Optužnica protiv 54-godišnjaka

Tražio zubaricu, pa istrgao i bacio ploču Grada Rijeke

Fiore Vežnaver

Na meti agresivnog muškarca našla se ploča na riječkom neboderu / Snimio Silvano JEŽINA

Na meti agresivnog muškarca našla se ploča na riječkom neboderu / Snimio Silvano JEŽINA

Drugi slučaj zbio se 22. svibnja, oko 15.15 sati, u jednom trgovačkom centru u Osječkoj ulici u Rijeci. Na izlazu iz ureda djelatnice trgovačkog centra razbio je drvenu stolicu, a nakon toga prišao radnoj poziciji drugog djelatnika centra pa razbio televizor Samsung i tastaturu za računalo



RIJEKA   Općinsko državno u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 54-godišnjeg Borisa K. iz Rijeke, tereteći ga za dva razbijačka ispada, razbijanje ploče s natpisom i uništavanje tehničkih uređaja. Tužiteljstvo ga je optužilo za produženo kazneno djelo oštećenja tuđe stvari te predložilo da mu se izrekne bezuvjetna kazna od šest mjeseci zatvora.


Muškarca se tereti za dva razbijačka čina što su se dogodila u svibnju ove godine, u razmaku od pet dana. Prvi se zbio 17. svibnja, oko 14.30 sati, u Trpimirovoj ulici u Rijeci. Boris K. je, prema navodima optužnice, najprije iščupao iz ležišta, a onda bacio na cestu ploču s postoljem s natpisom: »Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja«, što je bila istaknuta na pročelju zgrade riječkog nebodera. Grad Rijeka oštećen je za oko 563 kune.


Drugi slučaj zbio se 22. svibnja, oko 15.15 sati, u jednom trgovačkom centru u Osječkoj ulici u Rijeci. Na izlazu iz ureda djelatnice trgovačkog centra razbio je drvenu stolicu, a nakon toga prišao radnoj poziciji drugog djelatnika centra pa razbio televizor Samsung i tastaturu za računalo. Pričinjena šteta procijenjena je na oko 3.470 kuna.




U optužnici se ne navodi koji su motivi mogli ponukati okrivljenog na ovakvo ponašanje. Boris K. se u istrazi, na ispitivanju u tužiteljstvu, odlučio na obranu šutnjom.


Kao svjedokinja je pak saslušana žena koja je radila kao zaštitarka u riječkom neboderu kad se na meti agresivnog muškarca našla ploča. Svjedokinja je kazala da je vidjela nižeg muškarca, u trapericama i bijeloj majici, kako ispred zgrade razbija ploču. Prepoznala ga je kao čovjeka koji je prije toga u neboderu tražio svoju zubaricu.


Tužiteljstvo predlaže da se ovaj kazneni postupak spoji s drugim, temeljem još jedne optužnice koja ga tereti za isto kazneno djelo, oštećenje tuđe stvari.


Za  Borisa K. u optužnici se navodi da je nezaposlen,  bez zanimanja, sa završenom osnovnom školom te da je korisnik socijalne pomoći u iznosu od 800 kuna i pomoći Grada Rijeke u iznosu od 700 kuna. Rodom iz Osijeka, suvlasnik je poljoprivrednog zemljišta u Slavoniji. Iza sebe ima jednu pravomoćnu presudu, uvjetnu kaznu zatvora zbog nanošenja teške tjelesne ozljede.