Strahote iza zatvorenih vrata

TEROR U OBITELJI Pohlepni nasilnik šakama je nasrnuo na vlastitu majku i svirepo je mučio

Slavica Kleva

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA – U centar istrage Županijskog suda u Rijeci priveden a i zadržan 58-godišnjak osumnjičen za obiteljsko nasilje te zbog prijetnji koje je upućivao članovima svoje obitelji. Dade se to pročitati iz kaznene prijave koju su protiv nasilnika podnijeli članovi njegove obitelji, a s obzirom da je nasilje trajalo duže vrijeme, sada će konačno odahnuti.Sumnja se da je nasilnik sredinom studenog prošle godine u prisutnosti svog polupokretnog oca koji je sjedio u invalidskim kolicima napao svoju majku. Dok je sjedila na kauču, počeo ju je tući, udarati šakama po glavi i tijelu, rukama je uhvatio za glavu pa bacio s kauča na pod gdje ju je nastavio tući. Onda ju je podigao opet na ležaj pa nastavio tući šakama unijevši se u lice vlastitoj majci riječima: Zakuni se svojim mrtvim roditeljima da nećeš zvati policiju jer ću te u suprotnom ubiti!«

Pomokrila se od straha




Nesretna žena se od bolova i straha pomokrila, a zbog modrica po tijelu i otečenosti, nije od sramote izašla iz kuće tri mjeseca. Ni liječniku se nesretnica nije smjela povjeriti niti mu se pojaviti u ordinaciji,a kamoli zatražiti liječničku pomoć. Krajem prosinca prošle godine nasilni sin ju je ponovo napao, verbalno vrijeđao baš kad je pretakao maslinovo ulje. Plastično crijevo koje je koristio za pretakanje joj je zamotao oko vrata, počeo ju gušiti, a sve u prisutnosti nepokretnog oca koji ga je i pokušao spriječiti ali zbog svog zdravstvenog stanja nije uspijevao. Tek ga je nasilnikov brat, slučajno je u tom trenutku stigao u kuću svojih roditelja, uspio spiječiti u možda gorem razvoju događaja. I taj događaj nesretna majka nije prijavila sve zbog straha da bi sin doista ostvario prijetnje ubojstvom.



Ispitan na tužiteljstvu, nasilnik je sve negirao, ali ispitane žrtve, majka, otac, brat i sestra gotovo su jednoznačno potvrdili da je sin i brat doista prijetio majci i tukao je. S obzirom, kako naglašava tužiteljica, na nasilnikovu upornost u iživljavanju nad nemoćnima i starijima kroz duže razdoblje, to predstavlja osobite okolnosti koje ukazuju da bi boravkom na slobodi ponovio kazneno djelo, što je sudac prilikom razmatranja tužiteljevih zahtjeva i prihvatio odredivši istražni zatvor nasilniku upravo zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.





Krajem svibnja nesretna žena vezivala je kolce za sadnice rajčica i tada ju je sin ponovo okrivio da je »ona isključivi krivac što zemlja nije njegovo vlasništvo« nakon čega ju je opet fizički napao, iza leđa joj se podmuklo prišuljao pa šakom udario u glavu i vrat od kojeg udarca je nesretnica počela zapomagati i zvati upomoć.


Kći spašava majku


Tada je naišla i nasilnikova sestra kojoj je također počeo spočitavati »da je majka kriva što kuća nije »jedan kroz jedan njegova«.Kad su se svo troje okupili zajedno s majkom ispred kućnog praga, brat razmetni nije stao već krenuo s bujicom psovki kazavši da on više neće plaćati struju, a kad je majka rekla da ona plaća sve račune i obveze, okrenuo se opet prema majci, preskočio zidić krenuo prema njoj vičući »da će ih sve ubiti«! I dok je kći stala ispred majke kako bi je zaštitila, počeo je vikati sestri da se makne, a brat ga je ubuhvatio rukama i odmaknuo nazad. Sestra je iskoristila taj trenutak i s majkom pobjegla u kuću i zaključala se. Nasilnik je svejedno vikao za njima da će ih sve pobiti i vratiti se s »macom« i sve porazbijati. Strašna je to svakodnevica koja je konačno završila uhićenjem čovjeka koji je šakama »utjerivao pravdu«