Migrantska ruta

Sve veća gužva u Via Romi: Turci i Talijan iza rešetaka zbog šverca migranata

Fiore Vežnaver

Foto: F. VEžNAVER

Foto: F. VEžNAVER

Iza rešetaka su završili turski državljani Cume Cetin (43), po zanimanju vozač, sada s adresom u Torinu (Italija), i Murat Boynukara (34), kuhar iz Istanbula, te talijanski državljanin Adrea Avinano (35) iz Torina



RIJEKA Dvojica Turčina i Talijan povećali su jučer poslijepodne broj pritvorenika u riječkom zatvoru. Nova trojica zatočenika zatvora u središtu Rijeke završila su u ćeliji zbog sumnji, kao i mnogi drugi u posljednje vrijeme, da su upleteni u krijumčarenje grupe ilegalnih migranata, prijevoz kojim su im grupi stranaca trebali omogućiti da nelegalno prijeđe hrvatsko-slovensku granicu.


Iza rešetaka su završili turski državljani Cume Cetin (43), po zanimanju vozač, sada s adresom u Torinu (Italija), i Murat Boynukara (34), kuhar iz Istanbula, te talijanski državljanin Adrea Avinano (35) iz Torina.


Trojica se terete da su se iz koristoljublja upleli u šverc migranata, no zasad nije sa sigurnošću utvrđeno koliko su trebali zaraditi na prijevozu trojice Turaka koji su kanili ilegalno ući u Sloveniju, mimo policijske granične kontrole. Prijeti im kazna od jedne do osam godina zatvora.




Prema dosadašnjoj rekosntrukciji događaja, Cuma Cetin je bio vozač, a Andrea Avinano suvozač u automobilu »mercedes E 200«, talijanske registracije, i bili su prethodnica SUV-u s ilegalcima koji se kretao iza njih. Dvojica u »mercedesu«, s aktualnom adresom u talijanskom Torinu, trebala su osigurati trasu kretanja, paziti da ne naiđu na policiju na ruti kojom je iza njih Murat Boynukara vozio »renault espace« u kojem su se nalazili i turski ilegalni migranti. Vozili su se cestom na području Klane, kada je svoj šestorici propao plan; u kasnim večernjim satima utorka, pola sata prije ponoći, zaustavili su ih, naime, policijski službenici Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice.



Cuma Cetin je bio vozač, a Andrea Avinano suvozač u automobilu »mercedes E 200«, talijanske registracije, i bili su prethodnica SUV-u s ilegalcima



Skupina je privedena, identificirana, a trojica osumnjičenih za prijevoz migranata uhićena i podvrgnuta policijskoj istrazi, pa uz kaznenu prijavu predvedena na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Na kraju je trojac priveden i u riječki Županijski sud, na ročište na kojem se trebalo odlučiti o pritvoru. Sudac istrage Vlado Bosner prihvatio je prijedlog tužiteljstva i odredio im istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.


Tužiteljstvo je, pledirajući da se dvojici turskih državljana i Talijanu odredi pritvor, naglašavalo da je riječ o strancima koji su u Hrvatskoj došli isključivo zato kako bi počinili kazneno djelo, da nisu ničim vezani za Hrvatsku, pa prijeti opasnost da pobjegnu, ne odredi li im se istražni zatvor. Dostupne informacije govore da su sva trojica dosad neosuđivana.