Steže se obruč: Proširenjem istrage protiv Kuščevića obuhvaćena i njegova supruga



ZAGREB Uskok je u petak izvijestio o proširenju istrage protiv bivšeg ministra Lovre Kuščevića, a uz njegova šogora, koji je i ranije osumnjičen, pod istragom su se našli i jedan splitski poduzetnik te Kuščevićeva supruga.


 


Riječ je o proširenju istrage zbog koje je Sabor Kuščeviću skinuo zastupnički imunitet krajem veljače, a kao i u prvom sučaju kojega Uskok istražuje od rujna, Kuščević je osumnjičen za navodne nezakontosti koje je počinio kao načelnik općine Nerežišće.




 


Uskok u proširenju Kuščevića tereti da je za splitskog poduzetnika Antu Marinovića prenamijenio preko 100.000 kvadrata poljoprivrednog zemljište u uvali Grška u građevinsko.


 


Zauzvrat je Marinović Kuščevićevu šogoru Ivici Žuviću navodno prepustio 518 kvadrata zemljšta na kojemu je nalazila gospodarska zgrada. Nakon što je objekt prenamijenjen i uređen za ugostiteljsko-turističke usluge Žuvić je, po tvrdnjama Uskoka, u prosincu 2017. vlasništvo prenio na Kuščevićeva oca.


 


Tužiteljstvo tvrdi i da je Kuščević, zajedno sa suprugom, uvjeravao vlasnike da mu prodaju poljoprivredno zemljište u općini Nerežišće koje je kasnije prenamijenio i prodao kao građevinsko, čime su zaradili najmanje 3,3 milijuna kuna.


 


Također, sumnjiče ga i da je zaradio 1,4 milijuna kuna kupovinom ispod tržišne vrijednosti četiri poslovna prostora u Supetru od svoje nekadašnje tvrtke čije je poslovne udjele prenio na brata, a za direktora postavio tasta koji je u međuvremenu preminuo.


 


Ujedno je za 1,4 milijuna umanjio i stečajnu masu svoje bivše tvrtke i oštetio vjerovnike, među kojima i Državni proračun za najmanje 277.000 kuna, izvijestio je Uskok.


 


Zbog sumnje da je kao općinski načelnik Nerežišća inicirao promjenu prostornog plana i svoju štalu prenamijenio u stambeni prostor te šogoru bespravno omogućio kupnju POS-ova stana Uskok je istragu pokrenuo još u rujnu.


 


Uz Kuščevića i njegova šogora Žuvića pod Uskokovom istragom zbog zlouporabe položaja i ovlasti tada su se našli i nekadašnji predsjednik Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goića te načelnik općine Svemir Obilinović.


 


Uskok tvrdi da je Kuščević inicirao izmjene prostornog plana od kojih je kasnije jedino on imao koristi.


 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.