Slučaj meningokokne sepse?

Smrt djevojčice u Bjelovaru: Služba za epidemiologiju tvrdi da je poduzela sve preventivne mjere

Hina

Ilustracija / Snimio Marin ANIČIĆ

Ilustracija / Snimio Marin ANIČIĆ

»S epidemiološke strane poduzete su sve potrebne preventivne mjere koje se poduzimaju već prilikom same sumnje na navedenog uzročnika. U skladu s time, epidemiološkom obradom obuhvaćeni su najbliži kontakti oboljelog djeteta, učenice petog razreda osnovne škole u Čazmi«, kaže se u priopćenju



BJELOVAR U povodu tragične smrti 11-ogodišnje djevojčice, za koju se sumnja da je preminula zbog meningokokne sepse, Služba za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije priopćila je da su poduzeli sve potrebne preventivne mjere već prilikom sumnje na tog uzročnika.


»S epidemiološke strane poduzete su sve potrebne preventivne mjere koje se poduzimaju već prilikom same sumnje na navedenog uzročnika. U skladu s time, epidemiološkom obradom obuhvaćeni su najbliži kontakti oboljelog djeteta, učenice petog razreda osnovne škole u Čazmi«, kaže se u priopćenju.


Među bliskim kontaktima, a riječ je o obitelji i učenicima istog razreda, nema oboljelih suspektnih na meningokoknu sepsu i meningitis, tako da su sve kontakt osobe u riziku obuhvaćene preventivnom terapijom, naglašavaju iz Zavoda, poručujući roditeljima da nema razloga za izostancima djece iz škole.




Sve osobe u riziku primile su preventivnu terapiju, a kod ostalih rizik nije veći nego što je to uobičajeno, s obzirom da kliconoša meningokoka u pučanstvu uvijek ima u manjem ili većem postotku. U priopćenju naglašavaju da je preminula djevojčica posljednji put bila u školi prije tri dana, tako da je prošla najčešća inkubacija za teške oblike meningokokne bolesti.


Iz Zavoda ipak upozoravaju da je uvijek moguća pojava sekundarnih slučajeva oboljelih, jer inkubacija može potrajati i do deset dana.


Ako unutar idućih deset dana netko od kontakata bliskih oboljeloj djevojčici razvije simptome visoke tjelesne temperature, s teškim općim stanjem, glavoboljom, povraćanjem i kočenjem vrata, a osobito osipom po trupu, treba se odmah javiti liječniku, upozoravaju iz Zavoda.


Uzorak za hemokulturu stigao je u mikrobiološku službu Zavoda u ponedjeljak, tako da uzročnik smrti djevojčice još nije potvrđen, a to će biti učinjeno najkasnije za pet dana.