Rabijatni inženjer

Sjećate se tipa iz Bregi koji je nedavno završio s autom na stablu? Isti dan pritvoren je zbog prijetnji susjedi

Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Foto Fiore Vežnaver

Delić svoju susjedu već duže vrijeme ima »na piku« te joj prijeti. Prošlo ljeto određeno mu je liječenje na psihijatriji, a čekajući izvršenje odluke suda opet se uhvatio prijetiti jadnoj ženi



RIJEKA Božidar Delić (72) iz mjesta Bregi kod Matulja smješten je proteklog vikenda u riječki zatvor, pod sumnjom da je u dva navrata prijetio smrću svojoj prvoj susjedi.


Delić – umirovljen inženjer rodom iz Požege, tereti se da je prvo kazneno djelo počinio prije 15-ak dana, 22. rujna, u jutarnjim satima. Dok se susjeda nalazila u dvorištu kuće, počeo ju je vrijeđati, uputivši i psovku. »Platit ćeš za ovaj pristupni put, vidjet ćeš, ubit ću te!«, zaprijetio je susjedi riječima koje su kod nje izazvale strah.


Žitelj Bregi drugi put je prijetio, sumnja se, u srijedu poslijepodne, dok se ta susjeda nalazila ispred kuće, na prilaznom putu. Prišao joj je na nekoliko metara i obratio joj se riječima: »Sad ćeš ti vidjeti… Ubit ću te, pokazat ću ja tebi!« Nakon toga je prema susjedi bacio reflektor i krenuo prema njoj. No, daljnju moguću neugodnu situaciju prestrašena žena izbjegla je tako da je trčećim korakom pobjegla od njega i pozvala policiju.




Delić je priveden, a nakon okončane policijske istrage doveden na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje se odlučio na obranu šutnjom. Nakon toga ga je policija predvela pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc koja mu je odredila istražni zatvor, zbog opasnosti da bi na slobodi mogao ponoviti kazneno djelo i utjecati na svjedokinju, žrtvu prijetnji.


Uvijek ista žrtva 


Sutkinja je na ročištu na kojem se odlučivalo o pritvoru prihvatila prijedlog tužiteljstva za istražnim zatvorom kojeg je postavila zamjenica riječke Općinske državne odvjetnice Nina Vičević.


Ovo nije prvi put da je žitelj Bregi prijetio toj svojoj susjedi. Proteklog ljeta, krajem srpnja, postala je pravomoćna presuda iz svibnja ove godine kojom ga je zagrebački Općinski sud osudio za prijetnju i kazneno djelo oštećenja tuđe stvari, a žrtva je bila ista. Utvrđeno je da je ta dva kaznena djela počinio u neubrojivom stanju, te mu je određen prisilni smještaj na šest mjeseci u psihijatrijskoj ustanovi. No, iščekujući da se provede ta odluka suda, Delić je, kako sada stoje stvari, počinio novo istovrsno kazneno djelo.


Prije toga, izazvao je i prometnu nezgodu u kojoj nije bilo ozlijeđenih, ali je mogla završiti i težim posljedicama. Zanimljivo je, naime, da se druga od dviju prijetnji zbog kojih je Božidar Delić sada završio u pritvoru dogodila samo nekoliko sati nakon što je u srijedu u Bregima vozilom završio na stablu, nakon što su na američkom automobilu kojeg je vozio otkazale kočnice.


Srećom bez ozljede 


Vrlo neobična nesreća na križanju ceste Matulji – vrh Učke s lokalnom cestom za Staniće, gdje on živi, dogodila se nešto prije 12 sati. Prometnom udesu prethodila je situacija da je Deliću najprije »opel astra« za vožnje uzbrdo ostala u kvaru na glavnoj cesti kroz Bregi, što vodi dalje prema vrhu Učke. Delić je nakon toga odlučio otići po drugi auto, »oldsmobile alero«, s tablicama Kanade, kako bi njime pokušao pokrenuti prvi auto. No, nije imao sreće, putem mu se dogodila i druga nezgoda, još gora od prve: američkom automobilu, starije proizvodnje, otkazale su u jednom trenutku kočnice. I to dok je vozio nizbrdo.


Kraj vožnje »oldsmobileom« dogodio kada se njime žitelj Bregi spuštao lokalnom cestom. Pred križanjem s glavnom cestom kroz Bregi američka limuzina produžila je ravno i na koncu završila – na stablu. Dogodilo se to samo dvadesetak metara od mjesta gdje je stajala »astra«, zaustavljena na glavnoj cesti.


– Prvi auto je stao na cesti, pa sam htio uz pomoć drugog auta i preko kablova pokrenuti motor »opela« – objašnjavao nam je tada na mjestu događaja Delić koji se, srećom, neozlijeđen izvukao iz neobične nesreće. – Nakon toga sam normalno vozio cestom, kada sam u jednom trenutku shvatio da kočnice ne funkcioniraju… Odlučio sam skrenuti s ceste, da se ne dogodi još veće zlo, pa je završilo kako je završilo – kazao nam je vozač »oldsmobilea«. Na mjesto događaja je, osim policije, stigla i ekipa Hitne pomoći, ali nije bilo potrebe da se Delić preveze u bolnicu.