Otkrila ga revizija

Silvio Forza odgovarat će za »peglanje« kartica EDIT-a za vlastite račune

Šarlota Brnčić

Silvio Forza

Silvio Forza

Forza je početkom prošle godine podnio ostavku na to mjesto, a do toga je došlo nakon što je Državna revizija dala negativno mišljenje o financijskom poslovanju EDIT-a za 2012. godinu, uočivši mnoge nepravilnosti



U Županijskom sudu u Rijeci jučer je potvrđena optužnica podignuta protiv bivšeg direktora izdavačke kuće EDIT, Silvija Forze (48) zbog zlouporabe položaja i ovlasti.


Forza je početkom prošle godine podnio ostavku na to mjesto, a do toga je došlo nakon što je Državna revizija dala negativno mišljenje o financijskom poslovanju EDIT-a za 2012. godinu, uočivši mnoge nepravilnosti.


Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske provedenim kriminalističkim istraživanjem nad Forzom bili su utvrdili osnovanu sumnju da je u svojstvu ravnatelja ustanove sa sjedištem u Rijeci u vremenu od travnja 2011. do srpnja 2013. godine koristio poslovne kreditne kartice za plaćanja privatnih računa i podizanje gotovine. Također, osumnjičili su ga i za nevraćanje neutrošenih sredstava predujma za službena putovanja u zemlji i inozemstvu tijekom 2012. i 2013. godine.




 Temeljem zaprimljenog izvješća o obavljenoj financijskoj reviziji i poduzetih izvida u suradnji s PU primorsko-goranskom te potom zaprimljene kaznene prijave, Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci donijelo je bilo rješenje o provođenju istrage protiv njega. Istraga je bila otvorena zbog sumnje da je kao ravnatelj EDIT-a koristeći kreditne kartice firme za plaćanje privatnih računa te podižući gotovinu na bankomatima za svoje potrebe i malverzacijama sa putnim nalozima u svoju korist, oštetio firmu za veći novčani iznos. Kako se navodi u optužnici, u pitanju je iznos od 379.419,48 kuna.