'Body to body'

Salon s ‘happy endom’ vrtio je stotine tisuća kuna, dok maserka nije nožem izrezala klijenta

Portal Novilist.hr

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Bilo je dana kada su im mobiteli zvonili k’o ludi. Mušterije su iz znatiželje, ali i iz potrebe navraćale u salon, a osmijehe na lica vraćala im je i mlada misica koja se u javnosti pojavila kao prva pratilja jednog renomiranog izbora ljepote u Lijepoj našoj



Salon za masažu Andiamo u Zagrebu godinama je golicao maštu svojih klijenata sugestivnim oglasima poput: “Atraktivna plavuša radi opuštajuće masaže cijelog tijela”. Iza te rečenice krile su se ručne vještine Megi, Leile, Lorene, Melani, Tie, Tee, Hane i drugih umjetničkih imena djevojaka iz salona koji je osnovao poduzetnik Boris N. (33), po struci autoelektričar, piše Jutarnji.


Desna ruka bila mu je supruga Marijana N. (39), koja za sebe kaže da je medicinska sestra i recepcionarka.


Mobiteli zvonili k’o ludi


Bilo je dana kada su im mobiteli zvonili k’o ludi. Mušterije su iz znatiželje, ali i iz potrebe navraćale u salon, a osmijehe na lica vraćala im je i mlada misica koja se u javnosti pojavila kao prva pratilja jednog renomiranog izbora ljepote u Lijepoj našoj. Poslovanje je cvjetalo kroz jednostavan j.d.o.o. s temeljnim kapitalom od 10 kuna.




Cijena? Veća od prosječne cijene masaže u Zagrebu. I cjenik je bio jednostavan. Opuštajuća masaža od pola sata koštala je 250 kuna, a 450 kuna bio je puni sat užitka. Tajlandska masaža, zvana još i body to body, bila je skuplja jer je bila s ručnim završetkom, a cijena je varirala od 300 do 500 kuna, ovisno o trajanju.


Osim tog javnog cjenika, djevojke su imale i onaj skriveni dio – gazdama su na dnevnoj razini plaćale po 50 kuna za oglašavanje te su s njima zaradu dijelile po pola od svake masaže, a u slučaju da se jedan dan nisu pojavile na poslu, po internom pravilniku bile su sankcionirane s do 800 kuna koje bi se “bratski” skidale od zarade maserkama koje su taj dan radile.


Pretpostavlja se da je, tijekom dvije godine, kroz salon prošlo stotine klijenata koji su im iskeširali i do pola milijuna kuna. Račune su im djelomično izdavali jer je u tom poslu diskrecija najvažnija.


Tko zna koliko bi se još u tom salonu odvijao “tihi obrt s happy endom” da u ljeto 2018. nije pozvana policija nakon što je na mušteriju nožem nasrnula jedna zaposlenica. Bio je 16. kolovoza 2018., u poslijepodnevnim satima, kada je klijent o čekao svoj red za masažu.


‘Jesam li debela?’


– Jesam li debela? – upitala je Leila mušteriju koja je sjedila u čekaonici. Na to joj je gost odgovorio da je vidio i mršavije, pritom ni ne sluteći da će umjesto masaže “dobiti nož”. Naime, bio je to okidač da Leila ode u susjednu prostoriju po kuhinjski nož, nakon čega je nasrnula na klijenta.


Porezala ga je po ruci i potkoljenici pa se u slučaj umiješala i policija. Mladić, kojem je želja za masažom prisjela, na sreću je samo lakše ozlijeđen, a za maserku koja je bila u rastrojenom stanju utvrđena je prisutnost veće koncentracije alkohola u krvi pa je prevezena u bolnicu. Intenzivni višemjesečni policijski izvidi nakon toga urodili su plodom.


Vrebali su mušterije koje su zaticali s osmijehom na licu nakon izlaska. Većina ih je šutjela ili bi, pak, samo rekli da su bili na običnoj masaži zbog išijasa i slično. Osim poduzetnika i stranaca, u salon su svraćali i studenti. Student s obližnjeg fakulteta ušetao je u salon za masažu iz čiste znatiželje, no ubrzo je shvatio da te opuštajuće usluge nikako nisu za skroman studentski budžet.


Dodatno iznenađenje doživio je i nakon izlaska iz salona jer su mu pristupili policajci koji su tada već budno nadgledali Andiamo te ga upitali što je radio u salonu.


U salonu nema seksa, ali…


– Od kolega s fakulteta sam čuo da tu pružaju masaže intimnog dijela tijela. No kad sam ušao u salon, rekli su mi da ne možemo o masažama razgovarati unaprijed već tijekom masaže s maserkom. Pa mi je onda cura s kojom sam razgovarao rekla da u salonu nema seksa, a ponudili su mi masažu cijelog tijela od pola sata za 300 kuna. Nisam ja za to imao novca pa sam izašao – objasnio je student.


Zbog prostitucije u salonu vlasnicima su stavljene lisice na ruke u siječnju prošle godine.


Slučaj je u konačnici završio na Općinskom državnom odvjetništvu, koje je nedavno protiv supružnika podignulo optužnicu zbog sedam kaznenih djela prostitucije na štetu sedam djevojaka. Tužitelji za njih traže po tri godine zatvora jer su uvjereni da je krimen trajao od 10. siječnja 2017. pa do 10. siječnja 2019. u salonu u Maksimiru i na još nekoliko lokacija.


Oglašavali su masaže sa spolnim uslugama, pronalazili djevojkama klijente i pritom stekli nepripadnu materijalnu dobit od najmanje 240 tisuća kuna, koliko će, u slučaju da budu osuđeni, morati vratiti, odnosno uplatiti u državni proračun.


Vlasnik salona ispričao je istražiteljima da je njegova supruga nekad vodila salon za masažu te da se on odlučio na novi pothvat.


To vam je kad cura u grudnjaku i gaćicama…


– Moj je salon bio za sportsku masažu. Obična masaža je bila 250 kuna, pa za 300 do 500 kuna body to body. To vam je kad cura u grudnjaku i gaćicama ide po klijentu. Trlja se o njega i masira ga svojim tijelom. Ma to vam je tzv. tajlandska masaža. Čak sam ugradio i kamere da bi cure bile sigurne. Ali što god da se dešavalo u sobi, ja ne znam za to.


Možda se i je nešto dešavalo, ali ja nigdje nisam ulazio, a nisam ni cijelo vrijeme bio tamo. Ja sam samo dolazio po novac. Je li bilo nekih, jelte… Vjerojatno je, ali ja to nisam vidio. Ne znam jesu li one spolno zadovoljavale klijente – branio se Boris N. pred istražiteljima. Na upit kakva je bila uloga njegove supruge u salonu, odgovorio je: – Nikakva. Znala je samo doći u posjet.


– Cure je našla moja žena. Bile su plaćene po masažama, a pola je išlo njima. One su otvarale salon, vodile i blagajnu i račune. I nitko ih ni na što nije prisiljavao. Klijenti su najčešće bili stranci. Zarada je varirala od 10 do 15 tisuća kuna mjesečno – priča dalje Boris N., pravdajući se da je imao puno mobitela u salonu jer je bilo i puno zaposlenica. Prava imena maserki kaže da ne zna, nego je samo baratao njihovim nadimcima pa je poznavanje generalija o zaposlenicama brže-bolje “svalio” na računovođu.


– Ma to vam bolje zna moj računovođa. Cure naprosto ne žele da im se zna pravo ime. I ne znam zašto je to tako. One su izdavale račune. Nisu sve, nisu svima. Ja to uopće nisam gledao. Cure su sve to radile. Dnevno sam u salonu bio 15-ak minuta. Donosio sam im prašak za rublje, tekućinu za pranje poda, papirnate ručnike…


‘Sumnjao sam da ih zadovoljavaju’


Sumnjao sam da su cure zadovoljavale spolne nagone klijenata, ali nisam ulazio u sobe. Odakle sumnja? Imale su viška novca, više nego što bi trebale imati. Svaka je imala svoju kuvertu u koju je novac stavljala nakon masaže jer je novac ispod stola od masaža, gdje smo ga nekad držali, znao nestajati. A tih 600 kuna što su nađeni izvan kuverte ne znam odakle su, taj gornji ormarić je od Melani – neumorno se pravdao poduzetni Boris koji je preko videonadzora s kompjutora pratio atmosferu u salonu.


Kako su postizali tako visoku cijenu jer je realna cijena masaže u Zagrebu oko 200 kuna, a djevojke nemaju niti završen tečaj masaže, zanimalo je policajce, na što je Boris N. imao majstorski spreman odgovor: – Tko plati, plati. Supruga vlasnika salona Marijana N. također je odbacila optužbe da su cure osim masaža u salonu radile i “one” stvari.


– Mi smo za masažu uzimali novac i to smo dijelili na pola s curama. Radili smo opuštajuće i tajlandske masaže, a razlika u cijeni ovisila je o trajanju. Imali smo zaposlene četiri djevojke koje su pružale usluge masaže, a peta je bila na recepciji. Bila je tamo da se javlja na telefon, a ne da masira – opisala je Mirjana N. organizaciju u salonu.


Rekla je i da su sve bile zaposlene, međutim, dvije su odjavili.


Jedna se napila i divljala po salonu


– Jedna od tih koje smo odjavili bila je problematična. Koliko znam, cure su davale usluge masaže, ali ne znam je li tu bilo i nečega više. Odnosno kod jedne, koja je uzimala i drogu, naslutila sam da je, pa kad se napila i divljala po salonu dala sam joj otkaz. Račune za masaže izdavali smo klijentima, ali ne svima. Stalnim klijentima nismo, zbog porezne, ali i zato što oni nisu željeli račune. Salon se oglašavao u Plavom oglasniku kao ‘Atraktivna plavuša radi opuštajuće masaže cijelog tijela’.


Uz to je bila seksi slika. Cilj je bio navući klijente da dođu i plate masažu. Inače, cure nisu imale završen tečaj masaže. Mislim da je možda samo jedna imala certifikat, ali nisam sigurna. Mi nismo tražili iskustvo u našem salonu. Sat vremena opuštajuće masaže je 450 kuna i to je realna cijena – zaključila je vlasnikova supruga.


Djevojke maserke s poslodavcem su imale ugovor o radu, ali plaću nisu primale nego su dijelile s njima zaradu na ruke. Bivša misica kodnog imena Lorena otkrila je da ju vlasnica salona nije fizički prisiljavala na masaže s happy endom, ali da ju je poticala na njih.


– Zaposlila sam se preko oglasa u novinama i radila sam godinu dana. Prvo sam trebala raditi na recepciji, a onda sam prešla na masaže, i to mi nije bilo ugodno raditi. Dnevno sam imala dvije do tri masaže, a polovica novca je išla poslodavcu – otkrila je bivša misica.


‘Neki su me znali i ošamariti’


Svoje jednogodišnje iskustvo opisala je djevojka umjetničkog imena Melani, koja se također javila na oglas za recepcionarku.


– Radila sam opuštajuće i thai masaže. Opuštajuće su podrazumijevale da je klijent gol i da dobije ‘sretni završetak’, dok su tajlandske za 300 kuna bile masaža tijela o tijelo. Kad sam se javila na oglas, Marijana mi je rekla da ima još jedino mjesta za maserku. Pristala sam. Radila sam u dvije smjene, a nedjelja je bila slobodna. Ako ne bih došla na posao, kazna je bila 500 kuna.


Toliko sam dnevno znala i zaraditi, a druge oblike seksualnih usluga nisam pružala. Poslije masaže se podrazumijevao ‘sretni završetak’, i to nisam odbijala raditi. Odnosno nisam ga mogla uskratiti jer bi se klijenti bunili i tražili novac natrag. Sve je bilo kontrolirano, kamere su bile u salonu. Znalo me biti strah jer su me neki znali čak ošamariti. Zvala bih nakon toga Borisa, ali bi klijent već bio daleko – prisjetila se Melani.


Tražili su oralne usluge i seks


Leila, koja je nožem nasrnula na klijenta, u salonu je radila dvije godine.


– Bojala sam se Borisa. Znao je popiti pa je malo znao i prijetiti, ali mi je i nekoliko puta izašao u susret i pomogao mi. Plaću nisam primala, imala sam ugovor o radu, ali sam to raskinula jer nisam mogla plaćati doprinose. Nisam bila prisiljavana na ‘ručni rad’, ali se to podrazumijevalo tijekom masiranja. Dnevno sam znala zaraditi i do 1000 kuna samo za sebe, ali to je bila rijetkost – rekla je Leila.


Iako bračni par tvrdi da nisu znali za seksualne igrice u salonu, tužiteljstvo je uvjereno da su se u njemu odvijale usluge masaže s ručnim završetkom.


Poduzetnom bračnom paru ne ide u korist ni izvješće policajca koji je u njihovim privremeno oduzetim mobitelima pronašao eksplicitne poruke u kojima klijenti traže oralne usluge i seks. Nadzorne kamere, pak, koje su postavili u salonu itekako su im bile pogled u “svijet” mušterija koje su dolazile na opuštanje.


U odnosu na masaže sa sretnim završetkom kao sastavnim dijelom usluge, za tužiteljstvo je sasvim irelevantno o kakvoj se vrsti spolne usluge radi jer se za ostvarenje obilježja kaznenog djela prostitucije usluge mogu sastojati u spolnom odnošaju ili s njime izjednačenoj spolnoj radnji, u što definitivno spada famozni ručni rad, piše Jutarnji.