Iživljavanje na plaži

SUSTAV ŠTITI NASILNIKE Zaboravljeni slučaj grupnog silovanja u Zadru: ‘Sud svima smanjio kazne’

P. N.

Ilustracija Davor Javorović / PIXSELL

Ilustracija Davor Javorović / PIXSELL

Vrhovni sud je tada smanjio kazne koje sam im ja odredio jer je smatrao da su prestroge s obzirom na sve okolnosti kompletnog slučaja. Dosad se nitko od petorice počinitelja nije pojavio kao počinitelj novih kaznenih djela, kaže Hrvoje Visković



U jeku rasprava oko aktualnog jezivog slučaja masovnog silovanja maloljetnice u zadarskom zaleđu, u pažnju javnosti dolazi još jedan već i pomalo zaboravljen. Radi se o takozvanom slučaju Kolovare otprije šest godina, gdje su petorica mladića, od kojih dvojica maloljetnih, silovala 17-godišnju djevojku i iživljavala se na njoj.


Sve se zbivalo na plaži Kolovare, a optužena su petorica mladića – tada u dobi od 16, 17, 18, 19 i 22 godine. Dvojica od njih proglašena su krivima za silovanje, a trojica za spolni odnos bez pristanka nad maloljetnom djevojkom.


Presudu u tom slučaju donio je sudac Hrvoje Visković, inače, trenutni glasnogovornik zadarskog suda, koji je nakon puštanja osumnjičenih na slobodu u aktualnom slučaju, za sve okrivio medije i “bombastične naslove”. On je prvooptuženog B. K. osudio na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a drugoooptuženog M. B. na tri godine maloljetničkog zatvora. Četvrtooptuženi I. Z. osuđen je na maloljetnički zatvor u trajanju od godine dana, dok su trećeoptuženi A. Č. i petoptuženi D. Z. kažnjeni pridržajem maloljetničkog zatvora u trajanju od tri godine, što znači da nisu bili u zatvoru, ali se tri godine nad njima vršio nadzor.




No nije ostalo na tome – piše 24 sata. Vrhovni sud je prvookrivljenom smanjio kaznu na tri godine zatvora, drugookrivljeni je dobio dvije godine maloljetničkog zatvora. Četvrtookrivljenom je kazna u konačnici bila pet godina uvjetno, a za dvojicu maloljetnika su u konačnici bile izrečene maloljetničke sankcije.


– To su mjere pomoću kojih maloljetnici počnu normalnije funkcionirati u društvu. Mjere su odradili pozitivno i sve je prošlo u redu. Dvije zatvorske kazne su također odslužene u cijelosti, jedna i druga. Vrhovni sud je tada smanjio kazne koje sam im ja odredio jer je smatrao da su prestroge s obzirom na sve okolnosti kompletnog slučaja. Dosad se nitko od petorice počinitelja nije pojavio kao počinitelj novih kaznenih djela, kaže Hrvoje Visković.


Djevojka je, podsjećaju 24 sata, u rastrojenom stanju i rastrgane odjeće došla u policiju s majkom u studenom 2013. godine. Liječničkim pregledom utvrđene su joj lakše ozljede i spolni odnos s petoricom muškaraca. Te večeri maloljetnica je bila u teškom alkoholiziranom stanju, posrtala je i povraćala te se nije mogla braniti. Prva dvojica mladića, koja su optužena za silovanje, trebala su je odvesti do taksija, no odveli su je do plaže. Putem se otimala i plakala, ali su je silovali i ostavili. Potom je 17-godišnjakinja ustala i došla do noćnog kluba gdje je pristupila trećeoptuženom A.Č. koji je sjedio na zidiću kraj mora s I.Z. i D. Z.. Nakon kraćeg razgovora otišla je na plažu s A.Č. Tamo ju je i on silovao nakon čega se vratio do kluba i kazao I.Z. da ga djevojka zove na plažu. I taj ju je mladić napastvovao, a kao i D.Z. nakon njega.


Majka i kćer su se nakon presude 2016. godine odselile u drugi grad, potraživši mir iz okrutne malomišćanske patrijarhalne sredine u kojima često žrtva biva “sama kriva” za to što joj se dogodilo. Majka se nije mogla pomiriti s činjenicom da je njena kćer kao žrtva morala odseliti, dok silovatelji slobodno šetaju gradom.