Stoje joj na putu

SUSJEDSKA SVAĐA U RIJECI Iza rešetaka žena koja je prijetila susjedi i napala je krampom

Slavica Kleva

Foto Marin ANIČIĆ

Foto Marin ANIČIĆ

Inkriminacija koja je Slavicu Merdanović dovela do istražnog zatvora dogodila se kad je susjedi ponovo priprijetila da će je ubiti pa krenula krampom na nju



RIJEKA – Slavici Merdanović, 60-godišnjakinji iz Rijeke, određen je jednomjesečni istražni zatvor nakon što je na tužilaštvu ispitana zbog osnovane sumnje da je počinila kazneno djelo prijetnje. Inkriminacija koja je osumnjičenu dovela do istražnog zatvora dogodila se prošlog četvrtka kad je susjedi ponovo priprijetila riječima da će je »ubiti i da neće tuda prolaziti« pa krenula krampom na nju. S obzirom na to da se susjeda uplašila prijetnje koje joj je uputila Merdanović, pozvala je policijske službenike Druge postaje koji su nakon očevida prijavili Slavicu Merdanović za prijetnje.


Sutkinja istrage Županijskog suda Ksenija Zorc prihvatila je prijedlog općinskog tužitelja da se Slavici Merdanović odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, a jamstvom visine 20 tisuća kuna može zamijeniti istražni zatvor obranom sa slobode u daljnjem tijeku postupka.


Tužitelj je predložio zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom na to da su supružnici Merdanović, Slavica i Đemal, prošle godine nepravomoćno osuđeni na deset mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, što znači da u tom uvjetnom razdoblju ne počine novo kazneno djelo. No, nakon nešto više od godine dana Slavica Merdanović je ponovo nasrnula na susjede s kojima vodi sudski spor oko komada javnog prilaznog puta i time prekršila uvjetnu izrečenu kaznu.




Supružnici su osuđeni zbog događaja koji se među susjedima zbio u srpnju 2012. godine. Kad je sudski ovršitelj Općinskog suda namjeravao provesti privremenu mjeru određenu rješenjem Općinskog suda u Rijeci donesenu dvadesetak dana ranije, Merdanovići su zabranili poduzimanje potrebnih radnji. Vikali su i galamili da nitko ne smije prolaziti tim putem, da ne smiju otključavati kapiju, a pritom je Đemal Merdanović agresivno gestikulirao rukama.


U tom trenutku Slavica Merdanović je počela puštati plin iz plinske boce držeći uz nju upaljač i govoreći da će se ubiti, da nitko tamo neće ništa raditi. Zbog takvog ponašanja sudska ovršiteljica se uplašila i u strahu za život prisutnih osoba i imovinu nije provela navedenu privremenu mjeru.


Riječ je o sporu sa susjedima kojima je Đemal Merdanović zavario vrata i na taj način onemogućio pristup do njihovog doma na adresi Stari put 13a. Obje obitelji javno su te godine progovorile o sporu koji vode oko prilaznog komada javnog puta. I jedni i drugi su tvrdili da su u pravu, jedni su druge kazneno i prekršajno prijavljivali sve dok nije stigla privremena mjera Općinskog suda koju su supružnici Merdanović osujetili. Merdanović je bio uporan u tvrdnjama da se radi isključivo o njegovom vlasništvu, dok je pak druga strana tvrdila da je riječ o javnom putu, za što također imaju dokumente. Incident s puštanjem plina je okvalificiran kao kazneno djelo protiv javnog reda, sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti, a tom prilikom je bračnom paru Merdanović oduzeta plinska boca.