Pokajao se

SUD MU UDIJELIO MILOST Opljačkao trgovinu na Rastočinama da bi nadoknadio izgubljeno u casinu

Fiore Vežnaver

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

U strahu za život, djelatnica trgovine predala je pljačkašu 3.970 kuna. Razbojnik je nakon toga umakao, ali ga je policija kasnije otkrila, te uhitila tjedan poslije prepada.



RIJEKA – Vijeće Županijskog suda u Rijeci izreklo je »pridržaj maloljetničkog zatvora« (pandan uvjetnoj osudi), s rokom kušnje od dvije godine, mladiću koji je u ožujku ove godine počinio oružano razbojništvo u prodavaonici »Ankica plodine« na Rastočinama. Osuđenom 20-godišnjaku, studentu iz Podravine, izrečena je i odgojna mjera pojačane brige i nadzora te obveza podvrgavanja postupku odvikavanja od ovisnosti o kocki. Sud je odlučio i da mu se oduzima imovinska korist pribavljena kaznenim djelom, što znači da je u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude dužan uplatiti u državni proračun oko 4.000 kuna.


Presuda je pravomoćna, jer su se i optužba i obrana nakon objave sankcije odrekle prava na žalbu. Pljačkašu prodavaonice sudilo se temeljem Zakona o sudovima za mladež i u procesu je tretiran kao maloljetnik, pa zato ne objavljujemo njegov identitet. Presuda je obznanjena nakon rasprave s koje je isključena javnost, pa tako i novinari.


Skupilo mu se


Mladić je oglašen krivim za prepad kojeg je počinio 17. ožujka, oko 20.45 sati, kada je maskiran potkapom, navučenom preko lica, i kuhinjskim nožem u ruci ušao u trgovinu »Ankica plodine«. Prišao je 42-godišnjoj prodavačici i zatražio da mu preda novac. U strahu za život, djelatnica trgovine predala je pljačkašu 3.970 kuna. Razbojnik je nakon toga umakao, ali ga je policija kasnije otkrila, te uhitila tjedan poslije prepada.




Dvadesetogodišnjak je na suđenju u cijelosti priznao delikt za koji je optužen. Rekao je da mu je jako žao što je počinio razbojništvo, da bi se htio ispričati gospođi koju je zaskočio. Naglasio je da mu je »ovo velika škola u životu« i da to više nikada neće ponoviti. Kazao je kako su mu roditelji stalno »punili« glavu da nemaju novaca, zbog čega je on radio, trenirao i studirao. Naveo je da mu se »sve to skupilo«, »skupile negativne stvari« i onda je učinio ono zbog čega sada sjedi na optuženičkoj klupi. Ispričao je da je, kada je došao na studij u Rijeku, počeo kockati, odlaziti u casino gdje bi potrošio sav zarađeni novac, a znao je privrediti i do deset tisuća kuna, kao i novac kojeg bi mu roditelji dali za stanarinu. Mislio je da će prepadom doći do novca, kako bi mogao platiti stanarinu, jer je novac za to kojeg su mu dali roditelji potrošio u casinu.


Svjestan štete


Vijeće za mladež riječkog Županijskog suda ocijenilo je osnovanim prijedloge da se optuženom mlađem punoljetniku izrekne pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora, uz prijetnju naknadnog izricanja kazne, te da će se »na taj način počinitelja u odgovarajućoj mjeri odvratiti od daljnjih kaznenih djela«.



Nakon razbojstva roditelji su ga uključili u liječenje od ovisnosti o kockanju u Psihijatrijskoj klinici Vrapče, a na tom redovitom tretmanu je i sada. Napomenuo je da više ne kocka, te da mu je otkad to ne čini – život ljepši. Sada je redoviti student, a prosjek ocjena ispita koje je položio je 4,2. Zaključeno je da su u životu 20-godišnjaka zasigurno ostavile traga i dvije tragedije, smrtni slučaj u obitelji i pogibija osobe s kojom je živio.



Takvu sankciju predložili su riječko Županijsko državno odvjetništvo, socijalna pedagoginja i defektolog. Sud je cijenio da je optuženik priznao počinjeno kazneno djelo, da iz njegove obrane i socioanamnestičkih podataka proizlazi da je svjestan štetnosti svog postupanja, te da se podvrgnuo tretmanu liječenja od ovisnosti o kocki.


U sudskom procesu su, između ostalog, kao dokaz pregledane snimke videonadzora prodavaonice i obližnjeg dječjeg vrtića. Prodavačica kojoj se prijetilo izjavila je da će imovinsko-pravni zahtjev postaviti u zasebnom postupku, parnici, dok je vlasnica trgovine izjavila da nema potraživanja, jer joj je osiguravateljska kuća priznala u punom iznosu oteti novac, pa u konačnici nije pretrpjela štetu. Prema osuđenom mladiću primijenjeno je maloljetničko pravo, pa je oslobođen dužnosti naknade troškova kaznenog postupka.