Pokrenuta istraga

SPECIJALCI ULOVILI ŠVERCERE Zatražen pritvor za osmorku zbog izbjegavanja poreza na uvoz luksuznih automobila

Hina

Foto MUP TV

Foto MUP TV

Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova. Uskok je pokrenuo istragu i zatražio pritvor za osmero okrivljenih



ZAGREB Nakon akcije u kojoj se na meti Uskoka i policije našlo 11 osoba i tri tvrtke osumnjičene za milijunske prevare s PDV-om zbog ilegalnog uvoza skupocjenih automobila za biranu klijentelu, Uskok je pokrenuo istragu i zatražio pritvor za osmero okrivljenih.


Uskok i policija u petak su izvijestili da je istraga pokrenuta protiv 11 hrvatskih državljana i tri tvrtke zbog zločinačkog udruženja te utaje poreza ili carine, krivotvorenja isprave i poticanja ili pomaganja u tim nedjelima.



Među uhićenima je, kako se doznaje, i navodni organizator, 48-godišnji Ivan Inja Bašić od ranije poznat iz stupaca crne kronike kao dio skupine kradljivaca automobila pod vodstvom pukovnika Željka Maglova.




Uskok sumnja da je Bašić od siječnja 2018. do 16. svibnja 2019. u Hrvatskoj i Njemačkoj, povezao u zajedničko djelovanje ostale krivljenike kako bi nezakonito zaradili izbjegavanjem obračunavanja i plaćanja propisanih poreza prilikom unosa i daljnje prodaje rabljenih vozila visoke klase.


Automobile su kupovali su u Njemačkoj, a potom su, radi prikrivanja da su u stvarnosti kupljena od poreznih obveznika koji su prikazali isporuku vozila unutar EU, pribavljali i izrađivali nevjerodostojne račune većeg broja tvrtki osnovanih u Hrvatskoj, Slovačkoj, Sloveniji i Bugarskoj, neistinito prikazujući promjene vlasništva nad tim vozilima.


Izdavali račune ‘nestajućih’ tvrtki


Prilikom prodaje u Hrvatskoj krajnjim kupcima su izdavali nevjerodostojne račune okrivljenih tvrtki, kao i račune fiktivnih tzv. nestajućih tvrtki iz inozemstva u kojima nisu iskazivali PDV nego su neosnovano prikazivali da je primijenjen posebni postupak oporezivanja marže, kao i da su PDV platile ‘nestajuća’ trgovačka društva.


Kupnju rabljenih automobila i njihov unos u Hrvatsku, krajnji su kupci dogovarali s prvookrivljenim Bašićem, osnivačem i stvarnim voditeljem poslovanja okrivljenih tvrtki.


No, izdavali su im nevjerodostojne račune fiktivnih ‘nestajućih’ tvrtki iz Bugarske, Slovenije i Slovačke u kojima su lažno prikazivali kako je PDV prikazan i plaćen u Bugarskoj, čime su okrivljenim trgovačkim društvima omogućavali izbjegavanje plaćanja PDV-a u Hrvatskoj.


Također, u ostalim računima XIII. okrivljene tvrtke iskazivali su PDV, ali su u poreznim prijavama za to društvo iskazivali veliki iznos pretporeza na temelju nevjerodostojnih ulaznih računa, na temelju čega su lažno prikazivali kako to društvo nije u obvezi platiti PDV.


U okviru tako podijeljenih uloga, Bašić je s krajnjim kupcima dogovarao koje će se točno vozilo i za koju cijenu kupiti te je rukovodio radom tako formirane kriminalne grupacije dajući naloge pojedinim njenim članovima što da poduzmu kako bi utajili PDV.


Uvoz uz nevjerodostojnu dokumentaciju


Potom je II. okrivljena, sukladno Bašićevim uputama koordinirala postupanje ostalih članova kriminalne grupacije, u okviru čega je nalagala izradu nevjerodostojne dokumentacije i prepravljanje poslovnih knjiga te je primala izravne novčane uplate krajnjih kupaca.


Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije, III. okrivljeni je obavljao plaćanja s fiktivnih računa ‘nestajućih’ tvrtki, izrađivao i nalagao izrađivanje nevjerodostojne dokumentacije za potrebe počinjenja ovih kaznenih djela te je pronalazio i postavljao osobe iz Srbije kao fiktivne direktore ‘nestajućih’ društava.


Kupovinu rabljenih automobila visoke klase dogovarao je IV. okrivljeni neistinito se predstavljajući kao zaposlenik nekih od fiktivnih ‘nestajućih’ tvrtki i XIII. okrivljene tvrtke, a također je organizirao prijevoz automobila u Hrvatsku uz nevjerodostojnu dokumentaciju, dok je V. okrivljeni dogovarao kupovinu rabljenih vozila neistinito se predstavljajući kao zaposlenik okrivljene tvrtke.


Jednako tako je koordinirao ostale članove formirane kriminalne grupacije u vezi izrade i upotrebe nevjerodostojne dokumentacije te dovoza automobila u Hrvatsku.


Po nalozima Bašića i drugih članova kriminalne grupacije, VIII. okrivljeni je novac od prodaje automobila, uplaćen na račun okrivljene tvrtke, prebacivao na račune drugih društava te izrađivao nevjerodostojnu poslovnu dokumentaciju.


Također je IX. okrivljeni, po Bašićevim nalozima, prevozio pojedine automobile uz nevjerodostojnu dokumentaciju te provodio i radnje potrebne za njihovu registraciju koristeći nevjerodostojnu dokumentaciju dok su X. i XI. Okrivljeni preko dvaju trgovačkih društava obavljali prijevoz automobila iz Njemačke u Hrvatsku.


Uvezeno najmanje 35 luksuznih automobila


Pri tome su izrađivali nevjerodostojnu dokumentaciju neistinito navodeći da su ti automobili iz Njemačke prevoženi u Bugarsku. Na taj su način, pri uvozu najmanje 35 rabljenih osobnih vozila visoke klase iz Njemačke u Hrvatsku radi daljnje prodaje, s osnove PDV-a oštetili Državni proračun za najmanje 3.1 milijun kuna, pri čemu je XII. okrivljena tvrtka utajila više od 1,1 milijuna kuna PDV-a, a XIII. okrivljeno trgovačko društvo oko 1.85 milijuna kuna. Još 144 tisuće kuna prema tvrdnjama tužiteljstva utajila je XIV. okrivljena tvrtka.


Prema pisanju Jutarnjeg lista, među kupcima luksuznih automobila našli su se izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić i trener GNK Dinama Nenad Bjelica.Luksuzne automobile su za svoje supruge preko osumnjičene grupacije navodno kupili i nogometni menadžeri Nikky Arthur Vuksan, Marko Naletilić i Ivan Bulat. Pritom su posredniku platili znatno veće cijene od nabavnih.

Među kupcima su navodno bili i poduzetnik Damir Lukač, osnivač fonda Aureus Invest Kristijan Floričić i direktor Drogerie Markta Mirko Markužić.


Zagrebački dnevnik navodi da je Bašić posao s luskuznim automobilima započeo još početkom 90-ih godina, dodajući kako je uvijek izmicao pravosuđu.