Obiteljsko nasilje

Riječki sud dao 26 mjeseci zatvora manijaku koji je suprugu s tek rođenom bebom tukao komadom zaleđenog mesa

Slavica Kleva

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

»Napravit ću ti sranje, tako ti svega, kunem ti se životom bit će svega, izgorjet će ti kuća, sad ću ti zabiti auto, mrzim te toliko da bih mogao doći i zadaviti te golim rukama«.



RIJEKA – Od studenog 2017. do kraja ožujka prošle godine, punih šest mjeseci terorizirao je vlastitu obitelj, nakon dokaznog postupka 36-godišnji nasilnik je osuđen. Ukoliko presuda postane pravomoćna, odležat će u zatvoru dvije godine i dva mjeseca. No, sutkinja Mladenka Paro Rudić ujedno je nasilniku produljila istražni zatvor.


Tijekom mučnog i teškog dokaznog postupka utvrđeno je da je vrijeđao, omalovažavao i nazivao pogrdnim imenima suprugu koja je bila u visokom stupnju trudnoće. Dijelio joj je »kurve«, razbijao stvari po stanu, prijetio suicidom s čime je nastavio i nakon rođenja djeteta. Tek što se dijete rodilo nastavio je s teroriziranjem vlastite supruge prijetivši joj da će se ubiti, da se nalazi na Krčkom mostu aludirajući da će skočiti u more.Jedne večeri došao je ljutit pa kad je shvatio da supruga nije odledila meso, u trenutku dok je u naručju držala dijete bacio joj u lice komad zaleđenog mesa. Pritom je galamio, vikao na nju, stiskao joj ruke načinivši joj modrice.

Molila, ali uzalud


Nije prošlo puno vremena, a on je ponovo sav svoj bijes i agresiju usmjerio na suprugu. U trenutku kada je majka krenula u sobu previti dijete, krenuo je za njom, zaključao vrata, uzeo ključ, a supruzi oteo mobitel kako ne bi mogla zvati pomoć i tako je narednih nekoliko sati držao zatočenu. Nije ju puštao iz sobe, molila je da ju pusti na toalet, no, nije joj dozvolio, rekao joj je da se »popiša na pod u sobi«. Nesretna žena pokušala je zazvati pomoć otvorivši prozor, no, zaprijetio joj je, riječima »da nisi slučajno zvala nikoga, sad ćeš letit«.


U jednom je trenutku izašao iz sobe, zaključao ponovo vrata pa se vratio u sobu s kuhinjskim nožem, sjeo do supruge koja je u naručju držala dijete i nožem joj pokazivao da će si prerezati žile. No, cijelo vrijeme ju je ubadao nožem po nozi ponavljajući mantru:»Sad ćemo to završiti, ili ti ili ja, biraj, da li ćeš se baciti kroz prozor, hoćeš nožem, hoćeš li se objesiti, danas ćemo to završiti, odrobijat ću te pa ću uzeti dijete«.


Policija, upomoć!




Kad ju je konačno pustio, žena je istog trenutka iselila iz stana zatraživši pomoć policije. Nasilnik se teretio i za kazneno djelo prijetnji. U istom inkriminiranom razdoblju suprugu je konstantno plašio putem prijetećih poruka, strašeći je da »će je ubiti«.


»Napravit ću ti sranje, tako ti svega, kunem ti se životom bit će svega, izgorjet će ti kuća, sad ću ti zabiti auto, mrzim te toliko da bih mogao doći i zadaviti te golim rukama«.


Stoga je nakon sudskog postupka za kazneno djelo nasilja u obitelji i kazneno djelo protupravnog oduzimanja slobode sutkinja nasilnika osudila na godinu i šest mjeseci zatvora, za prijetnje mu je izrekla šest mjeseci te za povredu djetetovih prava šest mjeseci, što je objednjeno u jedinstvenu ztavorsku kaznu bezuvjetnog zatvora u trajanju dvije godine i dva mjeseca.