Nametljivo ponašanje

Riječanin optužen zbog opsjedanja bivše djevojke: Slao joj sliku bombe i prijetio – “ubit ću nas oboje’

Slavica Kleva

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavić / PIXSELL

Unatoč njezinom izričitom protivljenju i zahtjevu da je konačno ostavi na miru, D. F. je sedam mjeseci gotovo svakodnevno djevojci slao SMS poruke, pozivao je na telefon kako bi se pomirili, zbog toga je mijenjala i broj telefona



RIJEKA Protiv 46-godišnjeg D. F., vrtlara po zanimanju, podignuta je optužnica jer se prema bivšoj djevojci nametljivo ponašao i prijetio joj smrću.


Iza ovih teških optužbi krije se vremensko razdoblje od listopada prošle pa do kraja travnja ove godine, posljednjih sedam mjeseci, vremenu u kojem bivšu djevojku ni trena nije ostavljao na miru. Razlog takvom njegovom ponašanju leži u činjenici da su raskinuli vezu, ali se optuženi s time nije mogao pomiriti. Unatoč njezinom izričitom protivljenju i zahtjevu da je konačno ostavi na miru, gotovo svakodnevno joj je slao SMS poruke, pozivao je na telefon kako bi se pomirili, zbog toga je mijenjala i broj telefona. Ali on nije odustajao, obraćao joj se putem messengera i to s profila njegovog imena i prezimena pa je i to blokirala.


Potom je sa svog lažnog profila objavljivao njezine fotografije, pisao da je kurva, da se daje za pare, da nudi seks kao uslugu, da će joj napakostiti, da će ona platiti za njegovu bol. Kad je saznao za njezinu novu adresu, u tri navrata joj je u kasnim noćnim satima dolazio na kučni prag, vičući iz svog glasa da mu se vrati. Turirao je s vozilom ispred kuće pa joj je stanodavac otkazao najam stana. Dolazio joj je optuženi i na radno mjesto, dala je otkaz na tom mjestu pa se zaposlila na novom radnom mjestu, no uzalud, davao joj je na znanje da je prati ukorak. Ostavljao joj je cijeće za groblje, slao fotografiju bombe pa napisao da će se njome ubiti. »Ubit ću sebe s tobom, ako te ja neću imati, neće te nitko više imati…«, uz sijaset pogrdnih, teških i ružnih riječi koje nije primjereno ni ponoviti.




Prije podizanja optužnice, tužiteljica je ispitala osumnjičenika, policija mu je oduzela ručnu bombu, svjedočila je djevojka, prikupljeni su i dokazi, preslike tekstovnih i slikovnih poruka, a što je u konačnici sve zajedno dovelo do osnovane sumnje da je počinio kaznena djela kao što je to činjenično opisano u optužnom aktu. Tužitelj ujedno predlaže da se nakon provedene rasprave osudi na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju osam mjeseci. Osumnjičeni se nalazi u istražnom zatvoru od kraja travnja.


Tužiteljica je pledirala da se optuženom produlji istražni zatvor premda do sada nije pravomoćno osuđivana osoba, ali jest prekršajno. Pravomoćno je osuđen na riječkom Prekršajnom sudu tijekom prosinca 2017. godine zbog narušavanja javnog reda i mira koje ima obilježje nasilja, protiv optuženika su na Općinskom sudu podignute dvije optužnice koje su u međuvremenu i potvrđene, ova potonja čeka pravomoćnost, no riječ je o istovrsnim kaznenim djelima s istim modusom postupanja, samo u odnosu na njegovu raniju djevojku. Stoga tužiteljica zaključuje da kod optuženog postoje naznake posesivnog ponašanja i ljubomore pa drži da postoje okolnosti koje upućuju na opasnost da bi optuženi ponovio kazneno djelo pa time i egzistira zatvorska osnova.