Podignuta opužnica protiv trojice policajaca

Riječanin brutalno pretučen u policijskoj postaji: Zadobio razdor trbušne opne i slezene, prijelom rebara i unutrašnje krvarenje

Orjana Antešić

Tužiteljstvo je dalo za pravo oštećeniku, 37-godišnjem Riječaninu, da je brutalno pretučen od strane trojice policajaca. Konačni pravorijek dat će Općinski sud u Rijeci 30. svibnja kada će Optužno vijeće odlučiti hoće li prihvatiti, odbaciti, vratiti na doradu ili obustaviti postupak proiv policijskih službenika. Policija, pak, ne smatra da ima bilo kakvog razloga za stegovno postupanje



RIJEKA – Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužnicu protiv trojice službenika riječke prometne policije zbog osnovane sumnje da su kao službene osobe tijekom obavljanja svoje dužnosti svjesno nanijeli teške i po život opasne ozljede jednom Riječaninu. Riječ je o kaznenom djelu za koje je zakonom predviđena kazna od tri do dvanaest godina zatvora.


Ozljede o kojima je riječ bile su takve da je oštećenik morao biti podvrgnut operaciji, u protivnom bi umro jer se radilo o razdoru trbušne opne i slezene, serijskom prijelom rebara i unutrašnjem krvarenju.


Dokazi koje je tužiteljstvo prikupilo tijekom istrage uvjerili su, očito, tužiteljicu da stane na stranu oštećenika, unatoč činjenici da se javio liječnicima pet dana nakon incidenta, nakon čega je odmah završio na operacijskom stolu, te da je riječ o višekratnom počinitelju prekršaja.


Zakonit postupak?




Riječ je o jednom slučaju privođenja koji se dogodio još u rujnu 2015. godine, oko kojeg je istraga i dokazni postupak u Općinskom državnom odvjetništvu trajao punih godinu dana. Nakon provedenog saslušanja oštećenika i osumnjičenih policajaca, čitavog niza svjedoka, prikupljene dokumentacije i provedenog medicinskog vještačenja od strane ovlaštenog sudskog vještaka, tužiteljstvo je dalo za pravo oštećeniku, 37-godišnjem Riječaninu, da je brutalno pretučen od strane ove trojice policajaca.


Pojednostavljeni sukus ove optužnice tužiteljstva otprilike bi bio ovaj – ušao je alkoholiziran i zdrav u postaju prometne policije, a izašao je s ozljedama zbog kojih je, pet dana kasnije, podvrgnut hitnom kirurškom zahvatu bez kojeg bi, zbog krvarenja u trbušnoj šupljini, umro. Radilo se o serijskom prijelomu od drugog do šestog rebra lijevo, razdoru trbušne maramice, razdoru slezene i opornjaka.



Prometna policija je 26. rujna 2015. u više navrata postupala prema “Marku”:


– zaustavljen u Cerniku oko 1,30 sati, s 3,09 promila alkohola – policija mu izriče zabranu upravljanja vozilom


– navečer ga »hvataju« u Janka Polić Kamovoj, ali se on ne zaustavlja, pa policija kreće za njim


– zaustavljaju ga, Marko odbija alkotestiranje, nema ni vozačku dozvolu i isključuju ga iz prometa


– nakon što je policija otišla, on sjeda u auto i dvadesetak minuta kasnije prometna ga opet zaustavlja, na Školjiću


– po jednoj verziji pokušao je bijeg, po drugoj je samo izašao iz vozila


– dvojac iz prometne patrole ga je oborio potrbuške na pod, stavio mu lisice i odvezao ga u policijsku postaju



Za razliku od tužiteljstva, koje ih teško kazneno tereti, u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj nisu našli elemenata za pokretanje disciplinskog postupka protiv ove trojice prometnih policajaca, niti su udaljeni iz službe. Tvrde da su nad uhićenim Riječaninom primijenjena samo zakonita i dozvoljena sredstva prisile. S obzirom na navode tužiteljstva, ostaje nejasno koja to zakonita sredstva prisile mogu nanijeti tako ozbiljne ozljede kao što je puknuće slezene i trbušne opne uz serijski prijelom rebara.


– U svezi pokretanja disciplinskog postupka protiv policijskih službenika, odnosno njihove odgovornosti, upućujemo Vas na odredbe Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, odnosno člankom 98. stavak 6. istog Zakona, kojim je propisano da je isključena odgovornost policijskog službenika kada je uporabio sredstva prisile na način propisan zakonom. Što se tiče Vašeg upita kojim tražite pojašnjenje o tome kojim sredstvima prisile se mogu nanijeti teške tjelesne ozljede, napominjemo kako nije u našoj nadležnosti tumačenje mehanizma nastanka bilo kakvih ozljeda. Nadalje, s obzirom na trajanje kaznenog postupka u svezi navedenog predmeta nismo u mogućnosti iznositi detalje i druge informacije, a prikupljena saznanja i relevantnu dokumentaciju dostavili smo mjerodavnom državnom odvjetništvu, stoji u odgovoru koji smo dobili iz ureda načelnice PU PGŽ-a o ovom nemilom slučaju.


Nije prvi put


Skupljajući komadiće ovog mozaika, ispalo je da je lakše doći do optužnice tužiteljstva nego oštećenika nagovoriti da nam ispriča što se dogodilo, bez obzira što je tužiteljstvo stalo na njegovu stranu. Pristao je tek nakon podužeg nagovaranja, uz uvjet da mu ime ne izađe u novinama. Nije nam htio ustupiti ni fotografije iz bolničkog kreveta, snimljene odmah nakon operacije abdomena, na kojima je zamotanog torza, ali se na donjim ekstremitetima i dalje vide ružni, gotovo crni podljevi, čiji oblik jasno sugerira da su nastali od palice ili šipke.


Za potrebe ove priče našeg sugovornika nazvat ćemo zato Marko, a njegovi su pravi podaci poznati redakciji. Marko nije »cvjećka«, već smo spomenuli da je »dobar« znanac policije. On kaže da je u međuvremenu riješio svoj problem s alkoholom.


Nije mu, veli nam, prvi put da je dobio batine od policije, ali tog su puta, dodaje, debelo prekardašili s batinama.


– Dobro su me »ispeglali«. Tukli su me šakama i pendrecima dok su meni ruke bile u lisicama, na leđima, počinje svoju priču Marko dok sjedimo u jednom od kafića u Vitezićevoj ulici.


– Najgore je počelo kad su me priveli u postaju u Ciottinoj, kada mi je pristupio jedan policajac i rekao »Ti zaje….. moje ljude, sad ćeš vidjeti svoga Boga«. Počeo me tući šakom u trbuh, nakon čega me bacio na pod i nastavio mlatiti, zajedno s drugima, kaže Marko, prema čijim navodima je to trajalo oko deset minuta.


Slušajući ga, ispočetka nam nije bilo jasno zašto to odmah nije prijavio već je nakon što su ga pustili iz postaje prošlo gotovo punih pet dana dok konačno, na nagovor prijatelja, nije otišao odvjetniku Nikoli Sabljaru koji ga je, logično, vidjevši tamne podljeve po njegovom tijelu uputio na Hitnu pomoć. S obrade Marko je, doznajemo iz priče, odmah završio na operacijskom stolu jer je imao unutrašnje krvarenje i ozljede koje su ugrožavale njegov život. Njegova medicinska dokumentacija sastavni je dio dokaza koje je priložilo tužiteljstvo.



– serijski prijelom od drugog do šestog rebra lijevo


– razdor trbušne maramice


– razdor slezene i opornjaka


– unutrašnje krvarenje



– Kada su me ujutro, zapravo već je bilo skoro podne, pustili iz pritvora, dali su mi da potpišem papir da nemam zamjerke na postupanje policije. Vjerujte mi, u tom bih trenutku potpisao bilo što samo da izađem van. Dovukao sam se doma i legao u krevet izu kojeg se nisam dizao nekoliko dana. Kontao sam, prebili su me, okej, proći će. Ali nije prolazilo. Na nagovor prijatelja otišao sam odvjetniku, pa na Hitnu tako da danas imam trajnu uspomenu, rez po cijeloj dužini trbuha, govori Marko.


Indikator bijesa


A što se zbilo tog dana, 26. rujna 2015. godine? Iz Markove priče, ali i iz teksta optužnice, prometna policija tog je dana u više navrata postupala prema Marku, koji je najprije zaustavljen u gluho doba noći, oko 1.30 sati, na Cerniku, i to sa 3,09 promila alkohola. Policija mu izriče zabranu upravljanja vozilom. Potom ga navečer, tog istog 26. rujna, »hvataju« u Janka Polić Kamovoj, ali se Marko ne zaustavlja, pa djelatnici prometne kreću za njim. Uspjevaju ga zaustaviti, Marko ovog puta odbija alkotestiranje, nema ni vozačku dozvolu i isključuju ga iz prometa. No, Marko je čekao da oni zamaknu, sjeda u auto i dvadesetak minuta kasnije prometna ga opet zaustavlja, na Školjiću.


Po jednoj verziji pokušao je bijeg, po drugoj je samo izašao iz vozila, no kako god da je bilo završava tako da ga je dvojac iz prometne patrole oborio potrbuške na pod, stavio mu lisice i odvezao ga u policijsku postaju na smještaj do otrežnjenja. Najprije u Ciottinu, priča Marko, a kasnije su ga prebacili u Prvu policijsku u Starom gradu.


Tužiteljstvo tumači da su upravo riječi trećeg policajca, kojeg je kasnije Marko identificirao na prepoznavanju, upravo te njegove riječi »Ti moje ljude zaje…., sad ćeš vidjeti svoga Boga« indikator postojanja svojevrsnog bijesa zbog ogluhe oštećenika prema naredbama zbog počinjenih prekršaja koje su mu prethodno izrečene toga dana.


Sva trojica osumnjičenih policajaca, u iznošenju svoje obrane, poricala su da su učinili ono za što ih se kazneno tereti, dok je osmero njihovih kolega, koji su saslušani u svojstvu svjedoka, naveli da nemaju neposrednih saznanja o samim događajima, niti da su zamijetili ozljede ili da se Marko iz naše priče žalio da je pretučen za vrijeme svojeg boravka u policijskoj stanici.


– Kome da se žalim u postaji u kojoj sam pretučen?! Naravno da se nije vidjelo da sam premlaćen jer tuku pametno, tako da se nevidi. Ne tuku te tako da krvariš na glavi, kaže Marko.


Nevidljive ozljede


I sudski vještak za medicinu, prema našim saznanjima, konstatirao je u svom nalazu da ozljede oštećenika nisu morale biti vidljive nestručnim osobama za vrijeme njegovog boravka u policijskoj postaji, kao i da isto tako nisu morale biti utvrđene općim medicinskim pregledom s obzirom da je Marka u postaji pregledala liječnica, koja je također bila svjedok u istrazi koju je provelo tužiteljstvo.


Konačni pravorijek dat će Općinski sud u Rijeci, i to 30. svibnja kada će Optužno vijeće odlučiti da li će prihvatiti, odbaciti, vratiti na doradu ili, pak, obustaviti postupak koji je protiv trojice policijskih službenika za nanošenje teških i po život opasnih ozljeda podnijelo Općinsko državno odvjetništvo. Policija, pak, ne smatra da ima bilo kakvog razloga za stegovno postupanje, pa sva trojica i dalje redovno obavljaju svoju službu i brinu o sigurnosti prometa i građana na ulicama Rijeke.