Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
24. siječnja 2020.
MRCC Rijeka

Ribarski brod se nasukao na Žirje: Kapetan je bio toliko iscrpljen da je nasukao 40-metarski brod

foto: Anton Dobra / Facebook
foto: Anton Dobra / Facebook
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 13:10 2019-07-07T13:10:48+02:00

Na poziciji pomorske nesreće službenici LK Šibenik ustanovili su da je ribarski brod, duljine 40 metara prilikom udara u obalu ostao nasukan do polovine ukupne dužine. 

Tijekom posljednja 24 sata dogodile su se brojne pomorske nezgode manjeg intenziteta u području nadzora gotovo svih lučkih kapetanija, izvještavaju službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Nasukan 'Sin Kali 1'

Sinoć, 6. srpnja u 21.45h službenici Lučke kapetanije Šibenik informirali su MRCC Rijeka da se na otoku Žirje, južna strana otoka, ispred uvale Tratinska (lijevo od ulaza u uvalu) nasukao veći ribarski brod, imena „SIN KALI 1“, Hrvatske zastave, sa devet članova posade, od kojih nitko nije ozlijeđen, slijedom čega je o događaju obaviještena i Pomorska policija Šibenik.

Na poziciji pomorske nesreće službenici LK Šibenik ustanovili su da je ribarski brod, duljine 40 metara prilikom udara u obalu ostao nasukan do polovine ukupne dužine. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora te je zajednički očevid na poziciji zaključen sinoć u 23.09h, dok su službenici LK Šibenik poziciju ove pomorske nesreće napustili noćas u 03.20h, nakon osiguranja pozicije nesreće.

Tijekom očevida u suradnji sa Policijskim službenicima provedeno je ispitivanje na prisustvo alkohola u krvi zapovjednika broda, M.P., državljanin Republike Hrvatske, kod kojega nije utvrđeno prisustvo alkohola, ali je isti naveo iscrpljenost kao glavni uzrok udara u obalu i nasukanja broda.

Požar u betinskom brodogradilištu

Noćas, 7. srpnja u 01.45 sati, posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC112 Šibenik, službenici MRCC Rijeka zaprimili su dojavu o požaru brodice u brodogradilištu Betina, na otoku Murteru, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Šibenik te su na mjesto nezgode odmah angažirani pripadnici Javne vatrogasne postrojbe i službenici nadležne Policijske postaje.

Nakon gašenja požara vatrogasci su postavili plutajuće brane uokolo opožarene brodice, a službenici LK Šibenik obavili su očevid na poziciji nesreće te su rano jutros, u 04.21h izvijestili MRCC Rijeka da je požaru iz za sada ne utvrđenog razloga izbio na drvenoj jedrilici, imena 'Georgia 2', dužine 20 metara čiji je vlasnik G.M., državljanin Republike Austrije. Nadgrađe jedrilice najvećim dijelom je opožareno, dok je trup relativno neoštećen, budući da je bio u moru.

Tijekom požara na brodici nije bilo nikoga, ali je gašenje požara bilo otežano, jer je u brodskim spremnicima preostalo pogonskoga goriva, a s obzirom da je brodica cijelo vrijeme boravila na pokretnom lučkom liftu, isti je također djelomično oštećen u požaru. Točni uzroci nesreće i razina šetete utvrdit će se daljnjim očevidnim radnjama službenika Lučke kapetanije Šibenik.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.