'Da, bojim se...'

Progovorila žrtva čije je ubojstvo naručio Matuljac: ‘I danas, kad dolazim u Hrvatsku, nosim pancirku’

Fiore Vežnaver

Kristijan Daka / Foto Marko Gracin

Kristijan Daka / Foto Marko Gracin

Čovjek koji je bio meta planiranog ubojstva svjedočio je pred sudom ustvrdivši da se boji te da nosi »pancirku«. O zlim namjerama Kristijana Dake obavijestila ga je njemačka policija



»Ne posjedujem oružje, nikad ga nisam nabavio. No, nosim pancirni prsluk kada boravim u Hrvatskoj. Da, bojim se za sebe.«


Izjavio je to 37-godišnjak koji sada živi Njemačkoj, svjedočeći na početku suđenja Kristijanu Daki (38) iz Bregi (Matulji), optuženom da je iz osvete naručio ubojstvo čovjeka koji ga je teško pretukao prije 12 godina, te dostavio oružje i eksploziv za »pakleni plan«.


Daka, po zanimanju konobar, tereti se za dva kaznena djela: poticanje na teško ubojstvo te nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Optužen je da je delikte počinio u razdoblju od ožujka do svibnja prošle godine, sve s ciljem da se osveti čovjeku koji ga je vrlo teško ozlijedio u fizičkom sukobu u središtu Rijeke u lipnju 2007. godine. Riječko Županijsko državno odvjetništvo ga optužuje da je od jednog muškarca, ne znajući da je on »pouzdanik« i u dosluhu s istražiteljima te da su u tijeku mjere tajnog praćenja, zatražio da mu dotični pronađe nekoga tko bi uz obećanu nagradu lišio života napadača na njega u slučaju otprije 12 godina.




Plan likvidacije


Obećao je isplatu 30 tisuća eura, ukoliko bi ubojstvo bilo obavljeno na teritoriju Hrvatske, ili 50 tisuća eura, ukoliko bi se egzekucija obavila na području Njemačke, gdje je čovjek na meti također imao adresu, s mogućnošću isplate i u oružju, eksplozivu i drogi. Optužba tvrdi da je Daka, uvjeren kako je posrednik doista pronašao egzekutora, sastajao se s njime i predao mu u dva navrata oružje i eksploziv.


Posredniku je dostavio više od dva kilograma eksploziva, pištolj, više stotina metaka različitih kalibara, sporogoreći štapin, detonatorske kapisle, kanabisovo ulje i drugo. Optužba tvrdi i da je Daka u jednom kontaktu s posrednikom, s namjerom da egzekutoru omogući i olakša likvidaciju, pokazao obiteljsku kuću u kojoj boravi nesuđena žrtva atentata kada dolazi u Rijeku, te mu predao napisanu adresu stanovanja mete u Rijeci i Njemačkoj. Daka se tereti i za ilegalno držanje oružja i eksploziva koje građani ne smiju posjedovati.


– Razumio sam optužnicu. Ne smatram se krivim, naglasio je Daka nakon što mu je pročitan optužni akt. Sudac Domagoj Vučkov, predsjednik vijeća riječkog Županijskog suda, pročitao je poslije toga mnoštvo dokumentacije iz sudskog spisa, s liste dokaza, a onda je saslušan čovjek koji je trebao pasti kao žrtva atentata.


Policija i zaštita


Muškarac, koji četiri godine živi u Njemačkoj, prisjetio se da ga je u veljači prošle godine njemačka policija najprije tražila u tvrtki u kojoj radi, a onda ga su ga policajci nazvali na mobitel i rekli mu da ga čekaju pred njegovim stanom.


– Pitali su me mogu li ući u stan, a poslije toga mogu li govoriti pred mojoj suprugom. Rekli su kako jedna mi osoba pokušava napraviti nešto nažao, da je vezano za neki stari sukob, ali da mi ne smiju reći detalje. Njemačka policija ponudila mi je zaštitu. Da li sam je prihvatio? U biti, nisam, jer je to tehnički bilo neizvedivo. Radim kao vozač, stalno sam na putu, danas sam u jednom gradu, sutra u drugome, vozim u više zemalja. Policajci su mi najprije ponudili zaštitu u pogledu informacija oko moje adrese stanovanja, rekli su da bih trebao ugasiti i Facebook profil, prisjetio se 37-godišnjak prvog kontakta s njemačkim policajcima, kada je dobio njihovu vizitku i poziv da nazove zamijeti li što sumnjivoga.


Naoružani pištoljima


Potvrdio je da se, kada mu je njemačka policija spomenula događaj iz prošlosti, sjetio slučaja iz 2007. godine. Prema njegovim riječima, u ljeto te godine napadnut je dok je bio redar u jednom riječkom klubu. – Branio sam se. Da, tada je došlo do kontakta između mene i Dake, konstatirao je Riječanin s njemačkom adresom, koji je zbog toga i procesuiran u riječkom Općinskom sudu sa suokrivljenim, zbog nanošenja teške ozljede Daki, ali presuda još nije pravomoćna.



U sudnici je jučer pročitano više izvješća pisanih rukom koje je sastavio pouzdanik kodnog imena »Zoran«. U njima je zabilježeno i da je tijekom njegovog »rada« od optuženika dobio oružje, eksploziv i streljivo, koje je nakon toga zaplijenila policija.


– Daka je pitao može li se on (žrtva, op. n.) ovdje riješiti, »Riješite s njime (žrtvom), jer idem za drugu državu kako bih imao alibi«, »Za ubojstvo nabavim oružje«, dio je ono što je zabilježio »Zoran«, na ekavici. Pouzdanik opisuje niz sastanaka s Dakom, navodeći da bi najprije napravili automobilom nekoliko krugova, kako bi provjerili da ih netko ne prati. »Zoran« je, između ostalog, napisao u izvješćima da mu je Daka rekao da ima sve što je potrebno za oružje, da namjerava otići u Frankfurt, a na jednom sastanku kazao da je oružje spremno. Razgovori su se vodili i oko toga po kojoj cijeni se može obaviti kupoprodaja kalašnjikova, ručne bombe, pa i kokaina.


U sklopu kontakata »Zorana« i optuženika pouzdanik je komunicirao i s nekim drugim ljudima, koji su također bili pod mjerama tajnog praćenja. Čovjek od povjerenja istražitelja je, primjerice, naveo kako je jedan od njih kazao da može nabaviti kalašnjikov za nekoliko stotina eura.



Objasnio je da se u tom slučaju zapravo sukobio s drugim čovjekom, za kojeg pretpostavlja da je valjda Dakin prijatelj.


– Došlo je dvadesetak osoba s njegove strane. Bili su naoružani vatrenim oružjem, podizali su majice i pokazivali pištolje. U takvoj situaciji ja sam zvao upomoć svoje prijatelje, redare iz jednog drugog lokala. Došlo je do fizičkog sukoba mene i Dake. Gurnuo sam ga. No, sada se više ne sjećam točno je li pao, pričao je svjedok.


– Bio sam redar 12 godina, a jedini fizičku sukob kojeg sam imao svo to vrijeme bio je ovaj slučaj s Dakom, naglasio je 37-godišnjak.


Čovjek koji je trebao postati žrtva naručenog ubojstva, motiviranog osvetom, kazao je sudu da nakon dolaska njemačke policije u njegov dom nije vidio ništa sumnjivog što bi moglo ukazivati da mu je u Njemačkoj ugrožena sigurnost.


Tajanstveno vozilo 


No, sjetio se da je prije jednog desetljeća, još 2007. i 2008. godine, u vrijeme kada je posjećivao bivšu suprugu u središtu Rijeke, jedan »volkswagen tuareg«, riječke registracije, znao ga pratiti sve do adrese na Grpcima gdje je tada živio.


– To me uznemirilo, ali nikad nisam ustanovio tko me pratio, niti sam to prijavio policiji, ustvrdio je svjedok. Dodao je da nakon fizičkog sukoba s Dakom u središtu Rijeke nije čuo da mu je netko prijetio


Svjedoku su pokazane fotografije što su rezultat tajnog praćenja Dake i pouzdanika. Prepoznao je ulicu na riječkom području u kojoj je nekad živio, a sada su tu nastanjeni njegov punac i punica.


Suđenje se nastavlja sredinom lipnja, kada bi u sudnici trebao svjedočiti pouzdanik, ključna figura u procesu optuženom da je naručio ubojstvo čovjeka zbog grijeha iz dalje prošlosti.