Povjerovale lažima

Prevarantice nasamarile lakovjerne Riječanke i ukrale im nakit i više od sto tisuća kuna

Vladimir Mrvoš

Ilustracija / foto Marin ANIČIĆ

Ilustracija / foto Marin ANIČIĆ

Riječ je o dvjema hrvatskim državljankama od 87 i 90 godina, kojima su iz obiteljske kuće na Trsatu u Rijeci nepoznate žene otuđile veći novčani iznos. Policija traga i za prevaranticom koja je djelovala na području Pećina



Kazneno djelo krađe počinjeno je u srijedu, a pokradene su dvije gospođe. Riječ je o dvjema hrvatskim državljankama od 87 i 90 godina, kojima su iz obiteljske kuće na Trsatu u Rijeci nepoznate žene otuđile veći novčani iznos, a koje su oštećene pripremile povjerovavši im da su službenice banke i da će novčanice zamijeniti za nove.


Materijalna šteta procjenjuje se na više od 100.000 kuna.


Policijski službenici III. policijske postaje Rijeka pak tragaju za nepoznatom ženskom osobom koja je prije nekoliko dana na Šetalištu. XIII. divizije počinila kazneno djelo prijevare. Prema dosad utvrđenom, počiniteljica je došla u stan 79-godišnje hrvatske državljanke obećavši joj »skinuti uroke«. U stanu je pritom iskoristila nepažnju 79-godišnje vlasnice te joj otuđila nakit u vrijednosti oko tri tisuće kuna.




Osobe starije životne dobi često su meta raznih prevaranata koji iskorištavaju njihovo povjerenje, nepažnju ili ih dovode u zabludu. Takve osobe dolaze u njihove stanove ili kuće predstavljajući se najčešće kao službenici banke, mirovinskog ili socijalnog osiguranja, porezne uprave, zatim kao razni medicinski stručnjaci ili organizatori raznih besplatnih promocija, trgovci i slično. U pravilu građani takve osobe puštaju u svoje domove ne provjeravajući o kome se radi te im na taj način olakšavaju činjenje kaznenih djela (u većini slučajeva prijevara i krađa). Prevaranti uglavnom rade u paru, a karakterizira ih drskost u ponašanju i autoritativni nastup, pričljivost, suosjećanje, brzina, upornost u nagovaranju. Isto tako su moguće simulacije bolesti, malaksalosti, nesvjestice, izazivanje sažaljenja.


Kako bi se zaštitili od ovakve vrste krađa i drugih s njima povezanih kaznenih djela, svim građanima, a posebice onima starije životne dobi, iz policije savjetuju da ne otvaraju vrata i ne puštaju u svoje domove nepoznate osobe sve dok nisu sigurni o kome se zaista radi i što želi. Također provjerite tko vam se nalazi ispred vrata kroz »špijunku« ili koristite sigurnosni lanac na vratima.