Policija odlučila zaustaviti "stolara"

Prevarant iz Viškova u pritvoru: Filjević uhićen nakon što je prevario još dvojicu kupaca

Šarlota Brnčić

Dražen  Filjević će  neko vrijeme  gledati kroz  zatvorski prozor / Arhiv NL

Dražen Filjević će neko vrijeme gledati kroz zatvorski prozor / Arhiv NL

Protiv Dražena Filjevića podignuto je više optužnica zbog toga što je uzimao novac za stolariju koju nikada nije isporučio, a sumnja se i na nove prijevare pa je odvjetništvo zatražilo da ga se smjesti u istražni zatvor zbog opasnosti da bi mogao ponoviti djelo



RIJEKA  Dražen Filjević, 28-godišnjak iz Viškova, o kojem smo pisali početkom veljače nakon što je protiv njega podignuta optužnica jer je šest osoba prevario uzevši im više od 70.000 kuna za aluminijsku stolariju koju nikada nije isporučio, završio je u istražnom zatvoru.


Općinsko državno odvjetništvo, s obzirom da je protiv osumnjičenika podignuto više optužnica zbog kaznenih djela počinjenih na isti način te sumnje u nove prijevare, podnijelo je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Sudac istrage to je i usvojio, a Filjevića se sada tereti za još dvije nove prijevare.


Novi slučajevi


Prema priopćenju riječkog Općinskog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja da je u dva navrata krajem 2014. godine na području Rijeke, sa unaprijed stvorenom prijevarnom namjerom, a kao djelatnik poduzeća za izradu i montažu plastične stolarije, sklopio ugovore o nabavci i montaži plastične stolarije sa dvojicom oštećenika.




Obvezao se dovršiti ugovorene radove u roku od 40 dana. Na ime predujma mu je za ugovorene radove u prvom navratu isplaćen novčani iznos od 13.000 kuna, a u drugom navratu na račun trgovačkog društva uplaćen iznos od 2.500 kuna, no osumnjičenik radove nije niti započeo, a primljeni je novac zadržao za sebe.



U slučaju prevare šest osoba tužitelj je formalno odustao od kaznenog progona protiv pravne osobe Porta Nova, obrta čiji je Filjević vlasnik. Tvrtka koja se reklamirala sloganom »Donesiti mudru odluku, 100 % ispravna odluka«, naime, nije mogla snositi troškove kaznenog postupka budući je tvrtka u trenutku podizanja optužnice bila debelo u blokadi. Zbog te činjenice Filjević je optužen i zbog neotvaranja stečajnog postupka.



Privatna tužba


Kriminalističko istraživanje nad njime za ove dvije nove prijevare proveli su djelatnici Treće policijske postaje koji su potom podnijeli posebno izvješće državnom odvjetništvu. Kako je priopćeno iz policije, prijevare je počinio tijekom studenoga i prosinca prošle godine kao zaposlenik tvrtke s područja Viškova.


Pet prevarenih i oštećenih osoba se u međuvremenu ujedinilo te su uz pomoć odvjetnika odlučili i privatno tužiti Dražena Filjevića za naknadu štete. U razgovoru za naš list izrazili su tada bojazan da je otvorio novu firmu u Istri, jer je tvrtka Porta Nova putem koje je njih prevario, odavno u blokadi.


Srećom po njih, ali i eventualne nove žrtve, organi gonjenja su poduzeli odgovarajuće mjere kako bi se potencijalnim daljnjim prijevarama stalo na kraj.