Povikao pa nestao

Potraga za dječakom koji je pao u rupu duboku 110 metara: “Pronašli smo vrećicu slatkiša”

P. N.

Photo: Unsplash

Photo: Unsplash

Nesretni je dvogodišnjak u šetnji s roditeljima, kliznuo i upao u rupu dubine 110 metara. Ekipe su na terenu tražeći najbolje moguće riješenje za ulazak u bušotinu. 



Više od 100 španjolskih vatrogasaca, policajaca i članova službe za traganje u potrazi je za dvogodišnjim dječakom. Dječak je u nedjelju popodne upao u duboku bušotinu u provinciji Málaga. Dječak po imenu Yulen, šetao je sa svojom obitelji kad je pao niz rupu dubine 110 metara i 25 cm širine. Povikao je kad je pao, ali od tada ga se više nije čulo.


U ponedjeljak ujutro spasitelji su naišli na šalicu i vrećicu slatkiša koje je držao kada je nestao. Slatkiši su otkriveni u sloju zbijenog i vlažnog pijeska, 78 metara niz bušotinu, koji je ostao nepokriven. Spasioci su spustili kameru u okno, ali još nisu pronašli dječaka. Kako rupa sa strane nije bila podignuta, pokušavaju ne činiti ništa što bi izazvalo urušavanje. 


Predstavnica španjolske vlade u regiji, María Gámez, izjavila je da je spasilačka ekipa tražila “svaku tehničku mogućnost” s obzirom na to da je rupa bila preuska da bi odrasla osoba mogla ući. “Nitko tehnički nije spreman spasiti nekoga iz tako uske rupe, ali tehnologija postoji kako bi se koristila na ovako uskim i dubokim mjestima”, izjavila je Gámez. Tim je do sada uklonio 30 cm zemlje iz osovine. “Ne radi se samo o dolasku, već i o otvaranju rupe kako bi se moglo obaviti spašavanje”, dodala je Gámez.




Bernardo Moltó, glasnogovornik za Málaga Guardia Civil, izjavio je kako timovi pokušavaju očistiti sloj mokrog pijeska. Naglašava da su tražili i potapanje paralelne osovine kako bi pronašli i spasili Yulena. “Zasad smo malo uspjeli probušiti tu blokadu”, rekao je. “Pokušat ćemo očistiti zemlju strojem na kamionu i zatim iskopati paralelni tunel, ali da bismo to učinili, moramo podignuti okno da dođemo do dječaka.”, prenosi  the Guardian.