Moderno roblje

Policija je upravo izvijestila o zastrašujućem slučaju, nevjerojatno da se to događa u modernoj Hrvatskoj

Hina

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

"Ako ste žrtva ili znate osobu koju je žrtva, prestanite šutjeti, nazovite policiju na 192, prijavu možete podnijeti i na način da tražite da se poštuje vaša anonimnost. Također, za pomoć žrtvama trgovanja ljudima možete se slobodno obratiti i na SOS telefon 0800 7799", kažu u policiji



Zagrebačka policija stala je na kraj dvjema ženama u dobi od 54 i 57 godina za koje sumnja da su godinama izrabljivali 45-godišnju žrtvu kao sluškinju u svom poduzeću, ali i za kućanske poslove bez slobodnih dana i uz minimalnu naknadu.


Policija osumnjičene žene tereti za ‘trgovanja ljudima’ i ‘otmicu’ na štetu 45-godišnjakinje koju su obmanom i zlouporabom teškog položaja u kolovozu zaposlile u svom poduzeću u okolici Zaprešića, s ciljem financijskog iskorištavanja i izrabljivanja.


Nakon isplate plaće, 54-godišnja okrivljenica odlazila je s žrtvom u poslovnice banke, zahtijevajući od nje da s računa podigne sav novac i preda joj ga, dok bi oštećenoj ostavljala minimalan iznos nedostatan za osnovne životne potrebe, izvijestila je je policija.




Od svoje žrtve tražile su i da nakon radnog dana u njihovoj kući na području Črnomerca radi kućanske poslove, što nije bilo navedeno u opisu poslova dogovorenom prilikom zapošljavanja. No, tu nije bio kraj iskorištavanju jer su osumnjičene od žrtve zahtijevale da radi vikendima i praznicima, od jutra do kasnih večernjih sati bez godišnjih odmora i slobodnih dana.


Policija osumnjičene terete i da su u prosincu 2018. žrtvi protupravno oduzele slobodu, zatvorivši je u ured trgovačkog društva, prisiljavajući je da nazove poznanika te od njega traži da vrati novac koji mu je 2017. posudila 57-godišnja osumnjičenica. Starija optuženica prethodno je žrtvu prisiljavala da taj dug otplati svojim radom, zadržavajući je na poslu do 23 sata, ponekad i duže uz minimalne količine hrane.


Radila već tri dana nakon izlaska iz bolnice


Kako bi ostvarila potpuni nadzor, 57-godišnjakinja je žrtvi oduzela mobitel i zabranila kontakte s obitelji. Kad se u srpnju ove godine njihova sluškinja ozlijedila, starija osumnjičenica joj je zabranila da u bolnici kaže da se nesreća dogodila na njenom radnom mjestu, a nakon izlaska iz bolnice, unatoč preporuci liječnika da strogo miruje, već nakon tri dana radila je sve potrebne poslove.


Iskorištavanje je potrajalo sve do prosinca kad je 57-godišnjakinja nakon svađe fizički napala žrtvu, koja je nakon svega proživljenog odlučila zatražiti pomoć policije. Nakon što je zaustavila višegodišnje iskorištavanje policija je inicirala pružanje pomoći i uputila je na organizacije civilnog društva koje su se po pozivu aktivno uključile.


Osumnjičene su nakon kriminalističkog istraživanja predane pritvorskom nadzorniku dok je kaznena prijava dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici.


Savjeti policije: Ako ste žrtva ili poznate osobu koja je žrtve prestanite šutjeti


Trgovanje ljudima jedan je od najvećih međunarodnih problema i rastućih fenomena današnjice. Do žrtava se dolazi na različite načine, primjerice putem primamljivih oglasa o (pre)dobro plaćenim poslovima koje nude razne agencije. Žrtve uglavnom prijevarom odvode iz njihovih mjesta, oduzimaju im dokumente te ih se prisiljava na razne poslove.


Od trenutka oduzimanja dokumenata, žrtve, iako možda još toga nisu svjesne, najčešće postaju žrtve trgovanja ljudima.


Uz to ih se zlostavlja, prisiljava na prostituciju i konzumaciju droga, izgladnjuje, onemogućava im se kontakt s rodbinom i prijateljima te im nije omogućena zdravstvena zaštita.


“Ako ste žrtva ili znate osobu koju je žrtva, prestanite šutjeti, nazovite policiju na 192, prijavu možete podnijeti i na način da tražite da se poštuje vaša anonimnost. Također, za pomoć žrtvama trgovanja ljudima možete se slobodno obratiti i na SOS telefon 0800 7799”, kažu u policiji.


(Hina) xmvr yam