Blokada imovine

Policajac-kriminalac Jusufović ima kuću od pola milijuna eura

Fiore Vežnaver

Iz neslužbenih izvora saznajemo da je glavnom osumnjičeniku, bivšem inspektoru za droge Jusufoviću, blokirana i imovina. Prije svega kuća od 250 četvornih metara i pripadajuće zemljište, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na pola milijuna eura



RIJEKA Nastavlja se istraga protiv četvorice pulskih policajaca, uhićenih proteklog tjedna, na čelu s Amirom Jusufovićem, koje se sumnjiči da su se prodali dilerima, štitili ih i činili zločinačko udruženje, čak se i bavili prodajom droge. Istražuju se okolnosti i prikupljaju dodatni dokazi o raznim optužbama, pa i o onoj da je Jusufović od dilera i prodaje droge dobio više od 50.000 eura.


Iz neslužbenih izvora saznajemo da je glavnom osumnjičeniku, bivšem inspektoru za droge Jusufoviću, blokirana i imovina. Prije svega kuća od 250 četvornih metara i pripadajuće zemljište, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na pola milijuna eura. Ovu blokadu imovine zatražio je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala. Važna je ovo odluka i zbog mogućeg Jusufovićevog nastojanja da plati jamstvo od 800 tisuća kuna, odnosno da eventualno za slobodu založi kuću. Bude li nešto slično želio, to će mu sada biti znatno teže.  

 Banda zločinaca


U operativnoj akciji Favela prošlog utorka i srijede uhićeno je pet osoba, od čega su četvorica policajci PU istarske; inspektor Amir Jusufović i uz njega još dvojica policajaca s Odjela za droge te krim-policajac iz jedne od drugih policijskih službi. Uz Jusufovića su uhićeni Sebastijan Ivančić, Krešimir Ćorluka i Željko Radolović.


Tereti ih se za zločinačko udruživanje, zloporabu položaja i ovlasti. Osim trgovine drogom, otkriveno je da su primali mito, uzimali u zaštitu preprodavače droga, odavali im informacije, da bi im omogućili da dilaju drogu i izbjegnu uhićenja. Uz zatvor i kazneni postupak, odmah su suspendirani, a protiv njih će se paralelno voditi i disciplinski postupak u policiji.




U međuvremenu, Vrhovni sud je dao odbijenicu osumnjičenici koja se žalila na činjenicu da joj je blokirana imovina, zamrznuto raspolaganje dvama automobilima. Riječ je o Vesni Ferizi (45) iz Rijeke, koja se sumnjiči da je bila jedna od karika u dilanju droge, u lancu istarskog narkobosa Andreja Butkovića (37), kojeg je, po tvrdnjama USKOK-a, i sam inspektor Jusufović uključio u svoje zločinačko udruženje.


Ferizi se žalila na odluku riječkog Županijskog suda koji joj je odlukom od 10. siječnja blokirao raspolaganje »mercedesom C 220« i »renaultom espaceom«.  

 Odbijena žalba


Automobili su do daljnjeg povjereni na čuvanje Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom u Zagrebu. Ferizi se žalila preko svoje odvjetnice, smatrajući da je rješenje paušalno i da se temelji na pretpostavkama, te da iz dosadašnje istrage ne proizlazi da bi oduzeti automobili bili kupljeni novcem zarađenim prodajom droge.


Vrhovni sud je pak zaključio da žalba nije osnovana, ocjenjujući da nije počinjena ni bitna povreda odredaba kaznenog postupka, kako je to smatrala obrana. Suci Vrhovnog suda ukazuju da je USKOK donio rješenje o istrazi, zbog sumnji da je organizirano zločinačko udruženje radi dilanja droge. Podvlače da je imovina blokirana zbog bojazni da inače tražbina Republike Hrvatske neće biti ostvarena ili će biti otežana, te da rješenje prvostupanjskog suda sadrži sve potrebne razloge za donesenu odluku.


– U istražnim dokumentima nije konkretno navedeno kakve su točno inkriminacije protiv moje branjenice, pa nema parametra vrijednosti. Ne zna se koliko bi uopće bila vrijednost onog što je predmet kaznenog djela, a kamoli da to možemo uopće staviti u odnos s vrijednošću automobila – napominje Ferizina odvjetnica Goranka Lovrić, no bez nekog većeg učinka.