Potjera na Svilnom

Podignuta optužnica protiv krijumčara migranata iz Audija i kompanjona. Evo za što se terete

Portal Novilist.hr

Foto Riječanin

Foto Riječanin

Osim 27-godišnjaka za počinjenje kaznenog djela sumnjiče se i 31-godišnjak te 35-godišnjak, također državljani BiH, koji su u osobnom vozilu marke Opel, registarske oznake BiH, osiguravali 27-godišnjaku trasu kretanja (prethodnica) dok ih u tome nije spriječila policija



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv trojice državljana BiH zbog prijevoza migranata iz Irana u osobnom automobilu koji je prekjučer pri bijegu od policije udario u zaštitnu ogradu vijadukta Svilno kod Rijeke, na autocesti Rijeka-Zagreb, izvijestilo je to odvjetništvo. 


Utvrđeno je da je 28-godišnjak u Vrgorcu preuzeo iranske državljane koji su ilegalno ušli u Hrvatsku te ih za 2000 eura vozio prema Rijeci. U drugom automobilu 32-godišnjak i 36-godišnjak osiguravali su trasu kretanja, a zaustavljeni su na graničnome prijelazu Rupi.


Predloženo je da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.




Riječka policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad mladim Bosancem koji je u subotu na Svilnom bježao od policije u Audiju punim migranata. Uhvaćeni su i njegovi kompanjoni, dvojica bosansko-hercegovačkih državljana koji su djelovali kao njegovi “osigurači”. Vozeći se u Opelu osiguravali su Audiju trasu kretanja, kao prethodnica. 


Podsjetimo, 27-godišnjak se na područja mjesta Čavli odbio zaustaviti policijskim službenicima koji su postupali u sklopu pojačanog suzbijanja nezakonitih migracija. Unatoč svjetlosnim i zvučnim signalima te isticanjem palice s natpisom “STOP POLICIJA”, vozač se odbijao zaustaviti te je dodatno pojačao brzinu kretanja vozila. Slalom vožnjom (uključujući i zaustavnim trakom kolnika), pri velikoj brzini, ugrožavao je sigurnost ostalih sudionika u prometu, uključujući i policijske službenike koji su zbog svega navedenog krenuli za njim u potjeru.


Udario u Kiu, pa u ogradu


Dolaskom na vijadukt Svilno, spomenuti 27-godišnjak se, zbog velike brzine kojom je ušao u oštri zavoj, prednjim dijelom vozila sudario s vozilom Kia koje se kretalo ispred njega, a kojim je upravljao 76-godišnjih hrvatski državljanin.


Zbog naleta na vozilo ispred njega, vozilo 27-godišnjaka odbačeno je na zaštitnu ogradu, gdje se i zaustavilo.


U njegovom vozilu nalazilo se pet osoba, od kojih jedno dijete. Tijekom događaja nije bilo ozlijeđenih osoba, a dijete je iz preventivnih razloga preveženo na liječničku obradu, naveli su u subotu z MUP-a.


Služba organiziranog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske danas je dovršila kriminalističko istraživanje nad trojicom bosansko-hercegovačkih državljana starosti 27, 31 i 35 godina, radi sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.


Dvojica “osigurača” u Opelu


U osobnom vozilu kojim je upravljao, osumnjičeni je prevozio petero stranih državljana među kojima je bilo i jedno dijete.


Tijekom kriminalističkog istraživanja je utvrđeno da je riječ o iranskim državljanima koje je 27-godišnjak protupravno prevozio u cilju pribavljanja materijalne koristi, kako bi isti van graničnog prijelaza, izbjegavajući graničnu kontrolu prešli iz Republike Hrvatske u Republiku Sloveniju. Osim njega za počinjenje kaznenog djela sumnjiče se i 31-godišnjak te 35-godišnjak, također državljani BiH, koji su u osobnom vozilu marke Opel, registarske oznake BiH, osiguravali 27-godišnjaku trasu kretanja (prethodnica) dok ih u tome nije spriječila policija.


Nakon završetka kriminalističkog istraživanja, zbog počinjenja navedenog kaznenog djela, svi osumnjičenici su kazneno prijavljeni mjerodavnom državnom odvjetništvu te predani pritvorskom nadzorniku.


Uz navedeno, 27- godišnjak je prijavljen i prekršajno zbog izazivanja prometne nesreće te počinjenih ostalih prekršaja iz domene sigurnosti u cestovnom prometu, i to: neprilagođene brzine, nezaustavljanja na znak policijskih službenika, mijenjanja prometne trake – slalom vožnja i drugih, izvijestili su iz riječke policije.