Proglašena krivom

PRAVOSUĐE MOŽE BITI I STROGO Deset godina za ubojstvo muža nasilnika

Vanja Vesić



ZAGREBKsenija Topolovčan (31) nepravomoćno je proglašena krivom i osuđena na 10 godina zatvora zbog ubojstva svog nasilnog muža Mirka kojem je u pijanom stanju zabila nož u prsa tijekom večeri 9. travnja prošle godine u zajedničkom domu u mjestu Budančevice kod Đurđevca. Odluku je jučer objavio Županijski sud u Varaždinu odredivši joj i trogodišnju mjeru liječenja od alkoholizma.


Netom nakon otkrića mrtvog tijela izmjereno joj je 2,60 promila alkohola u krvi. Muža nasilnika s kojim je često pila i svađala se ubola je kuhinjskim nožem kobne večeri oko 19 sati dok je spavao. Zbog ubodne rane prsišta s ozljedom srca suprug Mirko preminuo je na putu za bolnicu. Istog dana, samo tri sati prije ubojstva policija je bila u njihovoj kući zbog obiteljske svađe. Par je otprije bio poznat policiji upravo zbog svađalačkih ispada u pijanom stanju. Oboje su bili nezaposleni a živjeli su s Mirkovim ocem koji im je novčano pomagao. Pijani supružnici imali su dvoje djece koje im je Centar za socijalnu skrb oduzeo i smjestio u udomiteljsku obitelj. Najmlađa je bila beba koja je u to vrijeme imala samo pet mjeseci, a drugo dijete tri godine. Na suđenju za ubojstvo Topolovčan je poricala krivnju i tvrdila da je proživljavala fizičko i seksualno zlostavljanje od supruga:


– Ja sam se te večeri branila od batina. On me srušio na pod, stavio koljena na laktove i počeo udarati gdje je stigao. Gazio mi je po prstima, pala sam u nesvijest, a moj svekar je sve gledao i nije mi pomagao. Kad sam došla k sebi, vidjela sam da spava i na četiri noge uspjela pobjeći u kuhinju i uzeti nož – branila se tijekom suđenja okrivljena uvjeravajući sudsko vijeće da muža nije kanila ubiti.