Rasplet tek slijedi

PLATILI, NISU DOBILI Pravnici Brodogradilišta Kraljevica nije bilo jasno da roba ima inventarni broj, a nema je nigdje…

Slavica Kleva

Prevara u Kraljevici samo jedna u nizu optužbi na račun Sanjina Čargonje / Foto Arhiva NL

Prevara u Kraljevici samo jedna u nizu optužbi na račun Sanjina Čargonje / Foto Arhiva NL

Sanjin Čargonja potpisao je ugovor s Brodogradilištem Kraljevica o održavanju i nabavi informatičke opreme, ali ona, iako je dio plaćen, nikada nije stigla. Optužen je da je kraljevički škver prije desetljeća oštetio za 175 tisuća kuna



RIJEKA S tvrtkom PCX Computers čiji je vlasnik i jedni član uprave bio Sanjin Čargonja, potpisali smo ugovor o održavanju informatičke opreme. Čini mi se da smo radili s njime 2007. pa 2008. i zaključno s 2009. godinom. Preko vlastite tvrtke nabavljao je i novu opremu za pojedine sektore u Brodogradilištu Kraljevica. Sjećam se da je server plaćen, a nije isporučen, a također se prisjećam da bi stigla roba koja ne odgovara onomu što je plaćeno – prisjetila se svjedokinja, voditeljica pravne službe Brodogradilišta Kraljevica, na okolnosti kaznene prijave, a potom i podignute optužnice protiv Čargonje jer je kao odgovorna osoba u tvrtki s ciljem pribavljanja znatne protupravne imovinske koristi lažnim prikazivanjem činjenica doveo Brodogradilište u zabludu. Optužuje se da je oštetio Brodogradilište za 175 tisuća kuna.


Dopisi pa prijava


– Sjećam se da je jednom zbog nastalih problema održan sastanak na kojem je prisustvovao i sam Čargonja, uvjeravajući nas da će se sve riješiti. Ja sam kao voditeljica pravne službe dobila zadatak da napišem otkaz ugovora, ali on taj raskid nikada nije potpisao niti primio pisani raskid, iako smo pokušavali, bezuspješno i telefonom stupiti s njim u kontakt.


Te 2009. godine raspravljalo se o tom serveru vrijednom 38 tisuća kuna, ali tada još nismo razmišljali da je riječ o kaznenom djelu. Koliko ja znam, kompenzacija nije izvršena, a naloga da se po tom pitanju konačno postupi nije bilo sve do 2011. godine. A tada je zapravo došla žena koja je preuzela službu informatike i kada je usporedila i provjerila svu opremu, ispostavilo se da četiri ili pet predmeta jest plaćeno, ali nije stiglo do brodogradilišta. Poslani su dopisi na tvrtku PCX tijekom 2011. godine, a onda je uslijedila kaznena prijava.


Uobičajen postupak




– Kolika je vrijednost neisporučene robe? – pitala je tužiteljica svjedokinju.


– Mislim oko 43 tisuće kuna. Mi kao pravna služba napravili smo sve što je bilo u našoj mogućnosti – dodala je svjedokinja. Čargonjinina odvjetnica Ksenija Lučić pitala je svjedokinju kako to da se manjak ukazao tek nakon tri, četiri godine.


– I ja sam sebi postavila to isto pitanje. Kako je moguće da roba dobije inventarni broj, a nema je. Postoji preslika računa, ponuda, temeljnica, komisijski zapisnik… Tada sam tek utvrdila da je Čargonja sve to sam potpisao. Kad sam ga pitala kako to, Čargonja bi odgovorio da je to uobičajen postupak, dodavši kako će to direktor potpisati. A direktor je rekao da se kompenzacija provela i da potraživanja prema PCX-u nemamo, dodala je svjedokinja.


Ispitana je bivša financijska knjigovotkinja u Brodogradilištu, sada umirovljenica, ali ona se pak ničega nije mogla sjetiti, pa ni toga je li isporučena cjelokupna naručena informatička oprema, a kamoli detaljnije odgovarati na pitanja sutkinje Sandre Vučković, tužiteljice pa i obrane.


Osim optužnice za prevaru tešku gotovo 175 tisuća kuna na štetu Brodogradilišta Kraljevica, Čargonja je kao direktor i odgovorna osoba istoimene informatičke tvrtke sklopio kupoprodajni ugovor o prodaji računala Toshiba satellite L450D s vlasnikom uslužnog obrta iz Kastva. Čovjek je uplatio pet tisuća kuna, ali računalo nije vidio, kao ni povrat novca. Jednog je čovjeka prevario tako da je od njega zatražio novac potreban za liječenje djeteta stradalog u prometnoj nesreći. Čovjek mu je posudio 15 tisuća kuna, ali mu novac nije vratio.


Drugog čovjeka pak pitao je da mu posudi novac jer ima rak na mozgu, posudio mu je 19 tisuća kuna, no ni taj novac Čargonja nije vratio. Trenutno, Čargonja na suđenje u Rijeku dolazi iz pulskog zatvora gdje  služi pravomoćnu kaznu za druge prevare.