Maltretiranje kod Malinske

“Ovo će biti milom ili silom”: Određen datum suđenja Zagrepčanima koji su na Krku napali maloljetnicu

Šarlota Brnčić

Šišakovića se tereti za spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem, protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo, a Dejanovića za razbojstvo



RIJEKA U riječkom Županijskom sudu jučer je održano pripremno ročište i određen datum početka suđenja u postupku koji se vodi protiv 35-godišnjeg Damira Šišakovića iz Zagreba i njegova vršnjaka Ivana Dejanovića, također iz Zagreba. Šišakovića se tereti za spolnu radnju izjednačenu sa spolnim odnošajem, protupravno oduzimanje slobode i razbojstvo na štetu maloljetnice, a Dejanovića za razbojstvo. Optužnica je potvrđena početkom rujna i predmet je dodijeljen u rad sucu Domagoju Vučkovu. Na pripremnom ročištu su obje strane, optužba i obrana, predočile svoje dokaze te je odlučeno da će suđenje započeti 17. listopada. S obzirom na to da je u pitanju i seksualni delikt, sudski postupak odvijat će se iza zatvorenih vratiju, daleko od očiju javnosti.


Nemio slučaj zbio se 11. srpnja prošle godine, kada je, po tvrdnjama tužiteljstva, oko 14.40 sati, na makadamskom putu što povezuje Malinsku i Žgombiće, Šišaković zaskočio 16-godišnju djevojku. Prema navodima optužnice, dotrčao je iza leđa maloljetnici, jednom rukom je uhvatio oko usta, a drugom stavio nož pod vrat. Odveo ju je preko suhozida na teren okružen šumom, skinuo svoju majicu i naredio žrtvi da sjedne na nju. Izvadio je lisice i vezao je, govoreći joj: »Ovo možemo silom ili milom!«. Djevojka je rekla da to nikako ne želi. No, nasilnik je ponovio da će biti milom ili silom pa je razodjenuo žrtvu i, unatoč njenim molbama da to ne čini, napravio ono što naš zakon izjednačava sa silovanjem. Od nje je, nakon seksualnog napastvovanja, držeći pištolj u ruci, zatražio da uđe u automobil i odvezao ju do bankomata Erste banke u Malinskoj. Po tvrdnjama tužiteljstva, tada se u slučaj uključuje i Dejanović. Zajedno su od maloljetnice zatražili da na bankomatu sa svojeg računa podigne novac i donese im ga.


U strahu za svoj život i sigurnost, djevojka je i to učinila te predala Dejanoviću 300 kuna, novac koji su zadržala dvojica razbojnika. Policija je promptnom reakcijom istog poslijepodneva uhitila dvojicu osumnjičenih za napad na djevojku i pljačku. Ispostavilo se da je Šišaković nepuna dva dana ranije pobjegao iz sisačkog zatvora spektakularnim skokom s prozora i to s visine od sedam metara. U sisačkom zatvoru izdržavao je jednogodišnju zatvorsku kaznu zbog pljačke kladionice u karlovačkom naselju Grabrik u svibnju 2014. godine, a prema službenim podacima, do sada je osuđivan čak devet puta, na sudovima u Zagrebu, Požegi, Sv. Ivanu Zelini, Makarskoj i Rijeci. Dejanović, rodom iz Bihaća, do sada je neosuđivan.