Hvarski slučaj

Otrovana djeca i dalje u induciranoj komi i na respiratoru: Liječnici strepe, nalazi pokazali promjene na mozgu

P. N.

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto Miranda Cikotic/PIXSELL

MR mozga koja je u srijedu napravljena kod djece pokazala je i kod dječaka i kod djevojčice određene promjene na mozgu, no u ovom trenutku nitko ne može znati o kakvim se i koliko ozbiljnim promjenama radi. Te su promjene nastale kao posljedica udisanja ugljikova monoksida



Splitski liječnici, koji 24 sata dnevno vode brigu o petogodišnjem talijanskom dječaku i njegovoj 14-godišnjoj sestri, koji se zbog trovanja ugljikovim monoksidom nalaze na liječenju u Jedinici intenzivnog liječenja djece (JILD) KBC-a Split, najviše strepe od mogućih neuroloških problema koje bi djeca mogla imati, onog trenutka kada budu skinuti s respiratora i kada dođu svijesti, odnosno kada više ne budu sedirani i u stanju inducirane kome, javlja Slobodna Dalmacija.


 

MR mozga koja je u srijedu napravljena kod djece pokazala je i kod dječaka i kod djevojčice određene promjene na mozgu, no u ovom trenutku nitko ne može znati o kakvim se i koliko ozbiljnim promjenama radi. Te su promjene nastale kao posljedica udisanja ugljikova monoksida.


– Oni se nalaze u induciranoj komi i priključeni su na respirator, kako bi njihov mozak trebao što manje kisika, da bi se što bolje i što prije oporavio, odnosno kako bi bili što manji metabolički zahtjevi mozga i da se pokuša prirodnim procesom oživljavanja moždanih stanica. To se ne može postići nikakvim lijekovima, već prirodnim procesima, a za to je najbolje stanje mirovanja mozga – kazao je za Slobodnu Dalmaciju splitski neurolog koji je želio ostati anoniman.