Stari znanci policije

Otac i sin u riječkom zatvoru zbog iznude krčkog ugostitelja: ‘Vratio im je dug, ali nije im bilo dosta’

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Policija i tužiteljstvo sumnjiče Matu Grublješića da je žrtvi, krčkom poduzetniku, mobitelom slao fotografije njegovog ugostiteljskog lokala na otoku Krku što je početkom ove godine izgorio u podmetnutom noćnom požaru



RIJEKA – Krčki ugostitelj im je vratio posuđeni novac, ali su, unatoč tome, prijetnjama od prestrašenog poduzetnika u godinu dana iznudili na ime nepostojećeg duga još 15 tisuća eura, a traženo je od njega još 6.600 eura. Sumnje su to pod kojima su jučer poslijepodne u riječki zatvor smješteni Mate Grublješić (57) i njegov sin Siniša Hudorović (38) iz Rijeke, osumnjičeni za kazneno djelo iznude.


Inkriminirano je vrijeme unatrag nešto više od godinu dana, od lipnja prošle godine, a ishodište događanja je u tome da je 35-godišnji krčki ugostitelj u više navrata od Mate Grublješića i jednog člana njegove obitelji posudio ukupno 10.500 eura. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u policijsku kaznenu prijavu, krčki poduzetnik je Mati vratio posuđeni novac, ali je on ipak krenuo s prijetnjama. Policija i tužiteljstvo sumnjiče Matu Grublješića da je žrtvi, krčkom poduzetniku, mobitelom slao fotografije njegovog ugostiteljskog lokala na otoku Krku što je početkom ove godine izgorio u podmetnutom noćnom požaru. Okrivljen je da je ugostitelju slao i fotografije požara podmetnutog na njegovog parceli prošlog mjeseca, mada se ni on ni njegov sin ne terete da imaju veze s požarima. Mate Grublješić se sumnjiči i da je ugostitelju pisao da će se obratiti njegovom ocu i tražiti od njega kamate.


Poduzetnik je, u strahu da će ozlijediti njega ili članove njegove obitelji ili mu oštetiti imovinu, isplatio u više navrata, sve do proteklog vikenda, ukupno 15 tisuća eura. Mate je, k tome, osumnjičen da je poduzetniku nastavio slati uznemirujuće poruke i fotografije, u nakani da ga zastraši i time prisili na daljnje plaćanje nepostojećeg duga. Tereti se da je osobno tražio od njega da mu povrh isplaćenog preda još 6.600 eura.




No, slučaj je stigao do policije, koja je ovog vikenda finalizirala kriminalističko istraživanje, otac i sin su uhićeni, a nakon okončane policijske istrage predvedeni i na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo. Obojica su na saslušanju u tužiteljstvu porekla da su umiješana u iznudu novca. Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je Mate Grublješić u svojoj obrani ispričao da se zapravo radi o tome da je krčkom poduzetniku ranije prodao kamion i da je mu on to vozilo otplaćivao u ratama, a da sve ono za što se tereti nije učinio. Njegov sin Siniša je pak tužiteljima izjavio da se sasvim slučajno u petak zatekao sa svojim ocem u situaciji što je za njega inkriminirajuća. Tvrdio je da žrtvu iznude ne poznaje, da s nikada nije komunicirao i s njim nema nikakve veze, pa mu nije jasno zašto je uopće uhićen. Grublješić i Hudorović su u konačnici jučer poslijepodne privedeni pred suca istrage Duška Tišmu, koji je obojici odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke, a Hudoroviću i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.


Obrana okrivljenih tvrdi da je nema dokaza da je počinjena iznuda, te da je neosnovana inkriminacija da je Mate Grublješić slao slike izgorenih objekata žrtvi, a niti upućivao prijetnje. Naprotiv, ugostitelj je Grublješiću poslao sliku izgorenog objekta u kontekstu jednog razgovora, tvrdi obrana, dodajući da s ugostiteljem postoji samo posao s kamionom.


Mate Grublješić je stari poznanik policije i pravosuđa, iza sebe ima niz kaznenih prijava, pa i za iznudu, ali je po službenoj kaznenoj evidenciji neosuđivana osoba, jer nema ni jednu pravomoćnu presudu. Siniša Hudorović pak iza sebe ima presudu za tešku krađu, a zbog tog kaznenog djela trenutno se protiv njega i vodi više postupaka u Rijeci, uz jedan proces zbog iznude.