Prisjelo mu

Osam mjeseci zatvora mladiću koji je u lokal na Turniću bacio Molotovljev koktel i opekao jednu gošću

Slavica Kleva

Anto Muratović je u sukobu u kafiću izvukao deblji kraj / Foto Vedran KARUZA

Anto Muratović je u sukobu u kafiću izvukao deblji kraj / Foto Vedran KARUZA

Muratović je prije tri mjeseca u lokalu Dioklecijan bacio pivsku bocu napunjenu alkoholom u plamenu. Vatra je zahvatila gošću koja se nalazila u lokalu i pritom zadobila opekline drugog stupnja



RIJEKA – Anto Muratović, 25-godišnjak iz Rijeke, nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci bezuvjetnog zatvora jer je doveo u opasnost život i imovinu općeopasnom radnjom. Prisjetimo se, prije tri mjeseca u ugostiteljski objekt Dioklecijan, u Ulici Franje Čandeka 32 na Turniću, zapalio je i bacio Molotovljev koktel, uslijed čega je vatra zahvatila gošću koja se nalazila u lokalu i pritom zadobila opekline drugog stupnja na 10 posto površine kože na obje potkoljenice.


– Do pravomoćnosti presude produljuje vam se pritvor, djelo vam je dokazano nakon što su ispitani svjedoci, pregledana snimka s videonadzora lokala. U sagledavanju svih okolnosti provedeno je i kvalitetno psihijatrijsko vještačenje, a samo igrom slučaja izbjegnute su teže posljedice. Nadam se da će ova sankcija dovoljno utjecati da ne činite više kaznena djela, nepojmljivo je da sukobe rješavate koktelima, u najmanju ruku vaše je ponašanje bilo i više nego neprimjereno. S druge strane, vaše priznanje, iskreno kajanje, vaša mlada životna dob, ali i činjenica da je vještakinja u svom nalazu naglasila da ste bili smanjeno ubrojivi u blažoj mjeri, utjecali su na izricanje visine kazne – kazao je prilikom izricanja presude sudac Zlatko Kojundžić.


Zlouporaba alkohola


Istodobno, sudac je odredio plaćanje sudskog paušala u iznosu 800 kuna, dosudio imovinsko-pravni zahtjev što ga je postavila oštećena žena u visini od dvije tisuće kuna te 600 kuna, koliko potražuje vlasnik lokala na ime nastale štete.




Lokal Dioklecijan na Turniću u kojemu je Muratović bacio Molotovljev koktel / Foto Vedran KARUZA


Lokal Dioklecijan na Turniću u kojemu je Muratović bacio Molotovljev koktel / Foto Vedran KARUZA



Prije izricanja sankcije ispitana je vještakinja psihijatrijske struke dr. Elizabeta Dadić Hero koja je zaključila da kod optuženog Muratovića nije primijetila alkoholnu ovisnost, nego zlouporabu alkohola, da je riječ o bazičnom poremećaju ličnosti, pri čemu je alkohol utjecao na takvo ponašanje.


– U razgovoru koji sam obavila s optuženim doznala sam da je batine dobio nakon događaja – kazala je psihijatrica. No optuženi Muratović je rekao da je batine dobio i prije samog događaja.


– Njegovo priznanje koje je dao u odvjetništvu prilikom prvog ispitivanja, svjedoci te pregledana snimka događaja potvrđuju sve navode optužnog akta. Optuženi nastoji ublažiti odgovornost naglaskom na tvrdnji da je prethodno dobio batine od nepoznatog društva, ali to ne proizlazi iz iskaza svjedoka i njegove obrane dane u općinskom državnom odvjetništvu – kazala je u završnim riječima tužiteljica Irena Babarović.


– S obzirom na iskreno priznanje, ukazat ću na olakotne okolnosti. Riječ je o nekažnjavanoj osobi, ne vodi se nikakav drugi postupak protiv njega, što daje pravo na zaključak da je to eksces u njegovom životu, a ne obrazac ponašanja. Priznao je, pokajao se, izrazio je spremnost podmiriti materijalnu i nematerijalnu štetu koju je počinio – kazao je Muratovićev branitelj Slobodan Večerina.


Batine iz čista mira


– U vrijeme predmetnog događaja dobio sam batine, pa kako sam bio pri piću, reagirao sam kako sam reagirao, iako sam svjestan nedopustivosti ovakvog ponašanja. Batine sam dobio iz čista mira, a osobe koje su me napale nisam poznavao, ali sam s njima komunicirao u lokalu. U vrijeme događaja priznajem da sam bio pod većim utjecajem alkohola, ali i pod adrenalinom. Nakon događaja su me te osobe dobro »sredile« u smislu da su me istukle, ali po prirodi nisam nikakav nasilnik. Kad sam čuo da je jedna gospođa stradala i zadobila opekline, rekao sam majci da nazove gospođu i prenese joj moju ispriku – dijelom je obrana optuženog Muratovića.


Državno odvjetništvo podignulo je optužnicu nakon što je 16. prosinca prošle godine oko 10.30 sati u ugostiteljski lokal Dioklecijan Muraotović bacio Molotovljev koktel. Iako svjestan da se u lokalu nalazi petnaestak osoba, ugrozio je njihov tjelesni integritet. Izašao je iz lokala, otišao kući, u pivsku bocu natočio alkohol i na otvor boce nagurao majicu, pripremio Molotovljev koktel pa se ponovo vratio u lokal, zapalio ga i bacio. Vatra je zahvatila tijelo 57-godišnje gošće koja je dobila opekline drugog stupnja. Izgorjela joj je majica, hlače, jakna i oštećen joj je mobitel.


Muratović se verbalno se i fizički sukobio s jednim od muškaraca s kojima je ranije bio u društvu, a čini se da je u tom sukobu izvukao deblji kraj. Muratović je izašao iz kafića, a poslije nekoliko minuta se vratio, noseći u ruci pivsku bocu. No, kad su ga gosti lokala svladali i oborili na pod, dobio je batine pa je, nakon što je doveden u policijsku postaju, i Muratović također zatražio liječničku pomoć.