Šverc droge otprije 13 godina

Opet počelo suđenje Ivanu Andabaku za krijumčarenje 660 kilograma kokaina

Hina

Ivan Andabak, koji se brani sa slobode, danas je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Jasenka Kovačić još jednom kazao da se ne osjeća krivim te najavio da će iznijeti svoju obranu tijekom rasprave



RIJEKA – Na Županijskome sudu u Rijeci danas je zbog krijumčarenja 660 kilograma kokaina preko riječke luke još jednom počelo ponovljeno suđenje Ivanu Andabaku te britanskom državljaninu Paulu Dexteru Farrowu, kojemu se sudi u odsutnosti.


Ivan Andabak, umirovljeni general HVO-a i Farrow se, po optužnici, terete da su organizirali krijumčarenje kokaina. Droga je pronađena krajem 1999. u riječkoj luci u kontejneru koji je po deklaraciji sadržavao konzerviranu tunjevinu.


Policija je ispraznila kontejner i u njemu ostavila samo malu količinu kokaina te ga uz međunarodnu policijsku pomoć pratila od Rijeke do nove luke iskrcaja – Banjula u Gambiji, gdje je stigao u ožujku 2000. Kontejner je iz Ekvadora u riječku luku stigao preko Antwerpena. U Banjulu je s izvornom teretnicom po kontejner došao Farrow te je uhićen. U rujnu 2000. uhićen je i Andabak.




Ivan Andabak, koji se brani sa slobode, danas je pred sudskim vijećem kojim predsjedava sutkinja Jasenka Kovačić još jednom kazao da se ne osjeća krivim te najavio da će iznijeti svoju obranu tijekom rasprave.


U nastavku su čitani iskazi svjedoka iz dosadašnjeg tijeka ponovljenog suđenja vezani uz detalje postupka transporta kontejnera i dokumentaciju vezanu uz taj postupak.


Suđenje je danas moralo formalno ponovno početi zbog proteka vremena od posljednjeg ročišta te promjena u sastavu sudskog vijeća.


Andabaku i Farrowu prvi je put suđeno na riječkome sudu pred sudskim vijećem kojim je predsjedala sutkinja Đurđa Jovanić. Suđenje je počelo kad je Hrvatskoj izručen Farrow, koji je do tada služio zatvorsku kaznu u Italiji zbog drugog slučaja krijumčarenja droge.


Farrow je tijekom prvog suđenja bio u pritvoru, a Andabak se i tada branio sa slobode. Obojica su nepravomoćno oslobođena zbog nedostatka dokaza 2007. godine.Farrow je nakon oslobađajuće presude napustio Hrvatsku te mu se gubi svaki trag, a budući da nije bilo moguće utvrditi gdje je, odlučeno je da mu se u ponovljenom postupku sudi u odsutnosti.

Nakon objavljene presude državno odvjetništvo nabavilo je iz Gambije ključni dokument optužbe, izvornu teretnicu koja pokazuje da je naručitelj kontejnera zagrebačka tvrtka »Koren prom«, koja se povezuje s Andabakom.


Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo je na temelju toga oslobađajuću presudu i suđenje je vratio na početak. Ponovljeno suđenje na Županijskom sudu u Rijeci prvi put je počelo u siječnju ove godine.