Kriv je!

Okrutni pedofil iz naše županije: Dvanaest godina zatvora zbog zlostavljanja desetogodišnje pokćerke

Fiore Vežnaver

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Muškarac je oglašen krivim i zbog toga što je u najmanje tri navrata imao s djevojčicom spolne odnose na koje ju je prisilio. I to se dogodilo dok je njena majka bila na poslu. 



RIJEKA – Na 12 godina zatvora osuđen je jučer 59-godišnji muškarac, s adresom u Primorsko-goranskoj županiji, zbog dvogodišnjeg monstruoznog seksualnog zlostavljanja svoje pokćerke, koja je postala žrtva seksualnog nasilja u dobi od tek deset godina.


– Kriv je! – objavio je sudac Domagoj Vučkov, predsjednik vijeća riječkog Županijskog suda, koje je sredovječnog muškarca osudilo zbog čak 159 kaznenih djela »spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina«. S obzirom da mu je izrečena kazna veća od pet godina, osuđenom je automatski produžen istražni zatvor u kojem se nalazi od kraja siječnja ove godine. Kazna od 12 godina jedna je od najvećih kazni ikad izrečenih u riječkom Županijskom sudu za seksualne delikte, a proces će na ovom sudu ostati zabilježen i po presudi s dosad neviđenim brojem kaznenih djela. Osuđeni je dobio kaznu što tendira maksimalnoj za optužene delikte, a najviše mu se moglo izreći 15 godina. No, presuda nije pravomoćna, 59-godišnjak ima pravo žalbe o kojoj će arbitrirati Vrhovni sud.


Zbog delikatnosti slučaja, a prvenstveno da bismo zaštitili žrtvu, prešutjet ćemo identitet osuđenog i sve druge potankosti što bi mogle otkriti koji podatak vezan za identitet zlostavljane djevojčice. Nakon okončanog sudskog procesa, zatvorenog za javnost (otvorena je bila samo objava presude), sud je zaključio kako su dokazani navodi iz optužnice riječkog Županijskog državnog odvjetništva koje je teretilo nastranog i nasilnog muškarca da je seksualnim torturama izložio djevojčicu od 2011. do 2013. godine, dok je bila u dobi od deset do 12 godina.


Uporni monstrum




Monstruozna seksualna zlostavljanja događala su se u obiteljskoj kući optuženikove nevjenčane supruge. Iskorištavajući mladu dob i nezrelost kćeri svoje tadašnje izvanbračne supruge, najmanje jednom tjedno je – ukupno barem u 156 navrata – iskorištavaći odsutnost majke pastorke, dok je ona bila na poslu, dirao djevojčicu po intimnim dijelovima tijela. Činio joj je i stvari koje naš zakon izjednačava sa spolnim odnosom, prijeteći joj pritom da o tome ne smije nikome govoriti, jer će u protivnom ubiti nju, njenu majku i sestru.


Muškarac je oglašen krivim i zbog toga što je u najmanje tri navrata imao s djevojčicom spolne odnose na koje ju je prisilio. I to se dogodilo dok je njena majka bila na poslu. Očuh bi razodjenuo sebe, to tražio i od nje, na silu je polegao na krevet, pa izveo spolni čin, iako ga je djevojčica molila da to ne radi. No, nasilni očuh je ustrajao u nakani da zadovolji svoj nastrani spolni nagon, prijetio je ubojstvom nje, majke i sestre, ako ikome išta kaže. Tužiteljstvo je s početnih pet inkriminiranih slučajeva »pravog« nasilnog spolnog čina na koncu ublažilo optužbu na tri takva slučaja, no opstale su i prihvaćene optužbe da je djevojčici u nekoliko navrata i pozlilo od seksualnog zlostavljanja. Od tortura očuha na kraju su kod žrtve ostale psihičke traume od kojih se i danas liječi.


Strašna trauma


– Sud je u potpunosti povjerovao iskazu žrtve. Ovo vijeće smatra kako je dokazano da ste počinili teška kaznena djela na štetu osobe koja vam je povjerena na odgoj, skrb. Djevojčicu ste izložili strašnim traumama, od kojih trpi posljedice i dan-danas, naglasio je u obrazloženju presude sudac Domagoj Vučkov. Predsjednik sudskog vijeća podsjetio je da je optuženik na suđenju poricao da je počinio kaznena djela za koja se tereti, a sebi čak pripisivao zasluge za odgoj žrtve koja je u školi imala dobre ocjene zbog, kako je rekao, njegovog truda. Tvrdio je da ga je žrtva pod utjecajem svoje majke, s kojom sada vodi sudski spor, lažno teretila zbog imovine, kako bi se iselio iz kuće u kojoj su zajedno živjeli. Obrana optuženika ukazivala je i da nije mogao počiniti toliki broj kaznenih djela, s obzirom da je djevojčica ujutro imala školske obaveze, majka s posla dolazila oko 15.30 sati, k tome majka pet mjeseci bila na godišnjem odmoru, a druga djevojčica, maloljetna kći optuženika, stalno s njime doma, pa nije imao mogućnosti da bude nasamo sa žrtvom.


No, sud je obranu optuženika ocijenio neuvjerljivom i nevjerodostojnom, »iskonstruiranom u smjeru prema izbjegavanju kaznene odgovornosti«. Nisu uvažene njegove tvrdnje, pa ni ona da nije imao priliku biti sam nasamo sa žrtvom, jer mu, kako su to potvrdili i saslušani svjedoci, nije smetalo da tuče pastorku i viče na nju dok je u drugoj prostoriji njegova kći.


Detaljan iskaz


Kako očevidaca seksualnog zlostavljanja nije bilo, sud je posebnu pažnju, kako je to istaknuo sudac Vučkov, priklonio utvrđivanju uvjerljivosti iskaza žrtve koja je teretila optuženika. Sud je uzeo u obzir da je napastvovana djevojčica detaljno opisala traumatična događanja, a njen iskaz su, u dijelovima u kojima su to mogli, potkrijepili ispitani svjedoci, među kojima i majka žrtve.



– Sud je primijetio da za vrijeme iskazivanja pred ovim sudom i u vrijeme ispitivanja u istrazi žrtva plače, govori plačnim glasom, šmrče, gleda u pod, izbjegava kontakt očima, što ovom sudu govori u prilog zaključku o velikom stresu kojem je žrtva izložena samim time što mora govoriti o događajima. A to govori o uvjerljivosti onoga što govori, napomenuo je sudac Vučkov. Sudu je prihvatljivo da je žrtvi trebalo duže vrijeme (optuženik je završio u pritvoru više od četiri godine od posljednjeg seksualnog zlostavljanja pastorke) da bi skupila hrabrost, otvorila se i sve prijavila.



– Sud je prihvatio činjenicu da je žrtva bila u dobi od tek deset godina kada je počelo seksualno nasilje, daleko od dobi emocionalno i životno zrele osobe, pa nije učinila ono što bi bilo najbolje, prijaviti zlostavljanje odmah. Uzimajući u obzir količinu nasilja, pogotovo seksualnog, kojem je bila izložena, kroz dvije godine, praćeno prijetnjama da će ubiti nju te majku i sestru, očito je to djelovalo na volju žrtve i njenu spobnost da znatno ranije otkrije i prijavi što joj se događalo. Na to je utjecala i činjenica da je duže vrijeme živjela u istom domaćinstvu s optuženikom, a za to vrijeme izložena i verbalnom nasilju. Sudu je u potpunosti prihvatljivo da žrtva nije u svoj dnevnik unosila traumatična iskustva seksualnog zlostavljanja kojima je bila izložena, jer se očito plašila da okrivljenik ne sazna da je to bilježila, pa da ne ostvari prijetnje ubojstvom, podvukao je predsjednik sudskog vijeća.


Tukao nesretnicu


Majka nesretnice potvrdila je da je očuh tukao žrtvu, verbalno je napadao, vrijeđao. Svjedoci su govorili da je optuženik bio nasilan i prema osobama koje su bile u kontaktu sa žrtvom; prema njenoj sestri, majci i susjedima, čak do te mjere da im je otvoreno prijetio ubojstvom. Majka žrtve je sada u sporu s optuženikom oko imovine, ali je djevojčica prijavila očuha za seksualno zlostavljanje bez znanja majke.


– Jasno je kako ovdje nije riječ o nagovaranju majke na lažno prijavljivanje, u cilju ishodovanja povoljnijeg položaja oko podjele imovine, već je riječ o iskrenom iskazu žrtve, naglasio je sudac Vučkov.


Psihijatrijskim vještačenjem utvrđeno je da je optuženik u vrijeme događaja bio ubrojiv, dijagnosticiran mu je miješani poremećaj ličnosti. Olakotnim mu je cijenjena dosadašnja neosuđivanost, narušeno zdravlje i činjenica da je otac troje djece.


– Otegotnim vam je cijenjena gotovo nevjerojatna upornost i bezobzirnost u činjenju kaznenih djela, te narušeno psihičko zdravlje žrtve koja se i danas liječi od posljedica vašeg postupanja, zaključio je u obrazloženju presude sudac Vučkov.