Danas odluka

Odvjetnici Uljanikovih menadžera ljuti na riječki sud: ‘Ovo je kaos, ne znam što bih rekao’

Slavica Kleva

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Anto Nobilo, koji zastupa Giannija Rossandu, tvrdi da kazneni postupak nije uredan, te da je stvoren kaos. Odvjetnici zamjeraju i što mjesec dana nakon uhićenja nije još uvijek započela istraga, a tvrde i da je sutkinja istrage imala jučer unaprijed napisana rješenja o produljenju pritvora



RIJEKA – Bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave »3. maja« Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc, ostaju u riječkom istražnom zatvoru. Barem do danas, kada će se odlučiti o rješenju sutkinje istrage Ksenije Zorc da se šestorici osumnjičenih za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju istražni zatvor produlji za još 60 dana zbog opasnosti utjecaja na svjedoke.


Ovakvo rješenje sutkinja istrage riječkog Županijskog suda donijela je na temelju prijedloga Županijskog državnog odvjetništva, nakon što su jučer odvjetnici šestorice bivših vodećih ljudi Uljanika i »3. maja« iznijeli argumente kojima su željeli izboriti puštanje svojih branjenika iz istražnog zatvora u kojemu su od 28. ožujka.


Razočarani i ogorčeni


Uhićeni su 26. ožujka, a 28. ožujka im je određeno 30-dnevno zadržavanje u istražnom zatvoru kako bi se spriječio utjecaj na svjedoke. Izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Rijeci 18. travnja ukinulo je rješenje o pritvoru i vratilo na ponovno odlučivanje nakon žalbe odvjetnika okrivljenika kako bi se ponovno razmotrile odlučne činjenice – osnovana sumnja na počinjenje i razlozi za određivanje pritvora zbog utjecaja na svjedoke, kako je tada objašnjeno na riječkome Županijskom sudu.




Budući da su se nadali da će već u petak, kada im istječe jednomjesečni istražni zatvor, napustiti Via Romu, nakon jučerašnje odluke sutkinje, osumnjičenici su se razočarani vratili u pritvor. Razočaranje i ogorčenje moglo se iščitati i u izjavama njihovih odvjetnika.


– Danas smo dobili odluku o određivanju istražnog zatvora u kojemu se osumnjičenici nalaze već mjesec dana i ona je nepravomoćna, a sutra se već odlučuje o produljenju. Pravi kaos, nemamo uredan kazneni postupak – kazao je odvjetnik Anto Nobilo koji u ovom postupku zastupa bivšeg čelnika Uljanika Giannija Rossandu.


Nobilo ne otklanja mogućnost da će, nakon svega, zatražiti izuzeće riječkog suda u ovom slučaju.


– Ne znam što bih rekao, nakon spektakularnih uhićenja prije mjesec dana, ništa se nije dogodilo, a kamoli započela istraga. Je li riječ o činjenici da se ovdje nalazi »3. maj«, ne znam, nisam siguran, ali sve mi to miriše na političke odluke, baš kao i u igrama oko stečaja brodogradilišta koji se stalno prolongiraju – govori Nobilo, dodajući da ga je ražalostilo što je sutkinja već imala napisano rješenje, unatoč činjenici da je provedeno ročište.


– Unaprijed je donesena odluka, jer nam je odmah po završetku sutkinja predala već napisane odluke na više od tridesetak stranica – kazao je Nobilo.


Odvjetnica Marija Budimir, koja zastupa drugooptuženog Dragutina Pavletića, također je ogorčena te upozorava da još nije pravomoćno ni rješenje o provođenju istrage jer su se na njega žalili odvjetnici osumnjičenika koji nisu u istražnom zatvoru.


– Žalbama smo ukinuli ranije donesenu odluku o određivanju istražnog zatvora, pa držim da je ova današnja odluka nezakonita. Sutkinja nije slijedila upute izvanraspravnog vijeća Županijskog suda koje je i ukinulo prvu odluku o određivanju zatvora – kazao je Ivan Smokrović, odvjetnik Silvana Kranjca, dodavši da u ovih proteklih 30 dana nije ispitan niti jedan svjedok.


Istraga još stoji


– Tim tempom istražni zatvor mogao bi se pretvoriti u izdržavanje kazne, a to bi bila povreda svih elementarnih prava – tvrdi on.


Uz njih šestoricu, osumnjičeno je još osam osoba te tvrtka Uljanik plovidba i to za kažnjiva djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prevaru u tvrtkama Uljanik i »3. maj«, kojima je tim tvrtkama i državnom proračunu nanesena šteta od 1,2 milijarde kuna.


Sumnja se da su kaznena djela počinjena na području Rijeke i Pule od siječnja 2010. do sredine listopada 2017. godine. Istragom su obuhvaćeni i Anton Brajković, bivši predsjednik Uprave Uljanika i predsjednik NO Uljanik brodogradilišta, zatim Zdravko Pliško i Domagoj Klarić, bivši direkori »3. maja«, Elvis Pahljina, direktor Uljanik pomorstva za usluge, Darko Šorc, direktor Uljanik Shipmanagmenta, te Eduard Milovan, bivši direktor Uljanik brodogradilišta. Na istražnom zahtjevu nalazi se i Lorena Mišković te Boris Cerovac, članica NO-a Uljanik brodogradilišta i sindikalni predstavnik radnika Uljanika.


To što rješenje o provođenju istrage još uvijek nije pravomoćno, ne ide u prilog osumnjičenicima u istražnom zatvoru, budući da je razlog zašto su tamo zadržani opasnost utjecaja na svjedoke. Četrdesetak je svjedoka za koje se smatra da imaju saznanja o inkriminacijama i/ili su bili prisutni pri donošenju nekih konkretnih poslovnih odluka i dok se njih ne ispita, izlazak iz zatvora četvorice osumnjičenih je neizvjestan. I sama istraga bit će vrlo zahtjevna, budući da je istražnim zahtjevom obuhvaćeno desetogodišnje poslovno razdoblje, a spis već na samom početku istrage ima više od šest tisuća stranica.