Izmijenjena optužnica

Odgođen nastavak suđenja Vedrani Spadoni Štefanić za gađanje violinistice jajetom

Slavica Kleva

Vedrana Spadoni Štefanić dolazi na sud / Foto Marko GRACIN

Vedrana Spadoni Štefanić dolazi na sud / Foto Marko GRACIN

Aktivistica je na otvaranju Riječkih ljetnih noći 2015. godine pogodila jajetom u glavu violinisticu Svetlanu Sušanj Karabdić koja je podnijela privatnu tužbu



RIJEKA – Odgođen je nastavak procesa na kojem je bilo zakazano saslušavanje svjedoka u postupku koji se vodi protiv aktivistice Vedrane Spadoni Štefanić.


Privatnu tužbu protiv nje podignula je violinistica Svetlana Sušanj Karabdić, članica orkestra HNK Ivana pl. Zajca, koju je Spadoni Štefanić tijekom koncerta filmske glazbe na otvaranju Riječkih ljetnih noći 18. lipnja 2015. godine pogodila bačenim jajetom u glavu.


Odvjetnica koja zastupa violinisticu izmijenila je činjenični opis optužnog akta, nakon što je u međuvremenu provedenim vještačenjem ozljede koju je umjetnica zadobila utvrđeno da je ona površinska. Izmijenjen je opis na način da je »uslijed bačenog jajeta oštećena zadobila površinsku ozljedu glave, što je imalo za posljedicu narušavanje zdravlja i duševnog integriteta te joj je takvim činom optužena narušila zdravlje«. U izmijenjenom opisu stoji da je Vedrana Spadoni Štefanić počinitelj kaznenog djela protiv života i tijela nanošenjem tjelesne ozljede uzrokovala oštećenoj bol, strah i uznemirenost.


Kazneno djelo ili ne?




S obzirom na to da se takvoj izmjeni činjeničnog opisa i kvalifikaciji djela usprotivila Jovanka Barić, odvjetnica optužene Spadoni Štefanić, sutkinja Vedrana Barbalić Biasiol je odgodila raspravu kako bi optužena imala dovoljno vremena za pripremu obrane. Optužena također nije razumjela izmjenu činjeničnog opisa u optužnom aktu, tvrdivši da to uopće ne odgovara činjenicama događaja.



– Kajem se zbog violinistice koja je nedužna stradala i duboko joj se ispričavam. Jaja su bila namijenjena Vojku Obersnelu i Marinu Blaževiću, a riječ je o jajima koje sam uzela na konferenciji za tisak održanoj u siječnju u riječkom kazalištu. Jaja sam sačuvala za priliku kojom ću iskazati svoj akt neslaganja s agitpropovskim djelovanjem Frljića i Blaževića i destrukcijom riječkog Kazališta – izjavila je Vedrana Spadoni Štefanić.



Na samom početku postupka, odvjetnica Barić je u uvodnom govoru naglasila da u kaznenom zakonu ne postoji formulacija kaznenog djela u pogledu činjeničnog opisa navedenog u tužbi te da ponašanje okrivljene nije kazneno djelo.


Ispitana na početku postupka, privatna tužiteljica violinistica Svetlana Sušanj Karabdić ukratko je objasnila što se te večeri događalo: koncert je počeo oko 20 sati, da bi negdje na kraju koncerta sa strane iz publike doletjelo jaje koje ju je pogodilo pored oka, razlilo se po licu, odijelu i violini. »Nisam vidjela tko je bacio jaje, ali sam odmah nakon toga otišla na hitni trakt, a idući dan mi je oko bilo plavo i otečeno«, kazala je oštećena umjetnica. Te iste večeri bilo je bačeno još jedno jaje blizu čelistice u orkestru, ali nije ju pogodilo.


Više od isprike


– Nakon događaja sam se u policiji srela s okrivljenom koja mi se ispričala za ovaj događaj. Nisam prihvatila ispriku jer smatram da je potrebno nešto više od isprike za ovaj čin – između ostalog je kazala violinistica.



– Isprika mi ne znači ništa i što se mene tiče, ovaj će napad završiti na sudu, neka nitko ne misli da se tako može ponašati nekažnjeno. To je neoprostivo ružan postupak, pogotovo od jedne zrele osobe. Kakav je ona primjer mladima? Osobno smatram da upravo zato moram reagirati jer sinoć je to bilo jaje, a sutra će biti kamen… – kazala je nakon incidenta umjetnica Sušanj Karabdić.



Incident se dogodio na koncertu koji se održao na Trgu 128. brigade Hrvatske vojske. Pred sam kraj koncerta koji je pod ravnanjem Igora Vlajnića izveo orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca, na pozornicu su izišli gradonačelnik Vojko Obesrenel i ravnatelj Opere Marin Blažević te uputili pozdravne riječi okupljenoj publici i sudionicima programa.


U tom trenutku iz gledališta su doletjela dva jaja koje je Vedrana Spadoni Štefanić namijenila govornicima. Precijenivši svoje mogućnosti gađanja jajima, aktivistica nije pogodila gradonačelnika već dugogodišnju članicu orkestra, violinisticu Svetlanu Sušanj Karabdić. Jaje ju je pogodilo u kut oka, tik do sljepoočnice, a razlilo se i po instrumentu.