Opasna "karijera"

Od paleži i bombi, do brutalnog premlaćivanja: Mladić koji je pucao na Božić u Rijeci ima debeli dosje

Slavica Kleva

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Turudićevo ime vezuje se i za Kastavca Tomislava Jurčića koji se smatra glavnom karikom narkolanca u riječkoj regiji. On je prvooptuženi u društvu s još dvadesetoricom za krijumčarenje i prodaju droge kojom su zaradili najmanje milijun i 700 tisuća kuna



RIJEKA U centar istrage Županijskog suda dežurnom sucu istrage Dušku Tišmi priveden je 27-godišnji Josip Turudić iz Rijeke, osumnjičen zbog pucnjave na Badnjak u centru Rijeke za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.


Sudac istrage je na prijedlog tužitelja osumnjičenom odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja i zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. U tijeku istrage tužitelj će ispitati sve svjedoke incidenta koji se zbio na riječkoj rivi uz ugostiteljske objekte u noći Badnjaka. S obzirom na to da je riječ o osobi protiv koje je otvoreno, odnosno u tijeku je nekoliko kaznenih postupaka za raznovrsna kaznena djela, sudac istrage mu je odredio istražni zatvor i zbog opasnosti od ponavljanja djela.


Nije Turudiću ovo prvi susret s policijskim i pravosudnim tijelima – s nešto mlađim Patrikom Lovićem optužen je zbog dovođenja u opasnost života i imovine, ali i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, oštećenja tuđe stvari, nedopuštenog posjedovanja eksplozivnih tvari i prijetnje.




Turudiću se na teret stavlja da je u siječnju 2015. jednom od oštećenika, čije je vozilo gorjelo više puta, ponovio da će biti mrtav, jer se ovaj obratio policiji. Pozadina paleži i bombe bio je, navodno, Turudićev raniji sukob s većim brojem osoba koje je želio zastrašiti i nanijeti im štetu. No, tu nije kraj Turudićevih kaznenih dijela iz sezone 2014./15. Optužen je i da je, nekoliko mjeseci prije paleža prvog auta, od sitnih kriminalaca naručio otmicu tada 25-godišnjeg mladića.


Riječanin Luka K. i Muharem O., državljanin BiH, zatočili su i pretukli mladića, podvrgnuli ga višesatnom maltretiranju, sve po Turudićevom nalogu. U pozadini nasilja krio se prozaičan motiv, riječ je o Turudićevoj ljubomori jer je njegova bivša djevojka bila u vezi sa žrtvom. Također, i djevojka je pretučena kako bi »shvatila« poruku. Kad su istražitelji početkom 2015. otkrili da iza paleži auta i bombe u kafiću stoje Lović i Turudić, oni su pobjegli u Srbiju.


Turudićevo ime vezuje se i za Kastavca Tomislava Jurčića koji se smatra glavnom karikom narkolanca u riječkoj regiji. On je prvooptuženi u društvu s još dvadesetoricom za krijumčarenje i prodaju droge kojom su zaradili najmanje milijun i 700 tisuća kuna. No, koncem 2014. godine zapaljen je vrijedan automobil pred obiteljskom kućom Jurčića. Kabriolet mercedes CLK 240, auto čiji je formalni vlasnik zapravo njegova majka, a koji je on koristio, uništen je u podmetnutom požaru.


Uhićeni u Srbiji


Za taj palež optuženi su nešto kasnije Josip Turudić i tada 22-godišnji Patrik Lović, koji su pobjegli iz države. Nakon izvjesnog vremena uhićeni su u Srbiji i sredinom 2016. godine izručeni pravosudnim tijelima Hrvatske. Tada su smješteni u istražni zatvor. Osim što se dvojac opravdano sumnjiči za palež Jurčićeva automobila, sumnjiči se za paljevinu još tri auta, među kojima su i dva vozila u dvorištu opatijske vile, u vlasništu poduzetničke obitelji kojoj su bacili i bombu na terasu lokala na Srdočima.


Turudiću se sudi u dva izdvojena postupka i za serije krađa koje je počinio s još nekolicinom optuženih. Jedna od posljednjih rasprava u rujnu 2016. godine netom što je Turudić ekstradicijskim postupkom iz srbijanskog zatvora prebačen u riječki zatvor, bila je odgođena jer je izostao jedan od optuženika. No, zanimljivo je da je na toj raspravi Turudić zatražio isključenje javnosti s obrazloženjem da se pisanjem s rasprava o njihovim kaznenim djelima sramote njihove obitelji. Sutkinja koja je u to vrijeme vodila postupak odbila je njihov zahtjev.


Sudi se Turudiću i za uništenje tuđe stvari i prijetnje smrću. Kao 21-godišnjak je u jednom lokalu na Kantridi iz tko zna kakvih pobuda porazbijao inventar pa kad ga je vlasnik pokušao spriječiti, Turudić mu je priprijetio smrću.