Razlog je neshvatljiv

OBIJESNI MLADIĆ Riječki srednjoškolac zapalio dva Seata, a hvaljenje bi ga moglo skupo koštati

Fiore Vežnaver

Osumnjičenom je u istrazi zaplijenjen mobitel jer postoje preliminarne informacije da se prijateljima hvalio fotografijama zapaljenih auta koje ima spremljene u telefonu



RIJEKA Namjerno je zapalio dva parkirana automobila, bez nekog povoda, po svemu sudeći, iako su iste marke, te pričinio štetu što se mjeri desecima tisuća kuna. Inkriminacije su to pod kojima je uhićen Josip S., mladić u dobi od nepunih 19 godina, nastanjen na Turniću.


Jučer poslijepodne priveden je i pred sutkinju istrage Županijskog suda u Rijeci Kseniju Zorc, na ročište na kojem se odlučivalo hoće li mu biti određen pritvor. Sutkinja ipak nije prihvatila prijedlog tužiteljstva koje je plediralo da mu se odredi istražni zatvor, zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke. Mladi Riječanin će se tako u daljnjem postupku ipak braniti sa slobode, uz izrečene mu mjere opreza: jednom tjedno mora se javljati policiji i ne smije uspostavljati nikakve kontakte s ljudima koji će svjedočiti u postupku. Ne bude li se pridržavao toga, bit će smješten u istražni zatvor.


Josip S., koji je još uvijek učenik jedne srednje škole, osumnjičen je za kazneno djelo – dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Tereti ga se da je prvi auto – a oba su marke seat – zapalio 29. rujna na parkiralištu Delta. Prišao je seat cordobi, bez registarskih oznaka, unutrašnjost polio zapaljivom tekućinom pa »otvorenim plamenom« podmetnuo požar. Vozilo je potpuno izgorjelo, a vlasniku je pričinjena šteta od 7.500 kuna. Čini se da je iz pukog hira i zabave zapalio i drugi seat, a dogodilo se to proteklog vikenda, u noći na subotu, oko 2 sata, u Radićevoj ulici. »Otvorenim plamenom« zapalio je »ibizu«, koja je također uništena u požaru, a vlasnici vozila je pričinjena šteta od oko 40 tisuća kuna.




Josip S. je proteklog vikenda uhićen, a nakon okončanog policijskog kriminalističkog istraživanja priveden je na ispitivanje u riječko Općinsko državno odvjetništvo, gdje je porekao da je počinio delikte za koje se tereti.


Koliko se može doznati, sumnja se da je mladi Riječanin drugi auto zapalio nakon što je s prijateljima bio na zabavi. Istraga ima saznanja da je, dok je s prijateljem hodao Radićevom ulicom, ulazio u otključana parkirana vozila, a jedan auto »usput« i potpalio.


Osumnjičenom je u istrazi zaplijenjen mobitel jer postoje preliminarne informacije da se prijateljima hvalio fotografijama zapaljenih auta koje ima spremljene u telefonu. Da li