Opasno penjanje

Nove žrtve uspona na Mount Everest: Jedna fotografija pokazuje i glavni razlog

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Još su tri penjača izgubila život na Mount Everestu. Broj smrtnih slučajeva je tako narastao na sedam u tjedan dana, što je više nego čitave prošle godine



Ovog je četvrtka troje penjača izgubilo život na planini Mount Everest zbog iscrpljenosti. Vijest stiže usporedno s gužvama blizu vrha zbog rekordnog broja penjača, unatoč zamolbama da se ograniči broj dozvola za penjanje, prenosi BBC.


Nepal je izdao 381 dozvolu po cijeni od 11 tisuća dolara (pojedinačno) za proljetnu sezonu penjanja na najviši svjetski vrh.


Kalpana Das (52) i Nihal Bagwan (27) su žrtve koje su stradale od iscrpljenosti prilikom spuštanja s planine, ovog četvrtka.




Lokalni organizator tura Keshav Paudel, za AFP je rekao da je Nihal Bagwan, koji je smrtno stradao, bio „zagušen u prometu više od dvanaest sati“ te da je bio “isrcpljen”.


Među žrtvama je i austrijski penjač (65) koji je preminuo na sjevernoj strani planine, a među žrtvama je i irski profesor Séamus Lawless, koji se smatra preminulim nakon pada sredinom ovog mjeseca.


BBC  javlja da su ovogodišnji uvjeti za penjače gori nego inače zbog jakog vjetra koji penjačima ostavlja uzak vremenski okvir za dolaženje do vrha.


Fotografija na Twitteru pokazuje nevjerojatnu gužvu zbog uspona, a penjači se nerijetko moraju držati za isto uže kako bi nastavili penjanje. 


Mount Everest, alpinizam, alpinisti, penjanje, Foto Reuters


Mount Everest, alpinizam, alpinisti, penjanje, Foto Reuters



Prošle je godine na Everestu poginulo petero ljudi, a jedna je žrtva nastradala u Lhotseu tijekom proljetne sezone. Broj ovogodišnjih penjača bi mogao srušiti rekord iz prošle godine, kada je 807 ljudi dosegnulo vrh. 


Povećan broj penjača i smrtnih slučajeva na Everestu doveo je do zamolbi za limitiranjem dozvola.