Splitske ulice

Nesporazum u prometu: Pucali pa izmlatili ratnog invalida i njegovog sina

Mario Matana

snimio Mario Matana

snimio Mario Matana

Očigledno su mladići u manjem automobilu imali jaku želju za obračunom, jer su odmah počeli vikati kroz prozor "kako to voziš?!", valjda iznervirani sporijom vožnjom te stali vrijeđati starijeg muškarca.



“Nesporazum u prometu”, kako se to kaže policijskom terminologijom, uzrok je pucnjave na ulicama Splita u srijedu navečer desetak minuta prije ponoći: odmah su uhićeni Miho Frančeski zvani Miho Munja i njegov prijatelj Tonći Čulić, dok su dvojica ozlijeđenih, 57-godišnji Neven i sin Ivan Vučić (26) srećom prošli s lakšim ozljedama te su, nakon pružene liječničke pomoći, pušteni iz splitske bolnice.


Do sukoba je došlo u Krležinoj ulici, kada se Čulić za upravljačem fiat punta zaustavio paralelno s nissan primerom koju je vozio Neven Vučić. S obitelji se vraćao kući te je tražio parking – ispred njihove zgrade se rade nova parkirališta pa se stanari snalaze. Očigledno su mladići u manjem automobilu imali jaku želju za obračunom, jer su odmah počeli vikati kroz prozor “kako to voziš?!”, valjda iznervirani sporijom vožnjom te stali vrijeđati starijeg muškarca.


Miho je izvukao oružje još u vozilu, prijetio držeći pištolj, što je pak izazvalo Nevena Vučića, inače invalida Domovinskog rata kojem je mina 1992. godine odnijela dio noge. Mladićima je verbalno uzvratio i sa sinom izašao iz vozila.





Do tada su već Frančeski i Čulić bili na asfaltu, a Miho je ubrzo “prekinuo” svađu i viku tako što je stao pucati u zrak te u tlo pored dvojice. Čulić je, kako nam je potvrdila Zrinka Vučić, kćer i sestra napadnutih, koja se nalazila na stražnjem sjedalu nissana, počeo pucati prema nogama, a kada su ostali bez streljiva ili su im oružja blokirala, fizički su napali oca i sina udarajući ih drškama pištolja…


Neven je u jednom trenutku pao i na tlo, svjedokinja je vidjela kako ga jedan od napadača mlati po glavi! Ubrzo je međutim stigla policija u jakom sastavu, nije im trebalo više od deset minuta, s nekoliko kombija i automobila te su blokirali cijelu ulicu. Frančeski i “prika” su odmah uhićeni, četvrtak su proveli u policijskoj postaji, dok se njihovo privođenje na tužiteljstvo očekuje u petak. Neslužbeno, protiv obojice će ići kaznena prijava zbog pokušaja ubojstva.



Početkom ove godine je na Škrapama, oko devet sati ujutro, Miho Munja je postao nacionalno poznat kada je na njega pucano iz prolazećeg BMW-a. Tada je prošao s lakšom ozljedom, ustrjelnom ranom noge, prebačen je u bolnicu no dok je došao na red već je sam izvadio metak koji je ostao površinski na desnom listu te ga bacio u nužnik! Policiji je čak tvrdio kako se sam ozlijedio dok je čistio oružje, dok je desetak dana kasnije osumnjičen Anđelo O. (21). Pištolj nije pronađen kod uhićenog, koji se pak branio da nema veze s pucnjavom jer je s Frančeskijem “u dobre”…