'Besplatan prijevoz'

Nasilnik iz Rijeke koji je bivšoj supruzi prijetio smrću uhićen na granici sa Srbijom

Slavica Kleva



RIJEKA Nije prošlo niti dva mjeseca od nepravomoćne presude zbog nasilja nad bivšom suprugom, no, nasilnik se ponovo pojavljuje u istoj ulozi, zbog iživljavanja nad bivšom suprugom, S. M. (73). Jučer je ponovo uhićen i priveden u istražni zatvor Županijskog suda.


Nasilnik je u studenom prošle godine nepravomoćno osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju 8 mjeseci jer je bivšoj supruzi prijetio smrću te zbog držanja oružja u podrumu. Ali se ponovo, već za Badnjak prošle godine uspio približiti bivšoj supruzi, tek što je izašao iz pritvora, navodno zbog djece, pa ga je supruga opet prijavila policiji.


No, nasilnik je potom napustio Hrvatsku, otišao u Srbiju gdje također ima boravište, pa kada se prekjučer namjeravao vratiti u Hrvatsku, uhićen je na graničnom prijelazu Tovarnik i odmah sproveden u centar istrage nakon što ga je tužiteljica ispitala.




Upravo zbog opasnosti od bijega ali i ponavljanja djela, sudac istrage Županijskog suda Duško Tišma jučer je odredio nasilniku mjesec dana istražnog zatvora.


Nasilni suprug koji nešto više od dvije godine ne živi sa suprugom u zajedničkom domaćinstvu osuđen je zbog prijetnji izrečenih 2016. godine svojoj supruzi govoreći joj da će je zaklati, kontinuirano joj izazivajući strah i nespokoj. Hvatao ju je rukama za ramena govoreći da će je raznijeti i razbucati. Ponovio je prijetnje i nekoliko mjeseci kasnije, početkom 2017. godine.


Prijetio je bivšoj ženi i posredno, govorio je susjedu da će ubiti vlastitu ženu i zaklati jer da mu je uzela 17 tisuća eura. Tad mu je susjed savjetovao da se smiri, da na miran način riješi probleme sa suprugom putem suda. No, nasilnik mu je odgovorio da za njega sud ne vrijedi, da on ima svoje zakone i da će zaklati svoju suprugu kad djeca ne budu u kući, da će je zavezati za stolicu, zapaliti i nju i kuću. Rekao je i da ju je trebao ubiti devedesetih godina.


Sve je to susjed prenio supruzi što joj je dodatno otežalo situaciju, izazivajući konstantni strah.


Za razliku od nasilnog supruga koji je pred sutkinjom negirao kaznena djela, žena je potvrdila prijetnje, učestalo nasilje unazad nekog vremena, iako su kazala je u braku više od 40 godina. Također i da su njihovi odnosi poremećeni unazad deset godina, a posljednjih pet ne kontaktiraju. Do sredine 2016. godine živjeli su zajedno na katu obiteljske kuće, a nakon što joj je muž prvi put prijetio, žena se preselila u prizemlje kuće u sinov stan.


U tom razdoblju od kada se preselila od njega pa do sredine 2017. godine kada bi ga i srela u dvorištu, uvijek ju je vrijeđao i prijetio joj, kazala je žrtva nasilja kada je ispitana u studenom prošle godine, netom prije donošenja presdue protiv bivšeg supruga.