Nemio slučaj

Napad mačetom u kamenolomu: ‘Samuraj sa Saršona’ mora platiti 50.800 kuna

Fiore Vežnaver

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto Sergej Drechsler

Ilustracija (ne prikazuje osobe iz članka) / Foto Sergej Drechsler

Teško ranjeni mačetom tražio je ukupno gotovo milijun kuna, u što je uključena i isplata novca na ime izgubljene zarade, ali je sud odbio dio tužbenog zahtjeva iznad 50.800 kuna



RIJEKA – Čovjeku kojeg je teško ranio mačetom, a ovaj ga poslije tužio, dužan je na ime naknade štete platiti 50.800 kuna, te mu naknaditi parnički trošak od oko 11.000 kuna. Epilog je to parnice što se vodila u riječkom Općinskom sudu, radi naknade štete u povodu slučaja što se odigrao u srpnju 2010. godine, kada je sada 59-godišnji B. V. sa Saršona mačetom teško ranio B. Đ-a iz Rijeke, čovjeka koji mu je izvodio građevinske radove na posjedu.


Teško ranjeni mačetom tražio je ukupno gotovo milijun kuna, u što je uključena i isplata novca na ime izgubljene zarade, ali je sud odbio dio tužbenog zahtjeva iznad 50.800 kuna.


Riječ je o parničnom postupku što je okončan nakon što je tuženi B. V. ranije u kaznenom procesu osuđen na deset mjeseci zatvora zbog nanošenja teških ozljeda muškarcu, poduzetniku koji mu je izvodio radove.




Nemio slučaj zbio se 5. srpnja 2010. godine, oko 19 sati, u jednom kamenolomu u zaleđu Rijeke, kada je B. V. izašao iz svog automobila »opel kadett« i mačetom krenuo na vlasnika obrta za iskop strojevima. Zadao mu je više reznih rana po rukama i glavi, napadnuti se u strahu od daljnih nasrtaja mačetom i povlačio, pa se u jednom trenutku spotaknuo i pao. Žrtva napada mačetom u konačnici je zadobila, uz rezne rane, i otvoreni prijelom nadlaktične kosti.


Tjedan dana u bolnici


Ranjeni poduzetnik je prije dvije godine ustao privatnom tužbom radi naknade štete, u kojoj je naglasio i da se od zadobivenih ozljeda liječio tjedan dana u bolnici. Tražio je naknadu za pretrpljene boli, jak i dugotrajan strah, smanjenje životne aktivnosti, duševne posljedice, troškove liječenja i tuđe pomoći, te naknadu na ime izgubljene zarade, sveukupno gotovo milijun kuna.


U odgovoru na tužbu napadač s mačetom je osporavao tužbeni zahtjev, a smatrao je i da je nastupila zastara. Tuženi nije sporio da je vlasnika obrta za iskope teško ranio, ali je tvrdio da je on sam svojim postupcima umnogome doprinio tome što mu se dogodilo, ocijenivši da je žrtvin doprinos 60 posto.


Naveo je da je i poduzetniku bilo poznato da je on u invalidskoj mirovini i s velikim stupnjem tjelesnog oštećenja (80 posto), što je posljedica teške prometne nesreće, koja je rezultirala i psihičkim posljedicama. Kazao je da je podignuo kredit kako bi mogao platiti i posao ugovoren s vlasnikom obrta za iskope.


Tvrdio je da je za ugovorene radove na okućnici avansno platio i u konačnici preplatio ugovorenu cijenu radova, pa mu je izvođač radova ostao dužan 11.000 kuna, kako to proizlazi i iz potvrde koju je potpisao poduzetnik. Više puta ga je nazivao telefonom kako bi mu vratio dug, ali je on ignorirao njegove pozive, tvrdio je u odgovoru na tužbu napadač s mačetom.


Stroj zavezao za »ladu«


Tuženi je naglasio da nije bio u stanju u potpunosti kontrolirati svoje postupke, pa se dogodilo ono za što je i kazneno osuđen. Osporavao je tražbinu poduzetnika da mu isplati na ime izgubljene zarade gotovo 800.000 kuna, napominjući da podaci Porezne uprave govore da je račun tužitelja bio u blokadi dvije godine, a u godinama pred događaj nije ostvarivao neki dohodak.


Poduzetnik je pak u svom iskazu u parnici rekao da je tuženika upoznao prilikom radova na iskopu za njegovu kuću, dotad ga nije poznavao. Platio mu je servis stroja, s obzirom na poslove koje je imao, no nakon nekog vremena je naručitelj rekao da odustaje od radova. Uz objašnjenje da mora vaditi zube u Beogradu, te neka to radi onaj kojem je prodao kuću.


Vlasnik obrta za iskope je kazao da je sljedećeg dana, kada se vratio po stroj, našao zavezanog ga za »ladu«. Kako ne bi imao problema kod preuzimanja stroja, pozvao je policiju. Kada je policija stigla, naručitelj radova već je imao napisan papirić da mu je on dužan 11 tisuća kuna. Poduzetnik je kazao da su mu policajci sugerirali da potpiše taj papir ili putem suda traži natrag svoj stroj, pa je zaključio da je najbolje da potpiše i odveze stroj.


Mačetom po glavi


Nakon nekog vremena išao je na jedno svoje gradilište. Nije očekivao da će sresti tog čovjeka, a kamoli da će se dogoditi ono što će uslijediti. Teško ranjeni poduzetnik se prisjetio da je pričao s jednim gospodinom, kada je prišao B. V. i mačetom ga sasjekao po glavi. Nakon toga ga je sasjekao po rukama, praktički prerezao cijelo rame, objašnjavala je žrtva napada, dodajući da su, srećom, u blizini bili susjedi koji su mu pomogli, te nazvali Hitnu pomoć.


Naglasio je da mu nije poznato da je naručitelj dignuo kredit, niti mu je išta od zemljanih radova unaprijed plaćeno. Istaknuo je i da mu nije bio dužan 11,000 kuna, da je bio prisiljen potpisati potvrdu kako bi došao do svog stroja.


Sud je na kraju zaključio da je tužbeni zahtjev djelomično osnovan. Poduzetniku je dosuđena naknada za pretrpljene fizičke boli i strah, smanjenje općih životnih aktivnosti, naruženje, tuđu pomoć i njegu, sveukupno 50.800 kuna, otprilike četvrtina tražene svote na ime povrede prava osobnosti. Sud je u obrazloženju presude istaknuo da tužitelj nije dokazao izgubljenu zaradu, odustao je od toga da se kao dokaz provede financijsko vještačenje. S druge strane, ocijenjena je neosnovanom tvrdnja da je poduzetnik suodgovoran za teško ranjavanje mačetom. Presuda nije pravomoćna.


U igri i privatni detektiv


Tuženi B. V. u sjećanju je i kao jedan od dvojice glavnih aktera u slučaju u kojem se sudilo privatnom detektivu koji je trebao kriomice utvrditi kako se inače ponaša čovjek koji traži odštetu za prometnu nesreću, provjeri vozi li auto, da li se kreće bez štaka i drugo.


Čovjek koji se našao pod lupom detektiva bio je upravo B. V. kojem se detektiv predstavio kao tobožnji kupac, zainteresiran za kupnju njegovog zemljišta, te ga kriomice fotografirao. On je prijavio slučaj, pa je detektiv sjedio na optuženičkoj klupi zbog neovlaštenog snimanja, ali ga je sud oslobodio optužbe.


Djelomično lišen poslovne sposobnosti


Sud je u parnici imao uvida i u rješenje kojim je tuženi u međuvremenu, u svibnju prošle godine, djelomično lišen poslovne sposobnosti.


To znači da, između ostalog, ne može raspolagati nekretninama, pokretninama ni novčanim sredstvima. U parnici ga je zastupao skrbnik, a njega odvjetnik.