Prepadi riječkog serijskog razbojnika

NOVI LIST OTKRIVA DETALJE O RAZBOJNIŠTVIMA Lice prekrivao majicom, kapuljačom i čarapom, najčešće pljačkao oko 13.30 sati

Fiore Vežnaver

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Osam prepada počinio je prijeteći nožem, što je teži oblik razbojništva, u odnosu na ostala četiri delikta koja su izvedena uz prijetnju plastičnim pištoljem. Prijeti mu kazna do 12 godina zatvora



RIJEKA Rodom je iz Doboja u BiH, a živi na Saršonima. Po zanimanju je vozač, sa završenom srednjom školom, razveden je i otac dvoje djece. Kazneno je prijavljivan, ali podaci iz kaznene evidencije govore da je dosad neosuđivan. 


Podaci su to što se odnose na Josipa Grlića (34), koji je jučer smješten u riječki zatvor pod sumnjom da je počinio 12 razbojništava u Rijeci i Viškovu.


Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog tužiteljstva i osumnjičenom serijskom razbojniku odredio istražni zatvor zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i ponoviti kazneno djelo.  




Riječko Županijsko državno odvjetništvo na koncu je u svojem rješenju o provođenju istrage   svih 12 delikata za koje je kazneno prijavljen vozač sa Saršona  okvalificiralo kao kazneno djelo razbojništva, pa i inkriminaciju kojom se početno teretio za drsku krađu.


Osam prepada počinio je prijeteći nožem, što je teži oblik razbojništva, u odnosu na ostala četiri delikta koja su izvedena uz prijetnju plastičnim pištoljem. Prijeti mu kazna do 12 godina zatvora.


 


Prepadi, u kojima se razbojnik domogao ukupno oko 31 tisuću kuna, dogodili su se u razdoblju od 2. kolovoza do prije tri dana, na riječkoj Brajdi, Podmurvicama, Turniću, Kozali, Drenovi i Pehlinu, te u jednom slučaju na Viškovu.


Osim poštanskog ureda na Cvetkovom trgu na Drenovi, razbojnik je opljačkao 11 prodavaonica, od čega najviše – tri – »Radnika Opatija«, a po dva puta na meti pljačkaša bile prodavaonice »Brodokomerc Nove« i »Birote«. 


Razbojnik bi upadao u trgovine u poslijepodnevnim i večernjim satima, samo jednom je djelovao prijepodne. Svi prepadi, osim jednoga, dogodili su se u vremenu od 13.29 do 20 sati, a nekoliko ih je bilo koncentrirano upravo oko 13.30 sati. U to vrijeme dogodio se i njegov posljednji prepad u ponedjeljak u mini marketu opatijskog »Radnika« u Vukovarskoj ulici u Rijeci, nakon kojeg je i uhićen.


U mini market upao je maskiran na način da je preko glave navukao kapuljaču majice, što je i inače znao činiti, a znao je i majicom prekriti lice. U jednom slučaju navukao je na glavu vunenu čarapu s prorezima za oči i usta. 


Najvećeg plijena domogao se u svom drugom razbojništvu, 2. kolovoza, kada je iz prodavaonice »Brodokomerc Nove« na Kozali  oteo 6.800 kuna. Prema dosadašnjoj rekonstrukciji događaja, pretočenoj u rješenje tužiteljstva o provođenju istrage,  bilo je oko 20 sati kada upao u trgovinu u Ulici Stanka Frankovića. U ruci je držao kuhinjski nož, a majicu je imao prevučenu preko usta i nosa, kada se obratio djelatnici »Brodokomerca« riječima: »Makni se, ovo je pljačka!« Prestrašena, prodavačica se odmaknula od prodajnog pulta, a razbojnik je prebacio nož u lijevu ruku, pa desnom otključao ladicu registar blagajne. Kada mu se djelatnica pokušala približiti, vratio je nož u desnu ruku i zaprijetio joj: »Makni se, nemoj da te ozlijedim!« Pljačkaš je zatim otvorio ladicu blagajne i uzeo cjelokupni utržak, a onda ubrzanim korakom umaknuo iz prodavaonice. 


Jedan od četiri slučaja u kojem je pljačkaš prijetio plastičnim pištoljem jest i onaj što se dogodio prije tjedan dana, 19. rujna, u 13.33 sata, kada je opljačkana pošta na Cvetkovom trgu na Drenovi.


Pljačkaš s kapuljačom na glavi držao je u ruci imitaciju pravog oružja, kako je na koncu utvrđeno, kada je preskočio pult i prišao zaposlenici. »Daj lovu!«, zaprijetio je razbojnik, koji je istovremeno počeo uzimati novac iz ladice pulta. Uzeo je 1.900 kuna, pa preskočio pult i izgubio se iz pošte. 


Tužiteljstvo u svom rješenju u istrazi, kojeg je uspio pribaviti Novi list, naglašava kako su navodi iz kaznene prijave policije potkrijepljeni i djelomičnim priznanjem okrivljenog prilikom ispitivanja u policiji. Iz tužiteljstva podvlače i da je u pretrazi doma osumnjičenog vozača sa Saršona pronađen plastični pištolj koji odgovara opisima koje su dale neke od zaposlenika orobljenih prodavaonica i pošte. Kod njega je, što je također indikativno, pronađen i zaplijenjen iznos novca koji približno odgovara svoti otetoj u posljednjem razbojništvu, nakon kojeg je, istog poslijepodneva, i uhićen.