Novogodišnja noć

Muškarac u Puli napao mladića koji je negodovao zbog bacanja petardi

Mateo Sardelin

Foto Glas Istre

Foto Glas Istre



Novogodišnja noć u Istri protekla je mirno, kao i svi dočeci Nove godine i brojna javna okupljanja protekli su sa sigurnosnog aspekta u najboljem redu, nije bilo ozljeđivanja prilikom uporabe pirotehnike te nisu zabilježeni događaji koji bi u znatnoj mjeri narušili stanje sigurnosti. Evidentirane su tri prometne nesreće te jedno narušavanje javnog reda, javlja Glas Istre.


Policija je u novogodišnjoj noći zabilježila samo jedno narušavanje javnog reda i mira, i to na području Pule. Na Kapitolinskom trgu je odmah u ponoć oko 00.05 sati, 40-godišnjak iz Pule fizički napao 27-godišnjeg sugrađanina, nakon što je mlađi muškarac negodovao zbog bacanja pirotehničkih sredstava u njegovoj blizini. Zbog zadobivenih ozljeda, 27-godišnjak je potražio liječničku pomoć te je u pulskoj bolnici utvrđeno da je lakše ozlijeđen. Protiv 40-godišnjaka se podnosi optužni prijedlog nadležnom sudu radi počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.


U cestovnom prometu evidentirane su tri prometne nesreće, od čega jedna s ozlijeđenim osobama i dvije nesreće s materijalnom štetom. Dvije osobe ozlijeđene su u prometnoj nesreći koja se dogodila 31. prosinca oko 21.05 sati, na kružnom toku u Šijani. Nesreća se dogodila kada je 30-godišnjak iz Marčane upravljao automobilom Škoda, pulske registarske oznake, kolnikom državne ceste pod utjecajem alkohola od 1.65 promila i bez da je koristio sigurnosni pojas.




Dolaskom do kružnog toka, vozač je uslijed bitno smanjenih vozačkih sposobnosti uzrokovanih jakim utjecajem alkohola te zbog neprilagođene brzine, izgubio nadzor nad vozilom i skrenuo ulijevo, nakon čega je prešao van kolnika i udario u stup javne rasvjete i prometne znakove.


Zbog zadobivenih ozljeda, vozač i njegov 21-godišnji suvozač iz Marčane prevezeni su u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da je vozač lakše ozlijeđen, a suvozač teže. Radi sumnje da je počinio kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu, protiv 30-godišnjeg vozača podnosi se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u redovnom postupku.


Dvije prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se na području Rovinja. Prva se dogodila 1. siječnja oko 1.55 sati, kada je 55-godišnjak iz Rovinja automobilom Opel, pulske registarske oznake, naletio na životinju, koja je nakon udara pobjegla. Druga prometna nesreća dogodila se 1. siječnja oko 3.20 sati u Omladinskoj ulici u Rovinju, kada je 38-godišnjak iz Rovinja pod utjecajem alkohola od 1.28 promila i bez da je koristio sigurnosni pojas upravljao teretnim automobilom Citroen, pulske registarske oznake, kolnikom Ulice Stjepana Radića.


Dolaskom do raskrižja s Omladinskom ulicom, vozač je ušao u raskrižje bez da se zaustavio na prometnom znaku “stop” te je zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor, sletio s ceste i udario u dvorišni zid i ogradu, nakon čega se vozilo prevrnulo na bočnu stranu. Prelimiranim testiranjem, vozač je bio pozitivan na prisutnost opojne droge, a radi počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, protiv njega se pokreće prekršajni postupak.


Budući da su građani poslušali savjete policije vezano za rukovanje pirotehnikom i time podržali tradicionalnu preventivnu akciju “Mir i dobro”, kojoj je cilj spriječiti teže posljedice koje mogu nastati zbog neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i zlouporabom vatrenog oružja, na području Istre nije bilo ozljeđivanja prilikom uporabe pirotehnike niti oštećenja imovine.


Policijska uprava istarska zahvaljuje onima koji su pridonijeli da novogodišnja noć protekne u povoljnom ozračju.