Prijevara na PDV-u

Ministar Marić o posrnulom porezniku: “Nije dobro ni lijepo”

Vanja Vesić

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Rekao je kako to "nije dobro ni lijepo" jer se stvara loša reklama za sve službenike i da zato neće dopustiti da se cijela Porezna uprava i službenici koji pošteno rade svoj posao obezvrijede zbog takvih "individualnih slučajeva"



ZAGREB Nakon uhićenja i pritvaranja dugogodišnjeg šefa Službe za nadzor PDV-a i borbu protiv poreznih prijevara Ministarstva financija Radoslava Raspudića osumnjičenog da je tvrtkama i pojedincima omogućavao upravo varanje na PDV-u je u javnosti pokrenuto pitanje odgovornosti Porezne uprave u kojoj je spomenuti radio – i još uvijek radi.


U prilično nevjerojatnom slučaju i za hrvatske prilike ostalo je otvoreno pitanje kako je bilo moguće da je Raspudić više od deset godina od ožujka 2007. do lipnja 2017.godine ostao neprimijećen u navodnoj zloupotrebi položaja i ovlasti omogućavanjem odabranim firmama i pojedincima brisanje i umanjenje iznosa plaćanja PDV-a ili tek odgodu plaćanja poreza nakon što su porezni inspektori izvršili nadzor i definirali iznose koje su poslovnjaci bili dužni platiti.


Zasad, ispada, da je sve sam radio bez ičijeg znanja. Porezna uprava nakon priopćenja USKOK-a o uhićenju visokorangiranog službenika reagirala je vlastitim priopćenjem navevši kako je spomenuti službenik premješten na niže radno mjesto – višeg inspektora u Službi za analizu.




Iako je to trebalo zvučati kao kazna, očekivano, izazvalo je posprdne komentare na news portalima i društvenim mrežama.Uostalom, Porezna uprava formalno nije obrazložila razlog kažnjavanja i premještaja na lošije radno mjesto koje datira od 1. rujna prošle godine, dakle gotovo šest mjeseci prije nego što je protiv dotičnog objavljeno pokretanje istrage.


Na ta neugodna ali logična pitanja novinara kako je sve to bilo moguće u vrlo osjetljivom resoru jučer je pokušao odgovarati aktualni ministar financija Zdravko Marić. Rekao je kako to “nije dobro ni lijepo” jer se stvara loša reklama za sve službenike i da zato neće dopustiti da se cijela Porezna uprava i službenici koji pošteno rade svoj posao obezvrijede zbog takvih “individualnih slučajeva”.


Iako je to zvučalo kao iz usta nekog hrabrijeg sindikalnog čelnika priznao je zapravo da ne zna dovoljno da bi mogao komentirati:


   – Istraga je u tijeku i to je sve što mogu reći. Govorimo o tome da je službenik raspoređen na niže radno mjesto u samoj hijerarhiji, ali sve što se tiče daljnjih aktivnosti, istraga, pravosudni procesi, mi ne možemo u njih ulaziti. Naravno, Porezna uprava sukladno zakonu o državnim službenicima pokrenula je mjere – kazao je Marić aludirajući na stegovne mjere protiv Raspudića koje je Porezna uprava najavila ove srijede u obraćanju javnosti.


Pojednostavljeno rečeno, Raspudić je iz nekih samo njima poznatih razloga premješten na “niže radno mjesto” u rujnu prošle godine da bi nakon ovotjedne medijske halabuke Porezna uprava najavila kako će poduzeti stegovne mjere protiv njega.


Podsjećamo, USKOK ga sumnjiči da je u više desetaka slučajeve pogodovao poduzetnicima, upadao u interni informacijski sustav i podatke lifrao zainteresiranim pojedincima osobno sastavljajući žalbe i prigovore koji su poništavali prethodna rješenja o obavezi i iznosima plaćanja PDV-a.


Među pojedinim privilegiranim platišama navodno su i dvoje bivših rukometnih reprezentativaca te jedan poznati odvjetnik.USKOK nije naveo iznos štete za državni proračun na račun desetogodišnjeg pogodovanja firmama i pojedincima kao i postojanje nekog opipljivog interesa koji je motivirao Raspudića, inače autora stručnih publikacija i radova na temu kriminalnih zloupotreba PDV-a.


Uz spomenutu bizarnost manje je poznato da je svojedobno bio predložen i za funkciju pomoćnika ministra financija. Predložila ga je HDZ-ova stranačka zajednica branitelja “Gojko Šušak”.