Nije zaboravio

Matuljac za 50 tisuća eura pokušao naručiti ubojstvo. Iza svega stoji događaj od prije punih 11 godina

Slavica Kleva

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Motiv je osveta zbog tučnjave ispred jednog riječkog lokala prije jedanaest godina, kada je Kristijan Daka zadobio teške tjelesne ozljede i bio je u komi više dana. Od početka ožujka ove godine tražio je osobu koja bi pronašla ubojicu koji bi lišio života osobu koja ga je ozlijedila



RIJEKA Sucu istrage Županijskog suda Vladi Bosneru prepraćen je 37-godišnji Kristijan Daka iz Matulja (Bregi) u pratnji odvjetnika Milenka Škrleca, zbog sumnje da je počinio tzv. kazneno djelo protiv života i tijela poticanjem na teško ubojstvo, ali i zbog sumnje u nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.


Sama činjenica da je dostavljena kaznena prijava Službe općeg kriminaliteta riječke policije Županijskom državnom odvjetništvu koje je u međuvremenu zatražilo i provođenje istrage, ukazuje na činjenicu da je riječ o sumnji u vrlo ozbiljno i teško kazneno djelo koje je tražilo dugotrajan rad u tajnosti i izvan dometa šire javnosti. Po svemu sudeći, motiv za naručivanje ubojstva leži u osveti.


Prije 11 godina 


Kako navodi Županijsko državno odvjetništvo, »osnovano se sumnja da je 37-godišnjak od sredine ožujka do kraja svibnja 2018. godine na širem području Rijeke, s ciljem da se osveti 36-godišnjaku koji mu je ranijih godina nanio tešku tjelesnu ozljedu, od poznanika zatražio da pronađe osobu koja bi za iznos od 30 do 50 tisuća eura s mogućnošću isplate određenog iznosa i u oružju ili drogi, ubila tog 36-godišnjaka« . ŽDO navodi i da se »osnovano sumnja da se u više navrata sastajao s osobom koja je posredovala u pronalasku izvršitelja ubojstva te mu predao veću količinu raznog oružja. Osnovano se sumnja i da je u kući u kojoj prebiva držao veću količinu streljiva i eksplozivnih tvari koje je prethodno nepovlasno nabavio i čije držanje građanima nije dozvoljeno«.




Koliko smo uspjeli doznati, Kristijan Daka je tijekom ispitivanja na tužilaštvu iskoristio mogućnost obrane šutnjom, a sudac istrage prihvatio je prijedlog tužitelja da mu se odredi jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, dok je opasnost zbog bijega i utjecaj na pouzdanika sudac istrage odbio.


Kristijan Daka je prije jedananest godina u tučnjavi ispred jednog riječkog lokala zadobio teške tjelesne ozljede, bio je u komi više dana i o tom smo događaju detaljno izvještavali. Istodobno, policija je tih dana intenzivno obrađivala slučaj jer počinitelja nisu odmah identificirali. No, podvrgnula je kriminalističkom istraživanju više osoba koje je dovodila u sumnju s događajem. U konačnici, na optuženičkoj klupi pod optužbom za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Daki našla su se dvojica optuženika, no preokret se dogodio kad je Daka pozvan na sud u ulozi svjedoka. Izjavio je da je zapravo dobio u glavu udarac bokserom od treće osobe imenujući je na raspravi. Stoga je tužitelj izmijenio optužnicu, prvoosumnjičenog oslobodio sumnje, a uz drugoosumnjičenog dodao i optužio ovog potonjeg. Nakon suđenja i donošenja presude krajem 2010. godine, Županijski sud je cijeli postupak vratio na ponovno suđenje. U drugom suđenju prošle godine ponovo presuđeno, ali presuda nije pravomoćna.


Obojica osuđenih za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Kristijanu Daki osuđena su na po deset mjeseci zatvora. Po svemu sudeći, Daka nije mogao zaboraviti taj događaj, želio je osvetu koja ni nakon deset, odnosno jedanaest godina nije izblijedjela.


Ispitivanje posrednika 


Tužitelj traži istragu jer postoji osnovana sumnja da je Daka od početka ožujka ove godine tražio pomoć osobe koja bi mu mogla pronaći opet nekog trećeg koji bi za nagradu lišio života osobu koja ga je ozlijedila prije jedanaest godina. Iako detalji istrage za sada nisu poznati, Daka je po svemu sudeći ponudio veliki iznos novaca za ubojstvo te osobe, ne samo u našoj zemlji, nego i izvan nje. U dosadašnjem tijeku istrage sumnja se da je Daka posredniku koji je imao zadatak pronaći plaćenog ubojicu nudio i veću količinu oružja za nagradu.


Bez naloga suca istrage koji je početkom ožujka odobrio provođenje posebnih dokaznih radnji, ni policija ne bi uspješno privela kraju ovo kriminalističko istraživanje. Pretresom kuće koju u Matuljima koristi Kristijan Daka pronađena je veća količina streljiva različitog kalibra, između ostalog plastični ekploziv TNT, vojni plastični ekploziv, sporogorećih štapina, pištolj … Istraga u prvom redu obuhvaća ispitivanje svjedoka koji je u ovom slučaju »pouzdanik«, odnosno osoba preko koje je Daka i pokušao naručiti ubojstvo osobe koju drži odgovornom za teško premlaćivanje. Također, tijekom istrage će od velike koristi biti i snimljeni telefonski razgovori između Dake i posrednika, a koji se u takvim slučajevima temeljem naloga suca istrage i prilažu kao dokaz u postupku.