Sekunde

Liječnica koja je reanimirala pregaženu ženu u Liburnijskoj: ‘Samo sam uzela jaknu i potrčala’

Romana Crgol

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Dr. Nataša Poldan-Grabar bila je u stanu kada je suprug Branko, s balkona vidio tešku nesreću i viknuo da ima ozlijeđenih. Doktorica je odmah izašla na cestu i počela reanimirati ozlijeđenu ženu koja nije disala



RIJEKA Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad 24-godišnjim vozačem »Cammeo« taksija zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu. Kazneno je prijavljen nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje da je zbog brzine neprilagođene uvjetima ceste, u Liburnijskoj ulici na Kantridi, u lijevom zavoju »izletio« izvan kolnika te na nogostupu oborio dvije pješakinje.


Sam vozač prošao je neozlijeđen, dok su 25-godišnji putnik koji se u trenutku nesreće nalazio unutar taksija te 48-godišnja pješakinja lakše ozlijeđeni. Nažalost, 50-godišnjakinja, također pješakinja, pretrpjela je višestruke teške ozlijede te se nad njom provode mjere intenzivnog liječenja, rekli su nam iz KBC-a Rijeka.


Dr. Nataša Poldan-Grabar, anesteziologinja u riječkom KBC-u i Specijalnoj bolnici »Medico,« prva je stručna osoba koja je stigla na mjesto događaja s obzirom da stanuje u jednoj od tamošnjih zgrada.




– U trenutku kada se to dogodilo suprug je stajao na balkonu te vidio kada je došlo do prometne nesreće. Povikao je kako mu se čini da ima ozlijeđenih osoba, a ja sam samo uzela jaknu te potrčala prema vratima. Tada sam stala ispred vrata lifta na gotovo najvišem katu te računala kako da se brže spustim – trebam li pričekati da stigne lift ili jednostavno potrčati po stepenicama.


Čim je došla do ceste doktorica Poldan-Grabar odmah je prionula reanimaciji teško ozlijeđene pješakinje u čemu joj je vješto pomagala i slučajna prolaznica, a netko joj je donio i pribor prve pomoći.


– Oživljavanju sam pristupila odmah s obzirom da sam po dolasku na mjesto nesreće ustanovila kako ozlijeđena pješakinja ne diše, a bila je i bez svijesti. Hitna pomoć na licu mjesta, ukoliko ste ju u mogućnosti pružiti, uvelike pomaže u kasnijem ishodu liječenja pacijenta. Osnovni postupci oživljavanja mogu biti presudni kako bi uopće došlo do faze gdje bi se unesrećenom moglo pomoći kasnijom intervencijom liječnika.


Ipak, naglasila je da je hitna pomoć stigla u doista kratkom roku, možda pet minuta nakon što je započela s reanimacijom.


– Još bih jednom željela ukazati na važnost usvajanja vještina osnovnih postupaka oživljavanja na mjestu događaja od strane laika, koja nekad doista mogu spasiti živote, kratko nam je kazala doktorica Poldan-Grabar, kojoj je, zanimljivo, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović šogorica, jer je dr. Poldan-Grabar udana za predsjedničinog brata Branka.