Opasnost od utjecaja na svjedoke

Leonu Lučiću i Darku Purgaru jednomjesečni istražni zatvor zbog iznuđivanja

Hina

Leon Lučić / Foto Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Leon Lučić / Foto Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

Kosijer je prihvatio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva o pritvaranju, te dodao da je iz istih "pritvorskih razloga" u zatvoru od ove nedjelje i treći okrivljenik Andtrija Vrhovac.



KARLOVAC Dvojici okrivljenika za pokušaj iznude zaprešićkog poduzetnika, Leonu Lučiću i Darku Purgaru je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela određen u četvrtak jednomjesečni istražni zatvor, doznaje u četvrtak navečer Hina od suca istrage Mladena Kosijera.


Kosijer je prihvatio zahtjev Općinskog državnog odvjetništva o pritvaranju, te dodao da je iz istih “pritvorskih razloga” u zatvoru od ove nedjelje i treći okrivljenik Andrija Vrhovac.


Lučić je bivši specijalac i glumac u seriji televizijskih kriminalističkih priča,  Vrhovac je aktivi specijalac ATJ Lučko, a Purgar bivši vojni specijalac. Kaznena prijava svu trojicu tereti za pokušaj iznuđivanja, a Leona Lučića također i za kazneno djelo nanošenja teške tjelesne ozljede.




Zamjenica općinske državne odvjetnice Mirela  Ograjšek Hini je rekla da je protiv obojice danas saslušanih okrivljenika predložila istražni zatvor „zbog opasnosti na utjecanje na svjedoke i na mogućnost ponavljanja kaznenog djela“, te se također očitovala i na pitanje o zdravstvenom stanju osumnjičenika Lučića.


Naime ozljede zadobivene u tučnjavi 10. ovog mjeseca, tijekom navodnog pokušaja iznude, bile su okvalificirane kao opasne po život, te je jedno vrijeme bio i u induciranoj komi, ali Ograjšek je rekla da u predmetu koji je ona dobila „nigdje nije upitna raspravna sposobnost okrivljenika“.


„U ovoj fazi postupka, ni njegov branitelj, ni itko drugi nije to problematizirao. Otpušten je s bolničkog liječenja i očito je da su liječnici nadležni za procjenu njegovog zdravstvenog stanja procijenili da je bio u stanju za otpuštanje,“, rekla je Ograjšek.


Lučićev odvjetnik Josip Reljić rekao je Hini da je na saslušanju njegov branjenik iznosio obranu, da se ne osjeća krivim za kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, te da može reći da se u postupku poštuju sva Lučićeva prava kao osobe lišene slobode.


Reljić je također rekao kako očekuje da će se voditi računa o Lučićevom zdravlju.


Očekujem da će po dolasku u istražni zatvor moj branjenik proći sve potrebne liječničke pretrage da bi se odlučilo ostaje li u zatvoru u Karlovcu ili je potrebno da ode u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu, s obzirom na to da je donedavno bio u induciranoj komi, rekao je.


Navodni pokušaj iznude zaprešićkog poduzetnika dogodio se 10. siječnja na nadvožnjaku autoceste A1 kod Draganića, mjestu dogovorenom za primopredaju novca, a na kojem je počela tučnjava u kojoj su teško ozlijeđena dvojica muškaraca, Leon Lučić, osumnjičen za iznudu i s druge strane MMA borac Mirko Šintić, kojega je doveo iznuđivani poduzetnik Mario D. (48).


Poduzetnik je prethodno zaprešićkoj policiji prijavio da ga se iznuđuje te da se od njega traži 100.000 eura.


Policija je izvijestila da s tim u vezi stručni tim provjerava je li bilo propusta u policijskoj postaji Zaprešić.


Na ovaj tekst reagirao je Odvjetnički ured Hrvoje Kraljičković u ime Leona Lučića. Njihovu reakciju pročitajte ispod:


Ispravak 22.01., 23.01. by novilist_hr on Scribd