Svima pritvor uz visoke jamčevine

Korumpirani pulski policajci dilali drogu, primali mito i izdavali kolege

Fiore Vežnaver



Dio inkriminacija protiv policajca Amira Jusufovića veže se i za istrage što su se, prije svega zbog droge, vodile protiv kontroverznih Puljana Dalibora Marovića i Massima Moratta. 


Marović je sredinom 2011. godine  u Puli nepravomoćno osuđen na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog toga što je sa svojim stricem Marijom Sovom iz Zagreba naručio otmicu Puljanina Dina Marinkovića (čije se ime, zajedno s Massimom Morattijem, spominjalo i u slučaju ubojstva Riječanina Aleksandra Ausilija u Šišanu, krvavom obračunu što je nedavno dobio sudski epilog). Marinković je u toj otmici, za vožnje u autu, dok je bio vezan lisicama, jednog otmičara ubio, a drugog ranio. Prije toga su Marinkovića ta dvojica zaustavila na puskoj Verudi, glumeći policajce. 


Massimo Moratto iz Pule ubio je Riječanina  Ausilija, koji ga je došao opljačkati, a ranio njegovog pomagača. No, krajem siječnja sud je odbio optužbe protiv Morrata nakon što je tužiteljstvo odustalo od njegovog progona za ubojstvo Ausilija  u prekoračenju nužne obrane.




Obračun u Šišanu i ubojstva otmičara, kao i neki drugi događaji u Hrvatskoj, i ne samo u njoj, uslijedili su nakon što su u Urugvaju zaplijenjene dvije tone kokaina, za čije je krijumčarenje urugvajski sud na 15 godina zatvora osudio Anastazija Martinčića iz Raklja u Istri. 



Inspektor Jusufović tereti se da je organizirao zločinačko udruženje, u okviru kojeg je i sam prodavao drogu, a uz to se tereti za  primanje mita u više slučajeva i zlouporabu položaja i ovlasti. Policajci Ivančić i Radolović terete se za zlouporabu položaja i ovlasti, a njihov kolega Ćorluka za dilanje droge, kao i Puljanin Frančula. 


U istražnom rješenju USKOK-a  navode se još dva imena upletena u kriminalnu mrežu krim-policajca Jusufovića; riječ je o pulskom narkobossu  Andreju Butkoviću (37), koji je zajedno sa svojom nevjenčanom suprugom Katarinom Gonev (25) prije dva mjeseca završio u riječkom zatvoru, USKOK ih je teretio da su bili mozak jedne od dviju pulskih narkopiramida, čiji su krakovi sezali i dalje od Rijeke. Osim ove šestorice, osumnjičen je i Osman Ibrahimović (27) iz Pule, diler koji se od ranije  tereti da je bio karika Butkovićeve narkomreže, a sada su stigle dodatne sumnje za dilanje droge.


Spašavanje dilera Butkovića


Glavna osoba afere »pokvareni policajac« je Amir Jusufović dosada istaknuti pulski inspektor za droge. Sad se otkrilo da je Jusufović bio prodani policajac čak i skriveni narko-bos u policijskom stožeru. Jusufovića se tereti da se prodao za novac narkodilerima i od 2009. do 2013. imao svoje tajno zločinačko udruženje s prodavačima droge.


Dogovorio se s velikim pulskim dilerom Andrejom Butkovićem da će mu za novac pružati zaštitu od policije i konkurencije te omogućiti dilanje droge. Dok su drugi policajci radili za male plaće i čudili se kako im propadaju akcije i uhićenja, Jusufović je primao mito veće od 30.000 eura izdajući kolege i prodajući informacije. Skoro još toliko je dobio organizirajući i prodaju droge koju su ukrali od drugih dilera. Smatra se da si je »poslovima s dilerima« priskrbio više od 50.000 eura.


Samo 30.000 dobio je jer je dileru Butkoviću dojavljivao kako da izbjegne policijske akcije. Javljao mu je  informacije u stilu »pazi na telefonske razgovore, radi te Uskok«. »Ne idi na onu adresu« ili »hitno nestani, čekaju te pred kućom zbog pronalaska dokaza«.  »Otarasi se svega«. Jednom je primjerice Butkovića spasio u zadnji čas. Diler je izbjegao opasni pretres i s dokazima pobjegao u inozemstvo. Policajci su uzaludno čekali u zasjedi a tragovi su nestali preko granice. Diler se vratio kad mu je dojavljeno »zrak je čist«… 



Naravno, mnoge zanima kako se sada otkrilo korumpirane policajce. To je naravno tajna istražitelja. No iz iskustva i razgovora s ljudima koji poznaju slične istrage spominje se mogućnost da se u tajnim praćenjima i snimanjima dosta toga otkrilo. Da je tajnih praćenja i snimanja bilo potvrdila je i policija jučer na konferenciji. 


Druga mogućnost su i eventualni pokajnici, koje su na moguća priznanja možda prisilile baš činjenice otkrivene u tajnim praćenjima i prikupljanjima. No to su zasad nagađanja, ali svi koji znaju ovakve istrage kažu da su obično duge i da se u uhićenja ide kad postoji nešto čvrsto. Posebice kad je u pitanju sustav kao što je policija.  


 



Posebno zanimljiv događaj je iz 2010. godine kad je inspektor Jusufović kroz policijsko istraživanje saznao da jedan diler ima veće količine droge. Inspektor je zajedno sa svojim neslužbenim »kolegom« dilerom Butkovićem noću otišao na skrovita mjesta u suhozidima u okolici Pule. Iz jednog skrovišta su uzeli paket kokaina. Jusufović je dileru Butkoviću za nagradu iz paketa žlicom zagrabio sedamdesetak grama kokaina da to proda za svoj račun. Potom su otišli do drugog skrovišta gdje su bili paketi s heroinom konkurentske organizacije. Četiri paketa je dao Butkoviću da ih proda, za to je tražio 20.000 eura koliko mu je Butković i dao za mjesec dana kad je droga prodana. Butković je na tome zaradio petnaestak tisuća eura tako da je i on dobro prošao.


Izdali kolege


Inspektora Jusufovića se čak tereti i da je organizirao zločinačko udruženje, povezujući dilere i dajući im zaštitu da mogu prodati drogu a novac su dijelili. Posebno je intrigantan događaj iz  ljeta prošle godine kad je povezao svog glavnog pulena dilera Butkovića s drugim dilerom Goranom Frančulom i oformio zločinačko udruženje za prodaju droge koristeći svoj policijski položaj i status inspektora za droge te tajne policijske informacije. Najmanje jednom mjesečno po Jusufovićevim naputcima i kontrolom, Frančula je Butkoviću davao heroin a on je dalje to prodavao konzumentima. Saznajemo da je dio te droge završavao je i u Rijeci. Jusufovića se teret i da je drogu dao i dileru Osmanu Ibrahimoviću da je proda.  Policajac Sebastian Ivančić sumnjiči se da je zataškao, zadržao za sebe saznanja o tome da postoji dogovor kolege Jusufovića s narkobosom Butkovićem da će mu omogućiti nesmetano dilanje droge. Nije o tome obavijestio pretpostavljene u Policijskoj upravi Istarskoj. Tereti se da je od strane Butkovića nagrađen s 500 eura jer je zatvorio oči u jednom slučaju kada je vidio preuzimanje droge. 


Službenik PU Istarske Željko Radolović tereti se da, iako je znao za kriminalne aktivnosti Butkovića oko droge i s njim kontaktirao, više od pola godine nije sačinjavao službene bilješke o tome. Nije izvješćivao pretpostavljene da zna za Butkovićevo dilanje droge, dapače, davao mu je informacije o postupanju policije kako ne bi bio otkriven. Za nagradu od Butkovića je primio iPhone, digitalni fotoaparat i 500 kuna. 


Njihov kolega Krešimir Ćorluka sumnjiči se pak da je krajem prošle godine u više navrata  kupio drogu, marihuanu i amfetamin, pa je odvozio u Osijek i prodavao.