Odgođen procecs

Kontroverzni kastavski poduzetnik Igor Petrić izostao sa suđenja, prijeti mu istražni zatvor

Fiore Vežnaver

Petrićev odvjetnik u spis je predao liječničku potvrdu u kojoj se navodi da je kći prvooptuženog u ovom slučaju oboljela u Italiji, zbog čega je on morao ostati s njom te je bio spriječen u dolasku na jučerašnju sudsku raspravu



RIJEKA Zbog izostanka prvooptuženog 46-godišnjeg Igora Petrića, odgođen je jučer početak suđenja tom kontroverznom kastavskom poduzetniku i njegovoj 44-godišnjoj sestri Ani Gardašanić, s adresom u Rijeci, optuženima za malverzacije »teške« ukupno 5,6 milijuna kuna, vezane za prijenos vlasništva nad udjelom tvrtke i neplaćanje poreza.


Petrićev odvjetnik u spis je predao liječničku potvrdu u kojoj se navodi da je njegova kćerka oboljela u Italiji, zbog čega je morao ostati s njom te je bio spriječen u dolasku na sudsku raspravu.


Sudac Domagoj Vučkov, predsjednik vijeća riječkog Županijskog suda, objavio je nakon toga da će se predmet dostaviti izvanraspravnom vijeću kako bi se odlučilo o eventualnom određivanju istražnog zatvora Petriću, radi osiguranja njegovog prisustva na raspravi. Izvori bliski sudskim navode da će se pitanje mogućeg određivanja pritvora raspraviti u kontekstu činjenice da je dosad u ovom sudskom predmetu zabilježeno niz odgoda, kako pripremnih ročišta, tako i glavne rasprave.




Inkriminacije datiraju od 2007. do 2009. godine, a riječko Županijsko državno odvjetništvo tereti Petrića za dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti, dok je njegova sestra optužena za pomaganje u zlouporabi položaja. Tek se na suđenju treba dokazati radi li se zaista o vještim financijskim makinacijama, no tužiteljstvo tvrdi da je suština malverzacija u trima ugovorima sklopljenim između Petrića ili njegove tvrtke Nexus gradnja, u kojoj je on bio osnivač i direktor, i njegove sestre Ane Gardašanić o prijenosu udjela njene tvrtke A. G. gradnja.


Osim ovog postupka na riječkom Županijskom sudu, protiv Petrića je na Općinskom sudu bilo podignuto više optužnica zbog gospodarskih makinacija, od kojih su neke rezultirale i oslobađajućim presudama.