Nepravomoćna presuda

Kastavac i Puljani osuđeni na 12 godina i osam mjeseci zbog dilanja kokaina i heroina u Istri i Primorju

Slavica Kleva

Milomir Gvozderac Paki iz Rešetara, te Puležani Stefan Predan Čepi i Vedran Valić Veki od veljače 2012. do travnja 2013. bili su povezani u biznis prodaje droge, a  kupci  su bili iz Pule, Matulja, Rijeke i Splita



RIJEKA  Puljani Stefan Predan Čepi (28) i Vedran Valić Veki (41) i Milomir Gvozderac Paki (38), Kastavac iz naselja Rešetari, nepravomoćno su osuđeni pred predsjednicom vijeća sutkinjom Sandrom Juranović zbog niza kaznenih djela zlouporabe opojnih droga. Predan je osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu od četiri godine i devet mjeseci, Valić na tri godine i pet mjeseci, a Gvozderac je osuđen na četiri godine i šest mjeseci.


Sva trojica osuđenih neko su vrijeme proveli u istražnom zatvoru. Prva dvojica su nakon uplate jamstva izašli i branili se sa slobode dok je Gvozderac, koji nije imao za jamčevinu, u istražnom zatvoru proveo maksimalno vrijeme, pune dvije godine. To mu se uračunava u zatvorsku kaznu.


Nelegalna zarada


Predan je osuđen za tri kaznena djela, prva dva se odnose na neovlaštenu prodaju, a treće zbog držanja droge radi prodaje, dok je Valić bio optužen  za četiri kaznena djela, dva za posjedovanje u prodaji, za jedno kazneno djelo prodaje i zbog držanja radi prodaje. Trećeoptuženi Gvozderac osuđen je zbog nabave droge radi prodaje, posjedovanja radi prodaje i zbog jednog kaznenog djela prodaje. Ukupna imovinska korist oduzeta od sve trojice optuženih, zapravo njihova »zarada« od preprodaje heroina i kokaina iznosi oko 315 tisuća kuna. Kad su uhićeni početkom travnja 2013. godine, tada je kod Predana pronađeno i oduzeto 650 eura i 36 tisuća kuna, a kod Gvozderca 24 tisuće kuna, 1.585 eura, 175 britanskih funti, sto »švicaraca« i nešto zlatnine.





Tijekom suđenja kroz sudnicu sutkinje Juranović izredali su se svjedoci, uglavnom kupci droge, a kako su sva trojica bili pod mjerama, odnosno prisluškivani, praćeni i fotografirani, malo je toga ostalo nedokazano, odnosno nepotkrijepljeno dokazima. Ono što je možda zanimljivo jest činjenica kako je dokazano da je Gvozderac kupovao drogu od Predana. Na osnovu rezultata komparativnog toksikološkog vještačenja heroina i kokaina oduzetih Predanu, Gvozdercu te kupacima toksikološki vještak Centra za krim vještačenja »Ivan Vučetić« zaključio je da je kemijskim profiliranjem utvrđeno da svi izuzeti uzorci droge vrlo vjerojatno potječu iz istog izvora.



Klupko se odmotalo početkom travnja 2013. godine kada su djelatnici odjela zlouporabe droga riječke PU u suradnji s policijskim službenicima Istarske PU predali kaznenu prijavu riječkom Općinskom državnom odvjetništvu protiv Predana. Utvrđeno je da su i Valić i Gvozderac bili uključeni u zabranjen biznis i zajedno s Predanom prodavali drogu, osim na istarskom i na širem liburnijskom području. Stoga je cijeli slučaj predan riječkom Općinskom državnom odvjetništvu.


Dobra organizacija


Trojac se prvom točkom optužnice teretio da su od veljače 2012. do travnja 2013. godine u sedamnaest navrata preprodavali heroin i kokain na način da bi Valić zaprimao telefonske narudžbe, dogovarao vrstu, količinu i cijenu preuzevši drogu od Predana, da bi potom Gvozderac preuzeo od Valića i dogovorenu cijenu droge naplatio, a novac predavao kompanjonima. Većinom su klijenti, odnosno kupci iz Pule, Matulja, Rijeke pa i Splita. U jednom navratu kokain je isporučen i putem dostavne službe! Na samom početku istrage Predan je iznio činjenicu da se počeo baviti uzgojem maslina, ali mu maslinarstvo nekakao nije uspjevalo.


Drugom točkom optužnice Predan se teretio za posjed, a nakon pretrage stana u Puli oduzeto mu je osam paketića heroina, nešto kokaina, oko osam grama marihuane, digitalna vaga, a u automobilu je dodatno pronađeno oko gram i pol heroina, šest grama kokaina i nešto više od devet grama marihuane. Kod Valića su pronađene 53 tablete »suboxona«, tri digitalne vage, a kod trećeoptuženog dvije PVC heroina, dvije manje vrećice kokaina i još oko 25 grama heroina i oko 4 grama kokaina.