Lažna obećanja

KAKO JE VARALA ZORICA DAMNJANOVIĆ “Predstavljala se kao majka Milanović iz riječkog manastira”

Slavica Kleva

Zorica Damnjanović prevarila je bračni par za više od tri milijuna kuna

Zorica Damnjanović prevarila je bračni par za više od tri milijuna kuna

Okrivljena me zamolila da podignem novac s obrazloženjem da je ona nepismena i da boluje od šećerne bolesti pa zbog toga ne može podignuti novac – rekla je svjedokinja



RIJEKA – Dugo godina poznajem okrivljenicu, moja majka i ona su bile u prijateljskom odnosu. I mi smo bile dobre sve do ovog slučaja. Jer kad sam pozvana u policijsku postaju gdje su me ispitivali vezano za ovaj slučaj, bila sam izvan sebe jer sam shvatila da s tim nemam apsolutno nikakve veze. Kad su mi policajci rekli da je riječ o prevari, tek tada ništa nisam znala. Pitali su me o gatanju i s tim u vezi velikom iznosu novca.


Iskaz je to svjedokinje koja je stigla iz Njemačke, odazvavši se sudskom pozivu u nastavku dokaznog postupka što se vodi protiv 58-godišnje Zorice Damnjanović iz Pule, optužene da je bračni par koji živi i radi u Njemačkoj prevarila, odnosno oštetila za tri milijuna kuna, uvjerivši ih da će molitvom skinuti uroke sa svih članova njihove obitelji.


Triput podizala


– Ja sam za okrivljenicu, čini mi se u tri navrata, podizala veće svote novca putem Western Uniona, jednom u banci, jednom u pošti, ne mogu se sjetiti gdje sam podignula i taj treći put, no svakako u Puli. Okrivljena me zamolila da podignem taj novac s obrazloženjem da je ona nepismena. Dodala je i da boluje od šećerne bolesti pa zbog zdravstvenog stanja ne može podignuti novac. Zato sam ja podignula novac sa svojom osobnom iskaznicom i na svoje ime. Ne mogu se točno sjetiti o kojem iznosu je riječ – nastavila je svjedokinja. Nakon što joj je sutkinja Damira Delost predočila potvrde o primitku novca koje se nalaze u sudskom spisu, svjedokinja je potvrdila da je doista riječ o tim isplatama, prisjetivši se da je jednom prilikom podignula 3.800 eura.




– Ništa od tih iznosa nisam zadržala za sebe, već sam ih predala okrivljenoj. Nije mi ni bilo sumnjivo što okrivljenica prima uplate na toliko visoke novčane iznose, mislila sam da je to novac od osoba kojima je prodala robu budući da se ona bavila tim poslom. Znam da je prodavala robu, a i kći mi je izvjesno vrijeme radila kod nje, u njezinom butiku u Puli. Ništa mi ne govori ime i prezime ovog oštećenog bračnog para, ja ih ne poznajem. Sjećam se i jedne prilike, nakon što sam podigla novac za Damnjanović putem Western Uniona, da je zatražila da taj novac pošaljem njezinom sinu i unuku – rekla je svjedokinja koja nema saznanja da je okrivljena Damnjanović primala torbe i darove putem autobusa koji je stizao iz Njemačke na riječki autobusni kolodvor Žabica.


Primjedba na iskaz


Optužena Damnjanović istaknula je primjedbu na iskaz svjedokinje, negirajući da je svjedokinja ikada podignula novac za nju, pa će se, s obzirom da će trebati rasvijetliti i druge okolnosti optužnog akta, ispitati još tri svjedoka.


Zoricu Damnjanović se tereti da je, lažno se predstavljajući kao osoba koja liječi molitvom, bračni par, hrvatske državljane s prebivalištem u Njemačkoj koji joj je bezrezervno vjerovao da će pomoći u njihovom izlječenju, prevarila za više od tri milijuna kuna u nepunih sedam mjeseci. Oštećeni stariji bračni par javio se na njezin oglas koji je izašao u srpskom časopisu Svet, gdje je oglasila da liječi molitvom i kontakt telefonom. Kad su je supružnici nazvali, Zorica Damnjanović se lažno predstavila kao »majka Milenija Milanović iz riječkog manastira«. Iskoristila je njihovu očajnu želju za izlječenjem i lažno im prikazala da će ih izliječiti i pružiti im spas i sreću molitvom.


Kroz više telefonskih razgovora s oštećenima, lažno je prikazivala da će im djeca umrijeti, a potom obećavala da će spasiti njihove živote, ali da joj za to moraju poslati darove i novac. A novac, zlatnina i ostali vrijedni predmeti stizali su autobusom na relaciji Frankfurt – Rijeka, ali i isplatama putem Western Uniona. To je trajalo sve dok nisu shvatili da su prevareni, a obećanje da će im novac i vrijednosti biti vraćeni nije zapravo nikada ispunjeno.