Napokon krenulo suđenje bivšoj sisačkoj županici

Još jedno priznanje krivnje u suđenju Lovrić Merzel i ostalima

Hina

Foto NL

Foto NL

Na pripremnom ročištu održanom neposredno prije početka suđenja krivnju je priznao bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine



Bivša SDP-ova županica Marina Lovrić Merzel, kojoj je u srijedu počelo suđenje zbog primanja mita i zloporaba ovlasti kojima je županiju oštetila za višemilijunski iznos, izjavila je novinarima nakon prvog ročišta da nije bilo jednostavno slušati podmetanja, konstrukcije i laži Državnog odvjetništva, dok su predstavnici tužiteljstva u uvodnom govoru rekli kako će dokazati da su nedjela počinjena s namjerom i motivirana stjecanjem imovinske koristi.


Suđenje je počelo čitanjem optužnice kojom su predstavnici Uskoka u osam točaka detaljno pobrojili sve nezakonitosti kojima je sisačko-moslavačka županija oštećena za višemilijunski iznos, što je potrajalo više od sat i pol vremena. Najdulje je potrajalo čitanje popisa 60-ak sastanaka s koalicijskim partnerima na kojima je 30 do 50 sudionika jelo i pilo na trošak županije.


Tužitelji su, nakon čitanja optužnice, ustvrdili u uvodnom govoru da će tijekom dokaznog postupka dokazati da je bivša županica nedjela počinila s namjerom, motivirana stjecanjem imovinske koristi na štetu županije kojoj je bila na čelu.




Na optuženičkoj klupi su uz Lovrić Merzel, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec, koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, Dalibor Rožanković, nećak Marine Lovrić Merzel, i svi oni poriču krivnju.


No, na pripremnom ročištu održanom neposredno prije početka suđenja krivnju je priznao bivši čelnik Hrvatskih šuma Zvonko Rožić koji je osuđen uvjetno na osam mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine. U odnosu na Željka Žužića koji je ranije priznao da je županici da sto tisuća eura mita, Vrhovni sud je ranije potvrdio jednogodišnju uvjetnu kaznu, a sutra će u nastavku suđenja biti ispitan kao svjedok.


Branitelji Čedo Prodanović i Jadranka Sloković rekli su novinarima da im se na prvi pogled čini da Žužić i Rožić nisu dobili gotovo nikakve kazne, pogotovo zato što od Žužića nije oduzeta imovinska korist. Iako još moraju proučiti tu presudu, sigurni su da je sporazum u nesrazmjeru s težinom nedjela, na što je neuspješno ukazivao sudac Ivan Turudić.


Prodanović je za 62 slučaja konzumiranja hrane i pića od strane članova vladajuće koalicije ironično rekao da je to grozno djelo, upitavši se zašto oni ne bi smjeli, primjerice, piti vodu.


Upitani hoće li svi biti pozvani kao svjedoci, Sloković je rekla „svi koji su jeli i pili”, dok je Prodanović dodao: „Samo oni koji su imali najbolji apetit”.


Lovrić Merzel kazala je pak novinarima da je bilo teško sat i 45 minuta slušati podmetanja, konstrukcije i laži državnog odvjetništva i namjernog izvrtanja zakona, a potpuno svjesni da nikada to neće moći dokazati jer je ona, tvrdi, sve radila po zakonu i sukladno svojim ovlastima.


„Ove konstrukcije su odurne, to će se vremenom pokazati. Oni su sada tu da vas provuku kroz blato, mene već provlače pet godina, od mene su napravili monstruma i zločinca i sada je nebitno što ću ja u ovom trenutku reći nego što ću vremenom dokazati”, rekla je Lovrić Merzel.


Dug popis nezakonitosti na štetu županije


Bivšu županicu i trojicu njezinih suoptuženika Uskok tereti za niz malverzacija, od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć u Sisku i trošenja javnog novca na privatne zabave.


Bivšoj županici tako se stavlja na teret da je od Žužića krajem kolovoza 2011. uzela 100 tisuća eura mita kako bi mu bez obzira na druge zainteresirane kupce osigurala stjecanje poslovnih udjela u tvrtki Ceste Sisak, koje je prethodno Županijska skupština odlučila prodati. Primanje mita pokušala je potom prikriti kupnjom i uređenjem stana u Zadru upisanog na njezina suoptuženog nećaka Dalibora Rožankovića koji je znao da je novac stečen korupcijom.


Lovrić Merzel također je po Uskokovim sumnjama suprotno odluci županije da se Zavod za hitnu medicinu gradi na drugoj lokaciji poduzela sve kako bi osigurala da se po znatno višoj cijeni kupi nekretninu od suoptuženog Bernarda Popeca.


Prostor na kojem je bio auto salon, po tvrdnjama tužiteljstva, osim što je bio preplaćen, nije bio adekvatan za potrebe zavoda pa je županija nakon zaključivanja ugovora o kupoprodaji nekretnine za 9,8 milijuna kuna, za dodatne radove na prenamjeni platila oko 1,4 milijuna kuna. Pritom je na ime razlike između plaćene i stvarne vrijednosti nekretnine Popecevoj tvrtki pribavljena korist od oko 4,1 milijun kuna, dok je županija oštećena za 5,6 milijuna kuna.


Bivšu županicu Uskok tereti i zbog neosnovanog plaćanja savjetnika, odnosno da je od lipnja 2009. do travnja 2014. donijela više odluka o imenovanju članova Savjeta županice za što im je isplaćivana mjesečna naknada od 5000 kuna neto, iako su oni za te poslove primali plaću čime je županijski proračun oštećen za više od šest milijuna kuna.


No, osim toga bivša županica je s vijećnicima, prijateljima i rodbinski povezanim osobama zaključivala ugovore o djelu, iako je znala da se ugovoreni poslovi i usluge neće izvršavati jer Županija za njihovo obavljanje nije imala nikakve potrebe. Tim osobama je pribavljena korist od ukupno oko 360 tisuća kuna, dok je županija oštećena za oko 673.000 kuna.


Uskok sumnja i da je županija po nalogu bivše županice od 2005. do kraja 2013. u više navrata plaćala troškove jela i pića na raznim sastancima, privatnim ručkovima, proslavama rođendana te troškove nabave prehrambenih artikala za privatne potrebe, čime joj je pribavljena od oko 60.000 kuna, dok je županija oštećena za 326.000 kuna. Terete je i da je od 2005. do 2013. službenim karticama plaćala privatne troškove hrane, pića i goriva, čime je županiju oštetila za 165.000 kuna.


Terete je i da je 2009. od bivšeg voditelja Uprave sisačke podružnice Hrvatskih šuma Zvonka Rožića zatražila da djelatnici obavljaju sve poslove potrebne u vezi pripreme i održavanja njezine svadbe. Prekovremeni rad djelatnika Uprave šuma Rožić nije naplatio pa je Merzel na štetu Hrvatskih šuma pribavljena korist od oko 9600 kuna, stoji u Uskokovoj optužnici.


Optužnica protiv Lovrić Merzel potvrđena je krajem 2015. no početak suđenja odgađan je nekoliko puta jer je sudac Ivan Turudić odbijao prihvatiti nagodbu Uskoka sa suokrivljenim poduzetnikom Željkom Žužićem.